Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #55


UIT: NN #55 van 19 april 1990


AKTIE TEGEN OPSLAG KERNAFVAL BORSSELE

In verband met de terreinbezetting van COVRA van vrijdag 4 t/m maandag 7 mei, hieronder nog even in het kort een stukje geschiedenis van de opslagplaats.

Het Nederlandse kernafval wordt sinds 1983 opgeslagen bij ECN in Petten. Daartoe werd besloten na hevige protesten tegen het dumpen in zee van het afval. De gemeente Zijpe (waar Petten onder valt) heeft een aantal tegenprestaties bedongen (o.a. minder militaire oefeningen in de buurt van rekreatiegebieden) en heeft kontraktueel vast laten leggen dat de opslag maar voor een periode van 5 jaar toegestaan is, met de mogelijkheid om die periode één keer te verlengen met 5 jaar.

Vervolgens is men op zoek gegaan naar een plek waar het afval opgeslagen kan worden totdat er een definitieve opslagfaciliteit klaar is. Ondertussen was er een organisatie opgericht die voor de opslag van al het Nederlandse afval moest zorgen, de COVRA: de Centrale Organisatie Voor Radioaktief Afval.

Dit privébedrijf (aandeelhouders zijn de exploitanten van de kerncentrales en bedrijfsleven/laboratoria) heeft sinds begin'89 een vestiging in Mlddelburg. Zij verzorgt ook de inzameling van het afval wat nu al in Petten ligt en medio 1990 komt daar ook het hoog-radioaktief afval terug uit La Hague (Frankrijk) en Sellafield (Groot-Brittannië) waar 'onze' splijtstofelementen zijn opgewerkt. Vooral dit afval is zeer gevaarlijk.

Belangrijke technische bezwaren tegen de opslag zijn de stralingsbelasting voor de omgeving (er is nog heel weinig tot geen ervaring met de manier van opslag(luchtgekoeld) en de transporten die honderden keren per jaar door de omgeving denderen. Verder is er nog een specifiek argument dat geldt voor de lokatie Borssele: het is buitendijks. Met de zeer recente geschiedenis nis in het achterhoofd vinden zeer veel mensen in Zeeland dat niet bepaald geruststellend.

Het belangrijkste argument voor ons, de tegenstandersters van kernenergie, is echter dat geen enkel opslagplaats aanvaardbaar is lang er nog radio-aktief afval wordt geproduceerd, dus: eerst stoppen met kernenergie en dan kijken we wel wat de beste oplossing voor het afval is.

AKTIES

Het laatste jaar zijn er al redelijk veel akties gevoerd tegen de COVRA-plannen. Om te beginnen natuurlijk de ruim 3600 bezwaarschriften die ingediend zijn, maar ook blokkades, het verstoren van gemeenteraadsvergaderingen, het persoonlijk onder druk zetten van raadsleden en de burgemeester, het maken en plakken van affiesjes etc. Akties die de landelijke pers niet hebben gehaald, maar die regionaal toch wel wat hebben losgemaakt.

Veel van die akties werden geïnitieerd door Stop Borssele, maar ook de bewonersgroepen uit de dorpskernen zijn zeer aktief geweest. Op 22 maart besliste de Raad van State dat de bouw door kon gaan. Er was bij de Raad van State een schorsing van de verleende vergunningen gevraagd maar dat is afgewezen.

De bezetting van het terrein in Borssele, waar radio-aktief afval opgeslagen en verwerkt gaat worden, vindt plaats van vrijdag 4 t/m maandag 7 mei. Er wordt verzameld op vrijdag 4 mei om 3 uur op het station van Goes. Op maandag zal het bouwverkeer geblokkeerd worden. Er is gekozen voor een geweldloze aktie, vooral om de kontakten met de bevolking van Borssele te versterken.

Als de opslagplaats er is, zullen er immers wel meer akties tegen de opslagplaats komen en ook zij zijn tegen de opslag en verwerking van radio-aktief afval in Borssele. Samen staan we sterker. Een voorstel is om op het kamp met steden en/of regio's bij elkaar te gaan staan. Hierdoor heb je steun en hulp bij ontruimingen (inpakken van spullen) en is het voor stillen moeilijker om erbij te gaan staan. Het zou leuk zijn als het een vrolijk kamp werd, met muziek, clowns, veel spandoeken, vlaggen enzo. Neem dus spullen mee, ook om onderkomens te bouwen.

Prakties:

·        Vanuit Amsterdam gaat in elk geval een bus op vrijdag. Let op aankondigingen;
·        Tot vrijdagmiddag 5 uur wordt er gependeld van het station van Goes naar het kamp. Daarna kun je met een bus naar het dorp Borssele gaan, van daaruit is het een half uur lopen (richting kerncentrale). Als er grotere groepen later komen, kan het secretariaat gebeld worden (liefst van tevoren). Het beste is natuurlijk als zoveel mogelijk mensen met eigen vervoer komen. Dit is bij ontruimingen ook heel handig;
·        Rampenplan zorgt voor eten en drinken;
·        Er zijn video's voor voorbereidingsavonden te bestellen bij het secretariaat;
·        Het laatste landelijk overleg over deze aktie is op 22 april om 1 uur, Oude Gracht 42 in Utrecht.

Secretariaat Stop COVRA, Sw. de Landastraat 73 in Arnhem.



KOM 26 APRIL NAAR DODEWAARD

4 Jaar na Tsjernobyl gaat de atoomlobby nog steeds door. Andriessen (Minister Economische Zaken) wil er een kerncentrale bij. Bij de vergunningaanvraag van de COVRA voor de opslagplaats voor radio-aktief afval in Borssele wordt hier al rekening mee gehouden. Er is nl. uitgegaan van veel meer ruimte dan nodig voor de opslagplaats.

Ontzettend veel geld wordt besteed aan kernenergie (uraniumwinning, kerncentrales, opwerkingsfabrieken, transport, onderzoek, reparaties, rampen enz. enz.) Geld, wat veel beter gebruikt kan worden voor veilige, schone, duurzame energie als windmolens en zonne-energie.

Om.het bespottelijke van deze gevaarlijke geldverkwisting aan te tonen, gaan we bij de kerncentrale Dodewaard letterlijk geld over de balk gooien. Maak je eigen geldzakjes en vermeld hierop de waarde (1 miljoen of 1 miljard bijv.). Denk er aan dat er wat wind kan staan, dus maak ze niet te licht. Omdat wij nooit genoeg 'geld' zullen hebben, wordt er ter plekke geld bijgemaakt. Alvorens wij naar de kerncentrale gaan is er een kleine wandeling door het dorp Dodewaard.

Voor meer informatie: sekretariaat STOP COVRA: ma + wo middag 14.00 – 17.00 u, 085 - 514957 aktiegroep "Nooit meer Tsjernobyl"

DONDERDAG 26 APRIL 17.45u centrum Dodewaard 18.30u hoofdpoort kerncentrale

 

 

.Terug naar boven