Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #53


UIT: NN #53 van 22 maart 1990


IN HET HOL VAN DE LEEUW

DODEWAARD - Maandag 5 maart hield de eigenaar v.d. kerncentrale Dodewaard een feestje. De GKN (gemeenschappelijke kernenergiecentrale Nederland) bestond namelijk 25 jaar en de centrale in Dodewaard draait al 20 jaar. In NN #52 stond al een aktieverslag.

Wij, drie mensen van het LAKA, landelijk antikernenergie archief, hadden uitnodigingen gekregen en gingen er heen. De bedoeling was informatie te verkrijgen voor ons archief. Eerst hebben we nog bij de anti-kernenergie picketline gestaan maar zijn hierna naar binnen gegaan.

Binnen waren er ongeveer 200 deelnemersters, voornamelijk ietwat oudere kalende mannen uit de atoomlobby-scene. Welgeteld waren er nog vier vrouwen. Wij vielen dan ook wel wat op door de enigszins andere kleding bijvoorbeeld. Ook werd er rekening mee gehouden dat we binnen aktie zouden voeren. In de zaal waar de lezing werd gehouden stond namelijk vrijwel permanent iemand van de beveiligingsdienst.

Onder de deelnemersters bevond zich een flink aantal kopstukken uit de kernenergiewereld. Bijvoorbeeld de direkteuren van Dodewaard (Arnold), de SEP (Ketting), de KEMA (Kleijn), Urenco (Dee), COVRA (Vrijen). Lansink (CDA) stond op de deelnemerslijst maar is niet geweest. Verder was er Kistemaker de uitvinder van de Nederlandse ultracentrifuge. In de Tweede Wereldoorlog deed hij onderzoek voor de Duitse wetenschappelijke spionagedienst 'Cellastic'.

Op het partijtje kwam ook Goldberg. Hij was wel bekend als de ME-burgemeester omdat hij in Dodewaard werd ingezet als waarnemend burgemeester (1981). Hij is ook waarnemend burgemeester geweest in Woensdrecht en Vlagtwedde (afval in zoutkoepels). Verder waren er vertegenwoordigers van energiemaatschappijen, CNV, NCW en VNO.

Uit het bedrijfsleven waren de volgende bedrijven vertegenwoordigd: Nucon BV-Amsterdam, Groep AIB Vincotte-Brussel, DHV ingenieursburo-Amersfoort, Delta Consult~Breda, Torch Consultans-Oegstgeest, Neratoom-Amsterdam, Novem-Sittard, Van Rossum en Partners-Den Haag, Gec Alsthom Intern-Rijswijk, Akzo-Hengelo. Ook was er een deelnemer van het ministerie van Defensie, DMKM-WCS. Dit betekent waarschijnlijk: dienst materieel koninklijke marechaussee - wapen en kommunikatiesystemen.

Er werd op het symposium eigenlijk alleen maar gesproken over de nieuwe generatie kerncentrales die de zogenaamde veilige kerncentrales met natuurlijke cirkulatie (oeff!!) wordt genoemd. Het was dan wel duidelijk dat de hoop van de atoomlobby dit keer is gevestigd op deze reaktor. Nu wil men alleen nog de rest van de bevolking verleiden om voor deze centrales te kiezen. Degenen die een komplete deelnemersterslijst willen hebben moeten even een briefje schrijven naar ons archief. LAKA, postbus 8094, 6710 AB Ede, 08380-21414.


DIERENVRIENDEN VERSTOREN VOSSENJACHT

EEMSHAVEN - Dinsdag 13 maart is er met sukses een vossenjacht in een natuurterrein bij de Eemshaven verstoord.

Vlak voordat de jacht zou beginnen trok een groep dierenbeschermers met potdeksels, ratels, fluitketelfluiten en tien blaffende honden het veld in. Hierdoor ging het wild op de loop. Toen de jagers bij het natuurgebied aankwamen, werden ze gekonfronteerd met de aktievoerders, die met protestborden hun afschuw over de jacht op vossen kenbaar maakten.

Door de verstoring door de aktievoerders waren de jagers weinig suksesvol, er werd één vos geschoten. Volgens de jagers zijn er teveel vossen in het gebied, die grote schade aanrichten onder de honderden broedparen de bergeenden. Volgens de Dierenbescherming zorgt de natuur zelf wel voor een goed evenwicht. Er is van overlast door vossen in dat gebied niets bekend bij de Dierenbescherming. Deze organisatie wil aan Landbouwminister Braks vragen voor een verbod op de jacht op vossen in de tijd dat ze jongen hebben.


