Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #56


UIT: NN #56 van 3 mei 1990


SCHERVEN IN ARNHEM

ARNHEM - Gegroet, in de nacht van vrijdag op zaterdag j.l. hebben wij een aktie uitgevoerd tegen het advokatenkantoor De Kempenaer, Ploeg en Heere. Onze aktie bestond uit het kladden met verf en het ingooien van ruiten.

Dit advokatenkantoor en met name advokaat Brands maakt zich schuldig aan het verdedigen van topspekulant J.K. Leutscher, bekent van zijn optreden tegen o.a het vrouwenpand in Rhenen, Hotel Bosch in Arnhem en een tiental panden in Amsterdam. Tevens werkt Brands mee aan de ontruiming van de Wielakkerstr12/18. Dit soort praktijken pikken wij niet.

Wij walgen van uitspraken als 'Ik zal het netjes doen en geen knokploeg op jullie afsturen', of lachend 'Hebben jullie kontakten met Hotel Bosch, die doe ik ook'. Dit zijn zeer onverstandige en ongezonde uitspraken. Laat dit een waarschuwing zijn, nu zijn kantoor, volgende keer Brands zelf. We weten je te vinden klootzak.

Verdere akties zullen volgen als Brand zich schuldig blijft maken aan dit soort praktijken. Wij groeten: bewonersters Bosch Arnhem, W.N.C. Groningen, Wielakken Arnhem, Vrouwenpand Rhenen  en alle andere bedreigde panden in Nederland, BRD, Denemarken en Italië.

Autonoom kommando: Scherven brengen geluk


FREDERIK HENDRIKSCHOOL

AMSTERDAM - In de vorige NN stond een kort stukje overeen op 25 maart gekraakte school in de Frederikstraat 18a in de Kinkerbuurt. Het stukje was een ingekorte versie van een artikel dat de bewonersters van de school bij ons hadden ingeleverd.

Omdat in het verschenen stukje (behalve cynisch) niet werd ingegaan op de bezwaren tegen de nu nog officieel bedachte bestemming voor het gebouw volgt hier een gedeelte uit het stuk dat ingaat op de bezwaren. De bezwaren tegen de islamitische school geven we weer door een aantal citaten uit stukken die hierover geschreven zijn. Als eerste het manifest inzake Islamitische scholen van de KMAN (Comitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland) van 19 mei 1989.

Hierin lezen we o.a. "Marokkaanse kinderen leren in feite niet alleen van hun onderwijzer(es), maar kunnen hun taalnivo ook verbeteren in hun bezigheden, in het spel en in contact met Nederlandse kinderen. Dit is echter niet op alle scholen mogelijk omdat Nederlandse ouders het samenleven met buitenlanders niet accepteren en weigeren hun kind(eren) in te schrijven op scholen waar buitenlandse kinderen zijn. Die houding van de Nederlandse ouders heeft in de grote steden geleid tot het ontstaan van 'zwarte' scholen, waar veel migranten kinderen zitten en 'witte' scholen, gefrequenteerd door Nederlandse kinderen. De redenen die de Nederlanders ertoe hebben gebracht hun kinderen op witte scholen te doen buiten de wijk waar zij wonen leiden tot apartheid in de scholen."

En: "Ëén ding is zeker: de eventuele Islamitische scholen zullen verantwoordelijk zijn voor getto's in het onderwijs, nog erger dan de zwarte scholen. Die verantwoordelijkheden rusten op de schouders van die 'helden die zich inzetten voor de islam'. En op grond van het doel van de Islamitische school kunnen we niet verwachten dat die scholen de goede manier zullen vinden om de islamitische migranten tevreden te stellen, die willen dat de school een opvoedingsinstituut is dat hun kind een goede toekomst kan garanderen. De Islamitische school leidt tot mobilisatie van de kinderen en voedt hen met een ideologie die niet strookt met de werkelijkheid van de migranten in Nederland. Dat zal er toe bijdragen een generatie te vormen van mensen die zich afsluiten en die weigeren na te denken over alle denkbeelden die afwijken van hun taal, ideeën en cultuur."

