Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #50


UIT: NN #50 van 8 februari 1990


LET OP!!!

AMSTERDAM - Nes 41 kan spoedig ontruimd worden. Er wordt opgeroepen tot VerZ (met grote V: alles mag, alles is mogelijk) + een demonstratie om 5 uur 's middags (nieuwe trend). Verzamelen in Vrankrijk, Spuistraat 216, Amsterdam. Weest voorbereid!!! Hier moet nog even bij vermeld dat Nes 41 in Am*dam ligt.


LEUTSCHER IN DE AANVAL

AMSTERDAM - Niet alleen spekulant G.W. Bakker is in het nieuws, ook topfraudeur J.K. Leutscher laat weer van zich horen. Deze man, die zaken doet via een web van BV's maar zelf failliet verklaard is en buiten Nederland verblijft omdat hij anders de cel in verdwijnt, wil af van zijn gekraakte bezit in Amsterdam.

Eén pand (Looiersgracht 43 II) is inmiddels anoniem gedagvaard en kan ontruimd worden. Deze etage is echter al leeg (er was ook niemand op het proces, buiten demonstreerden ruim 30 mensen) en is dus niet de moeite waard. Voor de andere panden is er wel reden tot zorg, en aktie.

Het gaat om de volgende panden: Spuistraat 199, Prinsengracht 864-868, Utrechtsedwarsstraat 149 (Kleine Prins), Prinsengracht 355-357-359-361 (Buurtpand), Prinsengracht 187 (Pakhuis), Brouwersgracht 75-77 (De Kroon) en Bloemstraat 123-127. Spuistraat 199 is waarschijnlijk het volgende pand dat gedagvaard wordt. Daarna volgt de Kleine Prins.

Leutscher kocht de panden sinds 1982, de meeste waren al gekraakt en kocht hij uit de failliete boedel van spekulanten. Nu de tijd rijp is om grof geld met de panden te gaan verdienen wil hij ontruimen en verkopen. Spuistraat 199 is gekraakt sinds 1983. De bewonersvereniging onderhandeld al lange tijd over legalisatie. Eerst met Onroerend goed beheer BV 'W Fris' te Amsterdam. Toen de partijen het eens waren over een huurkontrakt liet Leutscher het afweten en kwam hij gewoon weer met de eerst aangeboden (onmogelijke) huurovereenkomst.

Hierna probeerde men HAT-verbouw wat mislukte en daarna werd het pand (samen met twee andere panden) opgenomen in een projekt van het Amsterdam Steunpunt Wonen met als doel het verbouwen van niet woongebouwen tot woon/werkpanden. Nu dat experiment bijna is afgerond en het grondbedrijf met een bod moet komen, blijkt Leutscher het pand verkocht te hebben aan een onbekend gehouden koper (een van z'n eigen BV's?)

Daarvoor stuurde Leutschers advokaat Den Bleker (Prinsengracht 770, de ramen zijn van draadglas) de bewonersters een brief dat ze moeten vertrekken. De gemeente besloot vervolgens om het ASW-experiment op een laag pitje te zetten omdat het pand verkocht was en omdat Leutschers advokaat verklaard had dat het pand nu tonnen meer moest gaan kosten.

De gemeente gaat inmiddels weer verder met het experiment maar aan de vooravond van aankoop door de gemeente lijkt het er op dat Leutscher óf wil voorkomen dat de gemeente het koopt zodat hij (meer) geld kan verdienen aan een luxe-appartementenbouwer óf de gemeente bij de verkoop een flinke poot probeert uit te draaien. We wachten op verdere ontwikkelingen.

Nog twee saillante zaken. Brouwersgracht 75-77 kregen hun waarschuwingsbrief namens de eigenaar van een zaakwaarnemer. Wie dat is? Ene G.W. Bakker middels diens Adviesgroep BV. Het andere gaat over Spuistraat 82. Dit is onderdeel van het ASW-experiment. De bewonersters hebben hoop op een goede afloop hiervan maar liggen vooralsnog overhoop met dhr.