STOP COVRA

BORSSELE - De kogel is door de kerk: de Raad van State heeft beslist dat de bouw van Covra door kan gaan. Er was bij de Raad van State een schorsing van de verleende vergunningen gevraagd maar dat is afgewezen.

De Covra wil nu zo snel mogelijk met de bouw beginnen. Stop Covra en Stop Borssele hebben aangekondigd de bouw daadwerkelijk te hinderen. De bouw zal waarschijnlijk in april beginnen. Op 1 april is er een (laatste) voorbereidende vergadering voor de bezetting van het bouwterrein. Deze is om 13.00 uur op Witte Vrouwenkade 1 in Utrecht. Het sekretariaat van Stop Covra is van af 1 april ook op maandagmiddag open (naast de woensdag) van 2 tot 5. Het adres is Sweers de Landastraat 73 6814 DB Arnhem. Telefoon 085-514957.

Giften op giro 2840023 tnv Stop Covra te Middelburg.


VAN NAZORG NAAR VOORZORG: EIERENRAPEN

PETTEN - In een gezamenlijke aktie willen Natuur- en Milieufederatie Wierhaven uit Medemblik, Wieringen, Wieringermeer en Natuurorganisatie De Windbreker uit Petten een krachtig protestsignaal laten klinken in de richting van de Friese kievitseierenrapers die in Noord-Holland nesten van weidevogels komen leegroven.

Al jarenlang vormt dit eierentoerisme een bron van ergernis voor natuurbeschermers en boeren her en der in het land. Evenals de beide voorgaande jaren zullen dankzij de zachte winter de cyclomaaiers in de eerste week van mei het land al oprijden en daar nesten en pullen van weidevogels vermorzelen.

Daarom is het enige redmiddel om uiterlijk half maart met nestbescherming te beginnen. Bij het rollen en slepen van het land kunnen de boeren deze nesten dan omzeilen. Na een broedperiode van 3l week en een aansluitende periode val 32 weken kunnen de jongen dan net vliegvlug zijn voordat de maai periode begint.

Evenwel, eieren rapen mag in Nederland nog steeds tot 6 april (in Friesland zelfs tot 13 april). Maar alleen met schriftelijke toestemming van de landseigenaren mag er geraapt worden. De meeste Wieringer veehouders hebben al kenbaar gemaakt geen eierenrapers op hun land te dulden.

De burgemeester van Wieringen heeft de politie geïnstrueerd bij overtreding onmiddellijk tot verbalisering over te gaan. Middels een advertentie in het Fries Dagblad van 15 maart heeft de gemeente Wieringen dit ook kenbaar gemaakt. Leden van zowel Wierhaven als De Windbreker zullen in hun gebied surveilleren en bij het aantreffen van rapers de politie onmiddellijk inseinen.

Wierhaven en De Windbreker pleiten voor algehele afschaffing van het eierenrapen. De echte eierenzoekers zullen dan overblijven. Zij kunnen hun hobby blijven uitoefenen in georganiseerd verband bij een vogel werkgroep of andere natuurbeschermingsorganisatie. Zij kunnen dan evengoed in het vrije veld met de wind om het hoofd en de capriolen van de kievit hoog in de lucht. Alles blijft hetzelfde.

Het enige verschil zal dan zijn dat na het vinden van een nest men met de vingers van de eieren afblijft en er nu een markeringsstokje bijplaatst. De ware natuurliefhebbers zullen op deze wijze in het veld overblijven. Met het eierentoerisme is het dan voorgoed gedaan en de negatieve reputatie die Friesland heeft opgebouwd zal veranderen in een natuurvriendelijke.


WEER TWEE POMPEN KAPOT

LEIDEN - PERSVERKLARING: "Vanavond 10 maart hebben wij 2 Shellpompjes geheel en gedeeltelijk gesloopt. Vanuit ons revolutionair ongeduld zijn wij tot deze aktie gekomen. Het eigen geweten en de verantwoordelijkheid dienen altijd boven de wet te staan, dit is de enige zekerheid om een algehele 'Befehl ist befehl' -mentaliteit te voorkomen. Beter verantwoord ongehoorzaam dan onverantwoord gehoorzaam!

