Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #52


UIT: NN #52 van 8 maart 1990

MUURKRANT AMSTERDAM

De muurkrant is nog steeds een apart medium in medialand. Het is volgens mij al eeuwen oud maar de grote opleving kreeg de muurkrant in China van de twintigste eeuw. De arme bevolking had de media daar niet in handen en probeerde via een muurkrant zijn kritiek te spuien. Door de kommunistische partij in China is de muurkrant tot een gevestigd medium geworden. In China zie je de muurkranten achter de vitrines. Toch zijn er nog steeds daar illegale muurkranten. Zo werden er tijdens de studentendemonstraties vele gemaakt die door de bevolking gretig werd gelezen en overgeschreven. Een muurkrant is blijkbaar nodig wanneer de gevestigde media expres geen aandacht schenkt aan de ideeën en gevoelens die leven onder de bevolking. De muurkrant in Tilburg probeert al twaalf jaar lang de plaatselijke bevolking wakker te schudden. In Amsterdam komt er in april ook een muurkrant om "het isolement van de beweging te doorbreken".

Frank: Waar kwam het idee om een muurkrant te maken vandaan?

Muurkrant: "De berichtgeving van axies ligt veel te veel in de handen van de burgerlijke media. Deze burgerlijke media hebben haar eigen interesses. Die interesses worden voornamelijk bepaald door de oplage van de krant. Daarom zijn de burgerlijke media vooral op zoek naar sensatie. Dat is hun belangrijkste criterium voor hun berichtgeving. Daardoor worden axies zoals de Tesselschadestraat en Schiphol totaal verkeerd uitgelegd in de kranten. Journalisten werken in principe voor hun eigen carrière. Tien jaar geleden was de kraakbeweging goed voor de carrière van de journalist(e), nu is het geen hot item meer en willen de journalisten de kraakbeweging niet meer de aandacht geven als tien jaar terug.

"De burgerlijke media zijn alleen geïnteresseerd in mensen en groepen, wanneer die in verzet komen zoals de studenten en boeren. De berichtgeving over de beweging blijft voornamelijk gefixeerd op gevechten met de smeris en ontruimingen, er is geen interesse voor een achtergrondartikel. Dit alles betekent dat de mensen buiten de beweging een verkeerd beeld krijgen met zeer weinig informatie over de beweging. Axiebladen zoals de Zwarte en Aanzet kunnen het isolement niet doorbreken. Zij worden door een uiterst beperkt publiek gelezen en zijn door hun taalgebruik en lange stukken voor een klein publiek met voorkennis toegankelijk.

"Een muurkrant kan het isolement van de beweging doorbreken. Het idee om een muurkrant te maken werd nog extra geprikkeld ten tijde van de Tesselschadestraat ontruiming. Ondanks de slechte berichtgeving waren er toch enige lichtpuntjes. Zo werden er veel stencils verspreid over de Tesselschadestraat in Amsterdam. Ook gingen mensen met auto's met luidsprekers door de stad om het verhaal rond de Tesselschadestraat uit te leggen aan de mensen in de straat. Op zo een manier bleef de informatie niet beperkt tot de beweging en was zij niet afhankelijk van de burgerlijke media."

Frank: Zal de Muurkrant een vernieuwing of een aanvulling zijn voor de (alternatieve) media?

Muurkrant: "Het is een ander medium dan een krant of een blad. De Muurkrant is alleen nodig omdat andere bladen nog te weinig worden gelezen. Een belangrijk pluspunt van de Muurkrant is dat de oplage groter is en op de muren van de straat wordt geplakt. Iedereen kan de Muurkrant lezen en hoeft niet via,via aan de Muurkrant te komen. Op straat wordt je er met je neus op gedrukt. Wij willen niet de alternatieve media afkraken, dat is ons doel niet. De Muurkrant is een poging om de isolatie van de beweging te doorbreken. De isolatie is door de beweging zelf ontwikkeld en door de overheid dankbaar aangegrepen om de kracht en eenheid in de beweging kapot te maken. De beweging heeft niet getracht de mensen goed te informeren. Toch zijn er ook positieve dingen zoals de buurtplatforms en de Shellblokkade. Die konden (of kunnen) wel die kloof tussen de beweging en de mensen overbruggen. De Muurkrant zal proberen langzamerhand de mensen kennis laten maken met de activiteiten van de beweging."

Frank: Wat zullen de onderwerpen zijn van de Muurkrant?

Muurkrant: "De onderwerpen zullen worden belicht vanuit een linksradicaal uitgangspunt. We spelen in op de meest aktuele gebeurtenissen, waar de mensen al over zijn ingelicht. Nu (begin februari) hadden we een muurkrant kunnen maken over de vrijlating van Nelson Mandela. We hadden onze ideeën over de vrijlating in de Muurkrant uiteen kunnen zetten. Een mening die origineel is en niet een herhaling van andere meningen in kranten. We komen voort uit de radicale beweging in Amsterdam en die houdt zich bezig met allerlei zaken zoals Apartheid, racisme en vrouwenstrijd. Dat zullen ook de onderwerpen zijn, die we gaan behandelen in de Muurkrant."

Frank: Zal de Muurkrant voor iedereen bereikbaar zijn?