Van Doorn, die het pand eind december kocht terwijl hij wist in welk stadium de plannen waren, wil sloop en de bouw van... luxe appartementen. Hij heeft een bod op het pand in overweging maar ook dit ruikt naar spekulatie. Van Doorn is gemeenteraadslid in het plaatsje Best (lid van de Partij Voor Dure Appartementen, PvdA) en kwam al eerder in het nieuws rond de Inktfabriek in Amsterdam. Hier verdiende hij 160.000 piek door het pand op een dag van de gemeente te kopen en weer terug te verkopen.


HERENGRACHT ONTRUIMD

AMSTERDAM – Op 7 februari is Herengracht 138-140 ontruimd door de politie. De vijf overgebleven junks werden niet binnen aangetroffen.

Het recentelijk gekraakte pand is niet ontruimd op lokaal vredebreuk.Bij de kraak werd de smeris binnen gelaten, ondanks een overkill aan anti-kraak spullen. De kraakbewoners verlieten het pand enkele weken later. Daarna woonden er junks. Voorafgaand aan de ontruiming was er fik op de derde verdieping. Een merkwaardige geschiedenis.


SOLIDARITEITSDAG WIELINGEN

AMSTERDAM – Het was zaterdag 3 februari al onmogelijk om tussen de buien door de Wielingen te bereiken. De diskussies naar aanleiding van de gedeponeerde stellingen bleven uit, zodat het gehele gebeuren in het water viel.

Aan de ronde tafelgesprekken werd deelgenomen door mensen van het SOMO, Stop de Kindermoord, Rebel, Stop Europa 92, Werkgroep Heinekenterrein, krakers tegen cityvorming, Vrouwen, bouwen en wonen en krottenkamp Pudoc Wageningen. Een leuke verscheidenheid aan groepen dus.

Toch liepen de diskussies nauwelijks, maar het was dan ook de eerste keer dat deze mensen met elkaar te maken kregen. Je hoort en leest dan wel van tijd tot tijd over ontplooide aktiviteiten van de diverse groeperingen, maar onderling kontakt is er nauwelijks. En dan moet je ineens met onder je neus een microfoon een aantal, op zich interessante stellingen, bediskussiëren. Op zoek naar de grote overeenkomsten die de verschillende groeperingen zouden hebben. Een taaie klus, die nooit middels een eenmalige klus bereikt kan worden, maar dat wisten we al. En iedereen heeft wel iets met cityvorming te maken, op haar of zijn aktieterrein. Maar de vorm verschilt per groepering, de ervaring is telkens anders.

Over de stelling dat 'inspraakprocedures geen zin hebben omdat de plannen al klaar liggen' liepen de meningen sterk uiteen. Zoals: "Informatieverstrekking is belangrijk. En dat kun je afdwingen met een inpraakprocedure", of "Natuurlijk, tegenwoordig ligt het meeste toch al vast. Maar doe je in je buurt mee aan een inspraakprocedure dan kun je nog wel degelijk iets bereiken met betrekking tot de invulling van het plan."

Reaktie: "Theoretisch is dat waar, maar je moet als buurtbewoner wel erg goed op de hoogte te zijn van tal van technische zaken. Anders heb je op zo'n inspraakavond nauwelijks greep. Voor mij is zo'n avond een mogelijkheid om enkel maar stennis te schoppen". Weer iemand anders: "Ik vind dit allemaal te negatief, de een is voor, de ander tegen. De essentie van inspraak is dat het een mogelijkheid schept om mensen uit je buurt bij elkaar te krijgen. De gemeente organiseert het en dat is mooi meegenomen".