Het is absoluut noodzakelijk om de anti-Shell bewegingen struktureler te maken. Wat $hell in Zuid-Afrika uitvreet, is geen 'schoonheidsfoutje', $hell is namelijk een multinational. En deze gedrochten, ontdaan van elke ethiek, moraal of geweten, drukken alles (mensen, dieren, planten als ook de lucht, de aarde en het water, ja zelfs de zon) uit in geld. Als een multinational weer voordoet dat er een krisis is om de zoveelste herstrukturering of banenplan door te drukken, is het haar om het even of ze een paar rendabeler machines koopt, 500 arbeidersters de straat op trapt of dat ze nog iets efficiënter de natuur vermoord.

Het voorop stellen van je ekspansie, je winst is kenmerkend voor een multi, voor élke multi. Dit strukturele kenmerk kan het best bloeien in die situaties waar je niet een klein gedeelte van je bloedwinsten aan sosjale 'zekerheid' moet besteden omdat in een centrum van onderdrukking en uitbuiting (i.t.t. de periferie) een zekere 'orde en rust' aanwezig moet zijn om revoltes in de kiem te smoren. Brood & spelen. Een situatie waar de bevolking en de arbeidersters hun bek dicht houden uit angst voor ontslag, aanslagen en moord, kortom een situatie waar de staat haar ware gezicht gedwongen is bloot te geven. In fascistiese omstandigheden gedijen multinationals het best. Lees bijv. de radikale anti-Shell krant en de 2 brochures over multi's van de NAR (nieuwsblad uit België).

Bij Shell-Zuid-Afrika ligt de fout dus bij Shell (en de junta) en niet bij Zuid-Afrika. Het is dus noodzakelijk om de multi als geheel aan te pakken i.p.v. alleen een enkel rot gevolg. Dit gaat even zeer op voor Unilever, Philips, ITT, AT&T, Union Carbide, McDonalds, AEG...


BRANDSTICHTINGEN BIJ MARECHAUSSEE

ARNHEM/OLDENZAAL - In de nacht van zondag 18 op maandag 19 maart zijn op twee plaatsen in het land brandjes gesticht bij twee kantoren van de Koninklijke Marechaussee. In tegenstelling tot het ANP, ontvingen wij tot op heden nog geen persverklaring. We moeten het dus doen met wat krantenberichtjes.

Voor de ingangen van de kantoren in Arnhem en Oldenzaal werden de brandbommetjes gedeponeerd en richtten geringe schade aan. De akties werden opgeëist door de aktiegroep RARA. Deze stelt onder meer dat "Marechausseepersoneel ingezet wordt voor de opsporing van illegale buitenlanders" en "niet gehinderd door welke vorm van kontrole dan ook, als een soort vliegende brigade in de grote steden worden ingezet bij het opsporen van mogelijke illegalen".

Ondanks de geringe schade bij de twee kantoren heeft de aktiegroep wederom gescoord in de publiciteit. De naam RARA blijkt nog steeds opschudding te veroorzaken.


PEK & VEREN VOOR VAN HEUTSZ

COEVORDEN – In de nacht van 14 op 15 maart hebben wij het borstbeeld van Ltn. Gen. Van Heutsz te Coevorden in de pek en veren gezet.

Nog steeds staat Nederland vol met eretekens en standbeelden van zogenaamde vaderlandse helden. De meeste van deze helden waren echter moordenaars en piraten en dienen zo snel mogelijk te worden vergeten. Van deze nephelden is Van Heutsz wel het beste symbool van het Nederlandse militarisme en imperialisme. Zo worden al generatie na generatie moordenaars en imperialisten gehuldigd en geëerd terwijl mensen die zich verzetten tegen moord en doodslag, zoals de Indonesië-weigeraars in het verleden en totaalweigeraars tot op de dag van vandaag, vervolgd, beschimpt en opgesloten worden.

Op dit moment zitten verschillende van onze kameraden en kameradinnen in de Nederlandse bajessen vast omdat ze zich daadwerkelijk verzetten tegen het militarisme dmv. sabotage of om de doodeenvoudige reden dat ze zich niet beschikbaar wilden stellen voor de dienstplicht (8 maanden bajes!).