In zoverre het KMAN. Dan nu de onderwijsgroep Oud-West: "Die is van mening dat de vestiging van een dependance van de As-Siddieqschool niet valt te rijmen met het gemeentelijk beleid m.b.t. de Cremerbuurt (Oud-West) zoals dat is vastgelegd in de Minderhedennota. Immers in de Cremerbuurt wordt een 'Magneetprojekt' opgezet om door een gezamenlijke aanpak met alle betrokkenen (...) de effektiviteit van het onderwijs te vergroten en vooral de segregratietendens te keren. Het uitgangspunt van het 'Magneetprojekt' is de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van beide basisscholen voor alle groepen kinderen in de buurt. Ook de zelforganisaties in de buurt hebben hun beleid gericht op integratie via inter-etnische buurtscholen. In dit beleid past ons inziens niet de plaatsing van (de dependance van) een school die op basis van geheel andere uitgangspunten onderwijs en emancipatie aan de moslimgemeenschap wil realiseren. Een school die kwa doel en populatie geen positieve bijdrage kan leveren aan het Magneetprojekt.

En als derde voorbeeld van een groep die bezwaren heeft de Marokkaanse Raad Oud-West. Zij schrijven onder meer: "De projekten rond de ouderparticipatie, die binnen de Marokkaanse gemeenschap reeds enige tijd druk worden bezocht zijn gericht op participatie binnen de openbare lagere scholen. Met de komst van de dependance van de Islamitische school lijken deze projecten hun doel te hebben verloren. De Marokkaanse gemeenschap in Oud-West is bezorgd over de ontwikkelingen. Het welzijn en de toekomst van onze kinderen wegen zwaar, tevens willen wij de samenwerking met de openbare lagere scholen voortzetten. Met de komst van de Islamitische school in Oud-West blijven er nog vele vragen."

Tot zoverre de citaten uit het stuk. De Marokkaanse Raad Oud-West heeft nog vragen over de aard van de 'dependance'. Omdat het gebouw groter is dan het hoofdgebouw van de school is het mogelijk dat de dependance in de praktijk als hoofdgebouw gaat funktioneren. Ook is er een mogelijkheid dat het gebouw deels leeg blijft staan. Verder ligt de dependance vlak bij een andere Islamitische school en is er in Oud-West nauwelijks vraag naar zo'n school. Ook andere buurtgroepen en diverse politieke partijen hebben bezwaren tegen de komst van de Islamitische school.

Een ander deel van de bezwaren gaat over de besluitvorming rond de komst van de school. CDA-raadslid Jan de Jonge speelt hierin een dubbelrol aangezien hij ook bestuurslid van de Islamitische school is. Enfin, de krakersters proberen door druk op de deelraad het tij nog te keren. Er zijn een aantal raadsadressen ingediend. De ontruiming is voorlopig niet te verwachten.


KORT GEDING WIELINGEN

AMSTERDAM - Dinsdag 24 april om half acht verzamelen we in de buurt van de Stopera. Na alles nog een keer door gesproken te hebben vertrekken we. Al roepend dat er WONINGNOOD is komen we de vergaderzaal van de gemeenteraad binnen en onderbreken de vergadering.

We krijgen gelegenheid om onze verklaring voor te lezen. Als dit gedaan is, klinkt onze noodkreet weer door de zaal, bijgestaan door gefluit en geklap. Een tijdje wordt dit getolereerd, dan wordt ons gesommeerd te vertrekken. Dit zijn we natuurlijk niet van plan. We willen dat "de leden van de gemeenteraad" eens gaan discussiëren over de Wielingen, het is de laatste dag voor het proces en dus heel belangrijk.

Dan komt wethouder Genet. Hij deelt ons mede dat Am*dam wel degelijk jongerenhuisvesting realiseert, maar dat er ook grote behoefte is aan luxe appartementen. Helaas wordt ons mooie pand daar de dupe van, maar daar is nu eenmaal niets aan te doen. Het is uitgebreid besproken, helaas pindakaas. Ook vertelde hij van het uitvoerige onderzoek dat is gedaan naar de staat van het pand en dat de conclusie zou zijn geweest dat de Wielingen rijp voor de sloop is enz.

Wij hebben echter nooit een onderzoeker in het pand gezien. Wel weten we van het haalbaarheidsonderzoek van Wagner uit 1983 dat positief uitviel en waar de gemeente nooit iets mee gedaan heeft.

Op een gegeven moment zijn we de discussie beu. Dit laten we blijken ook. Er heerst woningnood en dat moet gehoord worden. Na een kwartier besluiten we weg te gaan, de confrontatie met de politie zodoende uit de weg gaande.