Over cityvorming: "Het begrip cityvorming is zo vaag, wordt door iedereen anders ingevuld. Er zijn in deze stad bepaalde ontwikkelingen gaande, verschillende groepen willen allemaal hun eigen plekje. De gemeente heeft weinig geld en haalt het bedrijfsleven binnen. Dat is een ontwikkeling die je niet tegenhoudt en op zich ook niet zo slecht hoeft te zijn. In de stad moet er ruimte zijn voor alle groepen, als bedrijfsleven, iedereen die wil wonen, of dat nou in woonwagens, gehuurd of in kraakpanden. Moet allemaal kunnen in een stad. Dus niet zeggen 'oh het is cityvorming dus allemaal slecht', nee, maar randvoorwaarden gaan stellen wat vinden wij acceptabel zodat iedereen aan de beurt komt."

Een aktiesuggestie van iemand op het eind van de middag: "Op 2 maart organiseert de gemeente een konferentie over hoe het bestuur er in de binnenstad er uit zou moeten gaan zien. Ik denk dat je je dan tegen die diskussies aan zou moeten bemoeien. Tegelijkertijd kunnen we buiten op straat een aktie uitvoeren."


SPIEGELSTRAAT ONTRUIMD

DEN HAAG - Afgelopen donderdag is het kraakpand aan de Spiegelstraat in Den Haag ontruimd. Om half tien 's ochtends kwam de smeris met een gigantische overkill aan mensen opdraven om te ontruimen.

Buiten stonden veel mensen te kijken wat er ging gebeuren. Er werd van het dak van het pand muziek gedraaid en een groot spandoek sierde de voorgevel. Er werd veel met water gespoten en met verf gegooid om de smeris op te kleuren. Toch was de politie vrij snel binnen waar ze stuitte op zware barricades.

Het heeft ze 4,5 uur gekost om het pand te ontruimen en de mensen die er nog waren uit de kluis waarin zij zich verschanst hadden te verwijderen. Deze mensen zijn allen opgepakt maar kwamen vroeg in de avond weer vrij. Tot zover de Haagse correspondent Jan Berenburg op BBS De Zwarte Ster.

Het pand, gekraakt in '87, is de afgelopen jaren in handen geweest van diverse stromannen van de Friesch Groningse Hypotheekbank - ook in Amsterdam geen onbekende als financier van spekulant Gerard W. Bakker. De FGH begon met een konstruktie om het pand leeg te krijgen en zo de prijs op te drijven nadat de gemeente het had genoemd voor aankoop voor jongerenhuisvesting.

De koop ging niet door: te duur en de gemeente had kennelijk geen zin in vorderen. De ontruiming ging wel door. Er kan weer gespekuleerd worden over de ruggen van woningzoekenden. Wordt het geen tijd dat mensen uit verschillende steden de koppen bij elkaar steken om druk uit te oefenen op de banken achter de spekulanten?


MARNIXSTRAAT 212 VOOR DE VIERDE KEER GEKRAAKT

AMSTERDAM - Na twee eerdere kraken werd M.212 september '88 ontruimd. Sindsdien staat het weer leeg. Vandaag, 28 jan. kraakten we het voor de 3e keer. Althans dat dachten we.

Bij de deur aangekomen, gingen we op zoek naar het slot. Dit was echter verdwenen. Iemand leunde tegen de deur en wandelde zo naar binnen. Daar bleken twee mensen te wonen. Zij hadden het twee weken eerder (heel) stil gekraakt. Ze waren niet op de hoogte van de sloopplannen van Woningbedrijf West. De smeris kwam met vier vervelende ettertjes. Die konden verder niet veel uitvreten doordat er veel mensen. waren gekomen. Er wordt nu door de bewonerstersgroepen gewerkt om de sloop tegen te houden.


ONTRUIMING EENDJESPOORT

HAARLEM - woensdag 17 januari werd een pandje aan de Eendjespoortstraat 23 Door de politie ontruimd. Dit pandje werd onmidde1ijk daarna, tegelijk met het naastgelegen pandje, gesloopt.