Van Heutsz is niet de enigste misplaatste beroemdheid uit Coevorden. In de jaren zestig waren er enige Drentse provo's die ageerden tegen het Nederlandse imperialisme. Eén van hen was een zekere Relus ter Beek, die nog eens f.50,- boete heeft gekregen omdat hij bij de buste van Van Heutsz een bord neergezet had met de tekst: "Ontslapen onder het hakenkruis, gesneuveld bij het uitmoorden van het 39ste Atjehse dorp, bij het verkrachten van de 79ste Atjehse vrouw om het geschokte vertrouwen van het Nederlands-Indische bestuur opnieuw te funderen". ''

Inmiddels is deze Drentse provo kaal en minister van Defensie. Hij heeft zich volledig gekonformeerd aan de machthebbers en bedriegt en liegt alsof hij nooit anders heeft gedaan. In maart vorig jaar diende hij, toen hij nog comfortabel in de oppositiebanken in de Tweede Kamer zat, een motie in tegen de levering van afgedankte Nederlandse straaljagers aan Turkije.

Nu hij zelf in de positie verkeert om als minister van Defensie deze leveringen stop te zetten verschuilt hij zich achter door zijn voorganger gemaakte afspraken, de huichelaar! De pek en veren voor Relus staan al klaar!

Beeldenwindje


BLOEMBAKKEN & REPRESSIE

BRUNSSUM - De twee arrestanten, opgepakt tijdens het VAK-Mobiel in Brunssum, en die verlenging hadden gekregen (zie NN #52) zijn op vrijdag 9 maart weer vrijgelaten. Ze hebben het niet best gehad.

"De Rechter-Commissaris vroeg bij de eerste voorgeleiding of ik iets wilde verklaren. Ik heb gezegd dat het misdadig is om mensen 's morgens vroeg al op te sluiten in zo'n vies, gek makend hok als de voorgeleiding pas 's middags om 16.00 uur is, en dat hij er zelf maar eens een dag in moest gaan zitten. M'n medearrestante werd teruggebracht naar de gemeentepolitie en ik naar de rijkspolitie.

"Bij de tweede voorgeleiding bij de RC op vrijdag 9 maart was de sfeer geheel anders. De RC zei dat hij de cellen daar had bekeken en dat ik gelijk had. Maar er werd hard aan verbetering gewerkt. Hij vroeg hoe ik het de afgelopen dagen had gehad. Nou, slecht dus. Nooit koffie, geen vegetaries eten, uren bellen om een bekertje water of een halve meter wc-papier. De wc was geplaatst recht tegenover het doorgeefluik en het kijkgat in de deur, wat een ernstige schending van je privacy is.

"Alles werd genoteerd. De RC gaf een schorsing van de voorlopige hechtenis op voorwaarde dat we geen misdrijven meer zullen plegen. Anders zitten we vast tot 10 mei, de dag van het proces, maar we hebben natuurlijk niks beloofd. Toen ik kon gaan zei hij nog: Sukses met uw strijd (?!). Buiten stonden mensen van Vak-Mobiel ons op te wachten. Daarna in de Paap koffie met gebak, lekker bij kletsen en afsluiting van de Vak periode. Hartstikke leuk dat de aktieperiode spontaan verlengd werd, wat wel bijgedragen heeft tot onze vrijlating denk ik. Iedereen bedankt voor kaartjes, brieven, onderbroeken enz. en komt allen voor de rechtszitting naar Den Bosch op 10 mei om half 10."

De enige die nu nog vastgehouden wordt - in elk geval tot 10 mei - is de axiebus. Waarschijnlijk gewoon pure treiterij van Justitie. Net zoals ze het voor de advokaten moeilijk maken hun vergoedingen te innen. Een andere VAKker maakte de aktieperiode buiten de cel door.

Nadat in het weekend van 3 en 4 maart akties waren gevoerd en daarna de akties door waren gegaan (vooral dankzij de solidariteit vanuit Den Bosch) werd er op woensdag door zes mensen herrie geschopt bij de gemeentepolitie waar een van de arrestantes nog steeds werd vastgehouden. Eén VAK'er kreeg hierbij nog een dreun van een nerveuze smeris (zo een met grijs haar en heel wat sierwerk) die een bordje met daarop VAK-mobiel afpakte.

