Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #57


UIT: NN #57 van 17 mei 1990


HAN DEKKER WAS INFORMANT

Vorige week vrijdag 11 mei kwam in het radioprogramma 'Het Gebouw' van de Vpro aan het licht dat de Nijmeegse informant Han Dekker geruime tijd geopereerd heeft binnen klubs als 'Is Het Hier Oorlog?', het Netwerk Uitkeringsgerechtigden en VAK-Mobiel. Op met name dit laatste aktieterrein was hij behoorlijk aktief. Zo aktief, dat hij meedeed met het aanbrengen van vernielingen in een kazerne te Lunetten, schouderklopjes krijgend van de BVD.

Dit wordt zelfs de politiek te gortig, het is immers wettelijk verboden dat informanten de wet overtreden. Morgen, donderdag, is er in eerste instantie een geheime bijeenkomst van de drie fraktievoorzitters waarna de Tweede Kamer de mogelijkheid krijgt het 'vuur aan de schenen' te leggen van Dales, minister van Binnenlandse Zaken. Het vermoeden bestaat dat de verantwoordelijke Nijmeegse BVD-er Oolbecking het wel eens heel moeilijk gaat krijgen de komende tijd.

In het radioprogramma Het Gebouw werd de informant gevraagd naar zijn aktiviteiten voor de PID-Nijmegen (Politie Informatie Dienst). Han Dekker werd benaderd op 19 april 1989, nadat men zijn auto had gezien bij de She11-blokkade van het Lab in A dam-Noord. Hij was daar aanwezig om z'n hobbie, fotografie, te beoefenen. Later werd hij thuis benaderd door de BVD en hapte toe.

Al in een vroeg stadium (juni '89) belde Dekker naar de journalist Hans Simonse van de VPRO en vroeg hem in ruil voor zijn exklusieve verhaal een som geld. Simonse ging niet direkt op dit aanbod in. Wel hielden beiden kontakt met elkaar, hoewel Simonse lange tijd de identiteit van de informant niet kon achterhalen.

De eerste opdracht voor hem van de BVD was om zich binnen kringen van de organisatie Netwerk Uitkeringsgerechtigden (NU) te begeven. Hij bezocht drie openbare bijeenkomsten van NU, zonder daar veel wijzer van te worden. Niet interessant genoeg voor de BVD want vervolgens kreeg hij de opdracht zich te gaan bemoeien met het VAK-mobiel (Vredes Aktie Kamp).

Maar eerst werd hij naar de anti-militaristische wandelklup Is Het Hier Oorlog? (IHHO?) gestuurd, om zich zodoende een achtergrondje te verschaffen voor verdere aktiviteiten. Han Dekker diende zich bij IHHO? aan als fotograaf en heeft als zodanig de alternatieve vierdaagse wandeltocht gefotografeerd. Ook na de vierdaagse bleef hij de vergaderingen van IHHO? bezoeken. Waarschijnlijk om op de hoogte te blijven van andere anti-militaristische aktiviteiten die vaak op vergaderingen van IHHO? besproken worden.

Alles wat Han te horen kreeg of op de foto vastlegde, gaf hij door aan de BVD. Dit gebeurde net over de Duitse grens in ontmoetingen met William of Gerard, z'n kontaktpersonen. Hij kreeg voor dit smerige karweitje een vergoeding van 225 gulden per maand, volgens eigen zeggen. Hij kreeg verder twee kontakttelefoonnummers (080-220012/ 272757).

Na verloop van tijd vertoonde hij zich ook bij het VAK-mobiel. Hij bezocht de aktiekampen in Scheveningen, Vierhouten (september) en Den Bosch. Ook bezocht hij de processen, weliswaar onregelmatig, die plaats vonden nadat er arrestanten van deze aktiekampen voor moesten komen. Hij voorzag NN en Lekker Fris (Nijmeegs Aktieblad ) van fotoos van deze gebeurtenissen.

In principe moest Dekker voor zijn deelname aan akties altijd eerst toestemming vragen aan zijn kontaktpersonen William en Gerard. Vlak voor een, overigens mislukte aktie, vroeg Dekker toestemming om op een militair vliegveld in Noord-Brabant aktie te mogen voeren. Hij zou met een selekt gezelschap het terrein opgaan en toestellen van de Luchtmacht beplakken. Na enige ruggespraak te hebben gehouden, bleek dat de kontaktpersonen geen bezwaren hadden.

Maar toen hij naar de VAK-mobielkampen ging, was het duidelijk dat hij vanuit zo'n tentenkamp niet even kon bellen. Z'n opdracht was onmiddellijk mee te doen. "Zie dat je erbij komt", zeiden ze tegen hem. "Neem initiatief". Het was duidelijk dat bij VAK-mobiel geknipt, geplakt en banden geprikt zouden worden. Als hij gearresteerd zou worden, zou hij 50 gulden per nacht vergoeding krijgen.

Nu is hij door de mand gevallen. Het blijft vooralsnog onduidelijk wat z'n motieven waren om als informant te fungeren. De meest voor de hand liggende, het incasseren van geld, wordt door hem ontkend. Verder zegt 'ie in een recent interview in Het Parool een afkeer te hebben van 'vernielzuchtige' krakers en vredesaktivisten.

En ondanks zijn, op z'n zachts gezegd, ietwat verdachte gedrag bij akties, werd zijn aanwezigheid geruime tijd geaccepteerd. Maar het betrof dan ook meestal redelijk laagdrempelige aktiviteiten, die openbaar aangekondigd werden. Of hij er deel in heeft gehad dat er geheimere akties zijn uitgelekt, zal wel helemaal de vraag blijven.

 

 

.Terug naar boven