Oorspronkelijk maakten beide pandjes deel uit van een arbeidershofje van acht huizen. De andere zes werden al in september, ondanks een verbod van de Raad van State, gesloopt. Op de vrijgekomen grond komen zes eensgezinswoningen te staan.

Het verzet tegen de ontruiming werd beperkt gehouden, o.a. omdat de staat van het huis te slecht was om vol te houden dat het moest blijven staan. Het pand was een beetje gebarrikadeerd en drie mensen gingen binnen zitten. Buiten werden barrikadetjes opgeworpen. Tien smerissen ontruimden het pand, er waren stillen en smeris met honden in de buurt.


KLEINE HOUT BEDREIGD

HAARLEM - Het is triest, maar een week voor de ontruiming van het kraakpand in de Eendjespoortstraat kwamen wij er achter dat ook het pand Kleine Houtstraat 96 bedreigd wordt.

Wij willen blijven zitten. De woonruimte, de gereedschapsuitleen en de werkplaats moeten in dit pand blijven. Wij hebben de gemeente een open brief geschreven om dit mee te delen. Deze brief is samen met een verklaring ook naar de pers en de buurt gegaan. De gemeente wil ons huis renoveren, dan wel slopen als renoveren te duur wordt. Wij vrezen hoge huren na renovatie.

De projektleider van de gemeentelijke projektgroep stadsvernieuwing Heiliglanden/De Kamp heet Woltjer. Naar aanleiding van onze brief verklaarde hij in het Haarlems Dagblad dat "hij niets met die krakers te maken heeft". Wel zal voordat tot ontruiming wordt overgegaan met de krakers over vrijwillig vertrek worden overlegd.

Wij zijn zeker bereid om over het vrijwillig vertrek van Woltjer te praten, maar dat wij vrijwillig ons pand verlaten kan hij wel vergeten. Eind dit jaar wil men met de renovatie c.q. sloop beginnen, aldus Woltjer. Jullie horen nog van ons. Bewoners/sters en gebruikers/sters van Kleine Houtstraat 96 te Haarlem.


WIELAKKER GEKRAAKT

ARMHEM - In de nacht van 29 op 30 januari zijn hier in Arnhem vier aaneengesloten panden aan de Wielakkerstraat gekraakt. De twee buitenste panden, nr. 12 en nr. 18 gaan dienst doen als woonruimte, waar ± 6 mensen gaan wonen. De twee binnenste panden, nr 14 en nr. 16 bestaan uit twee winkels.

In één v.d. 2 panden zal een voedselcoöperatie gestart worden, in het andere komt Rie-Zijkel, een mooi woord voor een rommelwinkeltje. De staat van de uit drie verdiepingen bestaande panden is op het zolder dak en enkele vloeren na redelijk. Vooral het zolderdak is erg slecht. Het konstateren van de leegstand was geen probleem.

Dat de kommunikatie bij de Arnhemse cops niet je van het is bleek enkele uren later. Met veel opgefokt gedoe kwamen vier wouten het pand binnen vallen. De ontruimingszin droop eraf. Dat er al leegstand gekonstateerd was, was hun niet bekend, geloofde ze ook niet en zelfs het hoofdburo wist het niet. Gelukkig wist de minst domme de andere drie te overtuigen dat er waarschijnlijk toch leegstand gekonstateerd was en dropen ze af. Prachtig zo'n afgang.

De volgende ochtend kregen we bezoek van iemand van de Centrale Woning Stichting (C.W.S.) beheerder van het pand. De gemeente is eigenaar. Deze persoon wilde per sé naar binnen voor een gesprek, maar was dus wel vergezeld van een sportschool, spierbonk. De deur bleef dus dicht en het gesprek vond later plaats in het gebouw van de C.W.S. Dit "gesprek" bestond uit twee vragen. "Wie zijn jullie" en "Met hoeveel zijn jullie". Antwoord op deze vragen bleef uiteraard uit, dus konden we oprotten met de mededeling dat anoniem dagvaarden ook mogelijk is.