Die nacht werd er aktie gevoerd op een kazerne bij Hedel waarbij banden werden lek geprikt en er zand in benzinetanks werd gegooid.

Donderdag 8 maart was er weer een lawaaidemo. Dit keer met vijfentwintig mensen. Bij de gemeentepolitie zowel als bij de rijkspolitie werden er bloemen aangeboden door een groep vrouwen uit Den Bosch.

Er waren uitzendingen over het VAK op de Bosche lokale omroep, radio Banzai en de Vrije Keijzer. De twee arrestantes werden vrijdag vrijgelaten.... met een dagvaarding voor 10 mei.

Het VAK gaat inderdaad gewoon door en wel in de mei maand in Brunsum.


ANTIMILITARISTEN IN ASSEN

ASSEN – Op 6 maart was de Johan Willem Friso-kazerne in Assen het doelwit van aktievoerders. Hekwerk werd opengeknipt en een flink aantal militaire voertuigen werd met grijze verf voorzien van ban-de-bom tekens en onder meer de tekst 'We zijn er weer' (Waar heb ik dat meer gehoord? typ).

Op 7 maart werd het Regionaal Militair Commando (RMC) in Assen vrolijk opgefleurd met verfbommen, waarbij ook nog een raam sneuvelde. Helaas geen persverklaring van de akties. Dat gaf de Assener Marechaussee de gelegenheid om in de plaatselijke pers doodleuk te vertellen dat het waarschijnlijk gewoon om kwajongenswerk ging. Helaas.


NOG MEER LAWAAI

GILZE RIJEN – Enige weken geleden berichtte NN over bouwaktiviteiten op de vliegbasis Gilze Rijen. Welnu, er wordt hard gewerkt daar. En wel aan bungalows waar twee maanden per jaar straaljagerpiloten uit de VS komen wonen, en aan hangars voor nieuwe vliegtuigen.

In mei is het resultaat te horen. Dan donderen weer dertien nieuwe atoomstraaljagers, F-16's, over de woonwijken van Tilburg. Die maken nog meer lawaai dan de oude, aan Turkije afgedankte, NF-5 straaljagers. De oud NF-5 piloten worden op de vliegbasis omgeschoold voor F-16 piloten. Bovendien komt er een kursus voor vlieginstrukteurs uit heel Europa.

In de zomer wordt het in Gilze en Tilburg oorverdovend. Dan komen het 7e en 8e Squadron met 40 F-15 straaljagers herrie maken. Van 12 juni tot 11 juli doet dit oorlogstuig mee aan de NAVO oefening Central Enterprise. Zeven organisaties zijn in Tilburg en omgeving inmiddels een handtekeningen en informatiekampagne begonnen. [Met dank aan de 'Muurkrant']


EEN GULDEN VREDE

AMERSFOORT – Het Europa zoals we dat na WO-II kennen lijkt met de dag te veranderen. De muur en het ijzeren gordijn zijn open, de gesloten stalinistische regimes krijgen een menselijker gezicht, troepen worden uit het Oostblok weggehaald: In 1989 eindigt de koude oorlog, de 'vijand' is een vriend geworden!

Het is een aaneenschakeling van positieve ontwikkelingen, die door de hele wereld wordt toegejuicht. De vrede lijkt nog nooit zo dichtbij geweest. Wil de vrede écht gestalte krijgen dan dienen deze positieve ontwikkelingen in het Oosten een positief antwoord van het Westen te krijgen. Door de defensiebegroting drastisch te verlagen en met dat geld honger, ziektes en milieuvervuiling over de hele wereld te bestrijden. Het is nu meer dan ooit de tijd om te laten zien dat we werkelijk vrede willen. Met de aktie een 'gulden vrede' willen we de wens op een positieve wijze gestalte geven en druk uitoefenen op regering en parlement om de nu geboden kans op ontwapening ook te gebruiken.

Wanneer je mee wilt doen aan de aktie, neem dan de volgende 3 stapjes:

1. Schrijf een brief aan de Minister van Financiën (Postbus 20201, 2500 EE Den Haag) waarin je uitlegt waarom je bezwaar maakt tegen de, nog steeds, voortschrijdende bewapening.

2. Schrijf 1 gulden over op postrekening 1 van 's Rijks Schatkist te Den Haag, o.v.v. Een Gulden Vrede.

3. Schrijf, als positieve bijdrage voor de vrede, ook 1 gulden over op postrekening 57220 van het Vredesfonds te Amersfoort o.v.v. Gift voor een gulden vrede.