Al met al een geslaagde axie, we hebben alles zoals gepland kunnen doen. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om de discussie met Genet te vermijden. De man heeft in het verleden al zoveel negatieve uitlatingen over de Wielingen gedaan, dat het zinvoller was geweest om met andere leden te praten en Genet links te laten liggen. Maar desalniettemin.

Woensdag 25 april diende het kort geding van de gemeente tegen de bewoner*s (anonieme dagvaarding). Een uitspraak heeft Asscher nog niet gedaan. Op woensdag 9 mei a.s. komt hij de Wielingen zelf bekijken. Dit zal gebeuren om 13.00 uur. Daarna zal het proces in in de Wielingen worden voortgezet (grote zaal/kresj, ingang Volkerakstraat 61). Voor ons is dit de aanleiding om weer eens een grote schoonmaak te houden in de Wielingen.

9 Mei is dus een mooie gelegenheid om weer eens naar de Wielingen te komen. Kom ons ondersteunen en laat Asscher zien hoe belangrijk de Wielingen is! Belangrijk voor het verloop van het kort geding op 9 mei zal de uitslag van ons schorsingsverzoek tegen de sloopvergunning zijn. Deze hebben we middels een bezwaarschrift bij de Raad van State ingediend en is behandeld op 1 mei in Den Haag. Uitslag (nog) onbekend. Blijf de komende tijd op axie-oproepen letten, want we zitten niet stil!

Woensdag 2 mei werd de deelraad in de Rivierenbuurt geïnstalleerd. Helaas waren voor dit heuglijke gebeuren slechts 15 bewonersters en sympathisantens te mobiliseren geweest. Nu hebben we het feestje even verstoord en een verklaring voorgelezen. De reaxies van het (besloten, want uitgenodigde) gezelschap waren zeer wisselend. In elk geval heeft de Wielingen weer iets van zich laten horen. Ook de deelraad weet nu dat de Wielingen er is.

GROETEN AAN WOLTERS EN ALLE ANDERE BEDREIGDE PANDEN

p.s. De Raad van State heeft het schorsingsverzoek afgewezen.Meer nieuws volgt. Elke donderdag om 20.30 uur is er een stedelijk axie-overleg in en over de Wielingen. Kom ook eens, we hebben jullie steun hard nodig!

 

ZUSTERHUIS GEKRAAKT

ROTTERDAM - Na drie jaar leegstand is op dinsdag 9 april het Zusterhuis in Rotterdam gekraakt. Het pand is onderdeel van het Berqwegziekenhuis in het Liskwarties dat in 1992 zal verhuizen naar een super ziekenhuiscompleks in Capelle aan de IJssel.

Tot die tijd zal het Zusterhuis leeg blijven staan om vervolgens in de daar opvolgende jaren gesloopt te worden. Het pand ligt aan de rand van het ziekenhuisterrein. Het is daar om uitermate geschikt om als woon/werk pand te fungeren. Het is gebouwd in 1907 en dus een van de oudste panden in Rotterdam. Door de oprukkende Cityvorming is voor ons een reden temeer om het pand te behouden.

Drie dagen voor de kraak bleken twee grotere ruimtes zogenaamd "om niet" (verbruikerskontrakt) te zijn verhuurd aan zes kunstenaars. De andere zestig kleinere ruimtes bleven ongebruikt leeg staan. Dit is een typies voorbeeld van een antikraakbeleid dat hier in Rotterdam gevoerd wordt d.m.v leegstaande panden om niet te verhuren aan kunstenaars.

 Dit zien wij totaal niet zitten en daarom hebben wij deze keer het pand toch gekraakt en biedt het woonruimte voor 10 katten een hond en 10 mensen en eventueel een geit. Er wordt hard gewerkt om het pand op te knappen hoewel het in vrij goede staat verkeert. Als je in de buurt bent kom dan gerust even langs, de hond bijt niet... Groetjes bewonersters Zusterhuis... Adres: Zusterhuis SintAgathastrt Rdam.


SCHELTEMA OP SE BEK

HEEMSTEDE – Donderdag de 26e verzamelden zo'n 30 bewoners, logees en andere Krakelbondtvriendinnen zich in Haarlem om het proces bij te wonen. Twee tegen één: de gemeente Heemstede (vertegenwoordigd door zwijntje Heidinga uit Haarlem) en toekomstig eigenaar Witkamp B.V., vertegenwoordigd door zwijntje Scheltema uit A'dam tegen ons (vertegenwoordigd door Gaasbeek uit Haarlem).