Muurkrant: "De taal die we hanteren moet voor iedereen begrijpbaar zijn. Dus we zullen de mensen niet overstelpen met scene-termen. We verplichten mensen niet om een bepaalde voorkennis te hebben, alles moet goed worden uitgelegd. Als we het hebben over cityvorming (stadsvernieling) dan zullen we goed uitleggen wat cityvorming inhoudt en vooral benadrukken dat het iedereen aangaat. In de proefmuurkrant is dat aardig gelukt. De reaxies over de proefmuurkrant waren zeer positief tot matig. Sommigen zeiden dat het oud nieuws en niet strijdbaar genoeg was. Maar de Muurkrant is er niet alleen voor de beweging. Mensen fundamenteel inlichten is beter dan mensen bedelven met schreeuwerige leuzen. Er wordt door de beweging te weinig aandacht besteed aan de inhoud van ons verzet naar buiten toe. Wij willen de ideeën achter de leuzen en axies uitleggen aan de mensen."

Frank: Zal de redaxie zelf bepalen wat er in de Muurkrant komt of bepalen de mensen achter de Muurkrant dat?

Muurkrant: "We staan open voor allerlei frisse ideeën en leuke artikelen. Mensen kunnen die naar ons opsturen. Maar we zijn afhankelijk van één onderwerp. We willen niet in een ivoren torentje zitten, maar de redaxie zal zelf bepalen wat er in de Muurkrant komt. We zullen proberen om zo gevarieerd mogelijk nieuws te geven, zodat allerlei onderwerpen aan bod komen. Als er een belangrijke axie is geweest dan krijgt een artikel daarover voorrang."

Frank: Hoe is de verhouding tussen mannen en vrouwen in de redaxie?

Muurkrant: "We zijn er niet op uit om strikt een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen te hebben. We houden daar niet van. We zijn niet op zoek naar een bepaald persoon, die een groep vertegenwoordigt. Dat is niet het belangrijkste van een muurkrant. Het is voor ons belangrijker om een muurkrant uit te geven. We kijken naar de interesse van een persoon en zijn of haar houding, wanneer iemand zich aanmeldt bij ons. We zijn allang blij als er iemand bij komt. We hebben een kleine redaxie, die zijn ogen openhoudt, zodat het niet een mannenkrant wordt. Een van de vrouwen die werkt bij de Muurkrant stoort zich er niet aan om met mannen samen te werken."

Frank: Kom je als schrijver aan je trekken bij de Muurkrant?

Muurkrant: "Een artikel in de Muurkrant is meer een collectief product. We werken samen aan een artikel over hoe het wordt geschreven, de inhoud en de vormgeving. Een muurkrant heeft weinig te maken met schrijfcreativiteit. Op twee vellen A3 kan je je schrijfcreativiteit niet zo goed ontwikkelen. Als je dat wil moet je maar naar een krant gaan. We houden er ook niet van als mensen hun naam onder een artikel zetten. Denk je dat de mensen van RARA als schrijvers tot hun recht zijn gekomen bij het opstellen van hun persverklaringen?"

Frank: Hoe zal de vormgeving zijn van de Muurkrant?

Muurkrant: "We hebben gekozen voor een handgeschreven muurkrant. Dat past goed bij een muurkrant, het staat gezelliger en oogt sympathieker. Op zo'n manier zal de Muurkrant zich onderscheiden van de affiches in de straat. Bij de proefmuurkrant was er helaas veel tekst. Bij de volgende Muurkrant zullen er meer tekeningen en foto's komen, dat leest prettiger. Je hoeft in principe de Muurkrant niet in één ruk uit te lezen. Je kan bijvoorbeeld de eerste helft in de Van Woustraat lezen en de andere helft op de Heining. Soms kan een grote foto meer te zeggen hebben dan een lap tekst. We hebben ook gekozen voor kringlooppapier om de papierverspilling te beperken. Dat heeft tot gevolg dat de Muurkrant wat grijzig is en de contrasten wat minder scherp zijn. Doordat we niet superrijk zijn hebben we gekozen voor een A3 formaat. De Muurkrant zal dan bestaan uit twee A3. Soms zullen gebeurtenissen aanleiding geven tot het laten uitkomen van drie A3."

Frank: Hoe denken jullie de mensen op straat te kunnen bereiken?

Muurkrant: "Zoals we al gezegd hebben haken we in op de aktualiteit, zodat er al een voedingsbodem is voor een artikel. We willen niet alleen op zo een manier de mensen bereiken, we gaan ze ook opzoeken. We gaan de mensen in de buurten vragen om de Muurkrant op het raam te plakken. We zullen ook proberen vaste plekken in winkels, restaurants, cafes en dergelijke te creëren. Zo zien zeer veel mensen regelmatig op de zelfde plek de Muurkrant en wordt die niet zoveel afgescheurd.

Frank: Hebben jullie kontakten met andere groepen buiten de beweging?

Muurkrant: "We hebben nog niet veel kontakten opgebouwd. Als we een onderwerp hebben voor de Muurkrant, dan schrijven we die zelf of iemand buiten de redaxie schrijft het.

Frank: Is de Muurkrant een legale of een illegale krant?

Muurkrant: "De Muurkrant is een legale krant, zelfs plakken is legaal, dat valt onder 'vrijheid van meningsuiting'. Alleen de overheid accepteert niet het vrije denken van andersdenkende en de laatste tijd worden plakkers harder aangepakt. Maar we weten daarmee om te gaan."

Frank: Wanneer komt de eerste Muurkrant uit?

Muurkrant: "In april zal Amsterdam geteisterd worden door een plakgolf."

 

 

.Terug naar boven