Voor iedere Nederlander zou het mogelijk moeten zijn om het geld, dat de regering namens ons aan defensie besteedt, via een Rijksvredesfonds een werkelijke vredesbestemming te geven.

Het totale bedrag van dat Rijks-vredesfonds zou in mindering op de defensie ui tgaven gebracht moeten worden. Om een positief alternatief te bieden heeft de Beweging Weigering Defensiebelasting, in afwachting van zo n Rijksvredesfonds in 1982 een eigen Vredesfonds opgericht.

Mensen die een deel van hun belasting weigeren, kunnen dat bij het Vredesfonds in depot geven. Het Vredesfonds bewaart het geld dan voor degene die weigert en geeft een depotverklaring als bewijs. Daarmee kan men aantonen dat er van persoonlijk voordeel geen sprake is. Het Vredesfonds ondersteunt. met de renten van de in depot gegeven gelden en giften diverse vredesprojekten.

NEDERLAND GEEFT PER JAAR RUIM 14 MILJARD GULDEN AAN DEFENSIE. DAT IS ZO'N 1.6 MILJOEN PER UUR EN 26.000 GULDEN PER MINUUT.

Meer info: BWD, Utrechtseweg 159 Amersfoort.


MANIFESTATIES BIJ DAF

EINDHOVEN - De maandelijkse bLokkade was een gebeuren waaraan veel mensen met het nodige plezier terug zullen denken. Een dagje per maand naar Woensdrecht om alle bekenden weer eens te zien, elkaar een hart onder de riem te steken en het de autoriteiten een beetje lastig te maken.

In 1988 zijn we deze maandelijkse aktie op verschillende plaatsen in het land gaan houden, veelal voorafgaand of gekoppeld aan een aktieperiode. In 1989 is in deze aktievorm de klad gekomen. Daar willen we nu verandering in gaan brengen. Het idee is deze aktie lange tijd op eenzelfde plaats te houden. Daarmee hopen we de kontinuïteit te herstellen en verwarring te voorkomen.

In eerste instantie is de keuze gevallen op de DAF fabrieken in Eindhoven. Het thema hierbij is: export van geweld over de grenzen. Dit geweld zit al in de ongelijke ekonomiese posities van landen ofwel de problematiek van arm en rijk. Het leveren van pantservoertuigen door DAF aan Turkije, die mogelijk ingezet gaan worden tegen de Koerden, is export van extreem geweld. Tenslotte, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, willen we er een leuke inspirerende gebeurtenis van maken. We zullen zelf al het een en ander verzinnen, maar iedereen kan natuurlijk het zijne of hare ertoe bijdragen. Omdat het een nieuwe plek is en ook Turkse en Koerdiese vrienden en vriendinnen meedoen, willen we voorzichtig beginnen en er in eerste instantie alleen een kleine + 2 uur durende manifestatie van maken. Bij de volgende gelegenheden willen we toe gaan werken naar de blokkade die we kennen van Woensdrecht. Dit hele idee staat natuurlijk op 2 april ter diskussie.

De eerste maandelijkse aktie wordt dus gehouden op 2 april. De plaats is te bereiken door vanaf het station in Eindhoven buslijn 10, 11 of 20 te nemen en uit te stappen bij DAF III. Het is ongeveer 15 minuten met de bus. De aktie begint om 12.00 uur precies. De DAF komplexen liggen langs de weg naar Geldrop. We houden de manifestatie bij dat deel van het bedrijf waar de pantservoertuigen geproduceerd worden.


'WIJ GAAN ER NIET UIT'

LYON – In Lyon broeit het de laatste tijd, want de krakers van de woonwijk 'La Croix Rousse' worden met uitzetting bedreigd. La Croix Rousse (Het Rode Kruis) maakt deel uit van het eerste arrondissement van Lyon en wordt bewoond door mensen die weinig geld hebben: immigranten, oude mensen, studenten en krakers. Jarenlang konden deze mensen prima hun gang gaan en was er een betrekkelijke autonomie.