'n Anonieme dagvaarding op naam (jaja),want we zouden bouwwerkzaamheden in de weg zitten. Spijtig genoeg viel hun ganse proces alras in het water aangezien er überhaupt nog geen goedkeuring is verleend door Gedeputeerde Staten aan de sloop-bouwplannen. Scheltema probeerde nog zijn zaak uit te bouwen met diepzinnige vragen zoals "Zijn de villakrakers wel dakloos" en "Hoezo maken die zich druk over het behouden van oude panden", wat natuurlijk allemaal ook geen zoden aan de dijk zette, evenmin als Heidinga's argument dat hij de villa niet mooi vond.

Alsof 't allemaal nog niet erg genoeg was kregen de heren nog de schorsende werking te verhapstukken, die samenhangt met het in behandeling nemen van de aanvraag voor plaatsing op de monumentenlijst,door ons en de Vereniging Oud-Heemstede/Bennebroek. Scheltema prevelde in eerste instantie nog iets over AROB-procedures tegen ons (we zouden geen belanghebbende zijn), maar iets naders mochten we hierover niet vernemen. Wel heeft de vereniging nu 'n schadeclaim van enige miljoenen (renteverlies) aan haar broek hangen.

Toen de gemeente nog gedwongen werd, toe te geven dat ze geen bouwvergunning mogen afgeven als de provincie nog nix heeft besloten en de monumentaanvraag nog loopt, was de zaak wel afgerond,en kon het proces verdaagd worden. In principe tot over 2 maanden (28 juni).

Verder hebben we inmiddels gewoon water!! Dus dat is fijn plenzen in 't zonnetje, dat inmiddels ook weer als 'n beest tekeer gaat, met onze schatten van vriendjessters die weer van heinde & verre samenstromen om al dit moois met ons te delen. Zo hebben we onlangs de sympathie van de puurt danig op de proef gesteld met een knetterend drievoudig verjaarsfeest, yeh. Nou, ons huisje staat er glazig bij & we gaan maar 'ns wat definitiever inrichten. Tot gauw, het Krakelbondt Geval.


DIT SLAAT NERGENS OP!!!

LEEUWARDEN – Op vrijdag 20 april ontruimde de smeris de op 18 april gekraakte bovenwoning Burmaniastraat 7. De redenen blijven tot op de dag van vandaag vaag.

-Een ambtenaar vertelde de bewoonster dat er in dat pand een kantoor voor stadswacht zou komen.
-Aan de Leeuwarder Courant werd er verteld dat het pand gebruikt zou worden voor parkeermeter legers.
De politie had ook een reden voor ontruiming, dat het pand onbewoonbaar verklaard waas, maar geen van die redenen kon hard gemaakt worden.
-geen aanvragen voor bouwvergunningen
-geen bordje op de gevel dat duidelijk maakte dat de woning inderdaad onbewoonbaar verklaard was.
-De politie zou bij de ontruiming tegenover de bewoonster verklaard hebben dat het pand diezelfde dag ge kraakt was, m.a.w het zou in feite een op 'heterdaad' situatie zijn.

De politie heeft zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en heeft ook een breek ijzer in beslag genomen omdat dit in de handen van de bewoonster een verboden slagwapen zou zijn (de bewoonster had het breekijzer in een tas). Kortom dit was een illegale ontruiming van een woning die al 17 jaar leeg stond en gekraakt werd omdat iemand moest wonen...


'GEEN ONTRUIMING WNC'

HAARLEM - Vannacht ? hebben wij een aantal verfbommen gegooid tegen kantoorgebouw 'Europa' van de PGGM in Haarlem.

De PGGM is eigenaar van het met ontruiming bedreigde WNC in Groningen. Maar de PGGM en de gemeente zijn het WNC liever kwijt dan rijk en zien liever een kille onleefbare stad zonder armoelijers en vol met hypermoderne decadente kantoren e.d. voor de elite. De uitverkoop van de stad aan multinationals (o.a. voor Europa '92) zal echter niet zonder slag of stoot gaan. Wij eisen: geen ontruiming WNC en andere kraakpanden en betaalbare woon en leef ruimtes voor iedereen in leefbare steden en dorpen!!

De stadsschilders.

 

 

.Terug naar boven