Na die zonneschijn kwam de regen, want speculanten kregen honger en hebben nu hun gulzige blikken gericht op La Croix Rousse. Samen met het beheer van onroerend goed zijn ze La Croix Rousse aan het afbreken en komen er andere gebouwen voor in de plaats. Dit heeft tot gevolg dat de huur vier maal zo hoog wordt. "Les Riches au centreville et les pauvres en banlieue". ( De rijken in de binnenstad, de armen in de buitenwijk) is het motto van de speculanten en gemeenteraadsleden.

Door de pressie (psychologisch, financieel, juridisch) zijn er al mensen uit La Croix Rousse weggegaan. De bewoners hebben het al moeilijk genoeg om de touwtjes aan elkaar te knopen en nu worden ze ook nog uit hun huizen gezet. Deze schrijnende toestand moest maar eens afgelopen zijn, daarom hebben mensen enkele leegstaande huizen gekraakt om vanuit deze plaatsen zich te verzetten tegen de koophonger van de speculanten.

Er is een kraakspreekuur (permanence) ingesteld om elkaar te ontmoeten, te discussiëren, het uitwisselen van informatie en om een goede solidariteit te kweken onder de bewoners van La Croix Rousse. Ook is er een alternatieve bewonersvereniging gestart onder de naam: 'vis la, Sans Souci'. Deze mensen proberen 'liefdadigheidsinstellingen' te stimuleren om de woningen te kopen,' zodat de speculanten er van af blijven.

De bewonersvereniging streeft naar een grote zelfstandigheid voor de bewoners van La Croix Rousse. De inrichting van de woningen zijn nu gebaseerd op familie en vrijgezellenbestaan. De bewonersvereniging wil huizen hebben, waar ruimte is voor woongroepen met voor iedereen een kamer voor haar, zijn privacy.

Van 10 tot 16 maart heeft er een axieweek plaatsgevonden in La Croix Rouge om de situatie van de woonwijk beter bekend te maken en te versterken in Lyon. Binnenkort kan het zover zijn dat de kraakpanden in La Croix Rousse ontruimd zullen worden. Hiertegen zullen der mensen zich fel verzetten.


HONGERSTAKING GRAPO EN PCE-R

Vandaag zijn 42 leden van de Grapo en PCE(r) in Spaanse gevangenissen 111 dagen in hongerstaking als protest tegen de verspreidingspolitiek van politieke gevangenen door de PSOE regering.

Alle gevangenen zijn van burgerlijke ziekenhuizen overgeplaatst naar bajesziekenhuizen, dit omdat de artsen weigeren de verantwoordelijkheid te dragen voor de gedwongen voeding.

Enkele gevangenen zijn zelfs weer in de cel geplaatst, alwaar ze gedwongen voeding wordt toegediend. Een kwalijke zaak gezien de slechte hygiënische omstandigheden in de bajes, met alle risiko voor infekties.

Alle gevangenen trekken regelmatig de slangen waarmee ze gevoed worden uit hun lichaam, als protest tegen de gedwongen voeding. De regering weigert in te gaan op de eis voor samenvoeging van politieke gevangenen. Francisco Brotons Beneyto die nog steeds aan de hartmonitor ligt en er zeer slecht aan toe is, was voor één dag verdwenen.

Die dag was er een staking van bajespersoneel in heel Spanje, als reaktie op een aanslag van ETA in San Sebastian (13/3) op een personeelslid van financiën van de bajes. Deze werd op straat neergeschoten. Het bleek dat Brotons, zonder dat de familie was ingelicht, was overgeplaatst van het ziekenhuis van Sevilla naar het bajesziekenhuis in Sevilla.

Voor de advokaten van de hongerstakersters is het steeds moeilijker kontakt te hebben met hun kliënten. Dit wordt extra bemoeilijkt door de regelmatige overplaatsingen van de gevangenen.


JOHAN LENVAIN VRIJ

De Belgiese deserteur Johan Lenvain die al vanaf 7 februari in de gevangenis van St. Gillis in Brussel in hechtenis zat (zie ook NN #51), is donderdag 15 maart voorlopig vrijgelaten. Zijn rechtszaak zal vervolgd worden op 10 april.

Johan kwam vrij op verzoek van zijn advokaat Werner Daen. Er ontbraken enkele belangrijke stukken uit het dossier over de mishandelingen die Johan in Soest had ondergaan. Door deze procedurefout van de krijgsauditeur moest Johan onmiddellijk op vrije voeten worden gesteld.

 

 

.Terug naar boven