Hoe dit afloopt zal maandag 5-2-'90 wel duidelijk worden. Dan vindt er een gesprek plaats met de wethouder van Volkshuisvesting. Over de uitkomst en verdere ontwikkelingen rond de panden houden we jullie op de hoogte. KRAKEN GAAT DOOR! Groetjes van bewoners en gebruikers Wielakkerstr. 12 t/m 18.


HERKRAAK NIEUWEGRACHT

UTRECHT – Donderdag 5 februari hebben we opnieuw de panden Nieuwegracht 4, 6 3n 8 gekraakt. Dit uit protest tegen het politieoptreden bij de vorige kraak op 5 januari.

Bij de vorige kraak sloeg de politie flink door, heeft een inval in het AKU gedaan, spullen in beslag genomen en 30 mensen gearresteerd. Maar dat zullen jullie inmiddels wel weten (zo niet, zie NN #48). Verder is de kraak een protest tegen het feit dat er drie kraakwachten in het pand zitten en tegen de cityvorming. Een week na de eerste kraak zijn de panden aan de Nieuwe Gracht verkocht. Ze gaan verbouwd worden tot luxe appartementen en kantoren. Zo gaat er weer een pand verloren voor betaalbare woon- en werkruimtes.

's Ochtends zijn we met een groep van 30 mensen de panden binnen gegaan. Er zijn spandoeken uit het raam gehangen en stencils uitgedeeld waarin we de toestanden rond de vorige kraak en de redenen van deze kraak uitleggen. Toen we binnen kwamen, zaten de meeste barrikades van de vorige kraak er nog, alleen op de eerste verdieping woonden nu drie kraakwachten. We hadden afgesproken om ze er niet uit te zetten omdat het om een aktiekraak ging.

In afwachting van de politie hadden we de zure bommen al klaarstaan (we zouden bij de vorige kraak immers met zuren gegooid hebben). Maar helaas, ze bleven buiten gooiafstand. Na een kwartier wilde de politie naar binnen om (jawel...) een kraakrapport op te maken. We lieten ze binnen. Tijdens het gesprek dat toen volgde gaven ze toe dat ze de vorige keer fouten gemaakt hadden. De hulpofficier had niet meteen op heterdaad mogen ontruimen. Daarom wilden ze nu wel de normale procedure volgen.

Hadden ze dit nu maar op 5 januari gedaan, dan waren wij nu de panden niet kwijt geweest. Het is wel erg gemakkelijk om daar achteraf de goede sier mee te maken. We hadden nu toch geen schijn van kans, de panden waren immers net verkocht en er lag een bouwvergunning. De Utrechtse politie liet weer eens haar 'sociale' gezicht zien, maar wel als het haar uitkomt. Na de 'negatieve' uitspraak zijn we weer naar het AKU gegaan. We blijven vechten voor woon- en werkruimtes in een leefbare stad.


RELLEN IN KOPENHAGEN

KOPENHAGEN - Afgelopen vrijdag zijn er heftige rellen uitgebroken in Kopenhagen als gevolg van de plotselinge ontruiming van 'Sorte Hest'. Sorte Hest bestaat uit drie panden waar zo'n 50 mensen wonen en waar werkruimtes, een kroegen een info-winkel zijn.

Donderdagavond was daar een feest, waar de hele avond problemen waren met een vent die er op een moment uit werd gegooid. Buiten ontstond een vechtpartij waarbij opeens de smeris verscheen. Dit is des te opvallender omdat de smeris nooit in de buurt van kraakpanden in Kopenhagen komt omdat ze altijd worden aangevallen. Hierop volgde een vechtpartij met de smeris waarbij een smerisauto werd vernield en één smeris een fles op z'n kop kreeg. Die avond werden echter ook enkele mensen opgepakt en de smeris vertrok weer.

De volgende ochtend werden de mensen die binnen waren door een overkill aan smeris verrast (de meesten sliepen nog van het feest) en iedereen werd gemept en toen opgepakt. De zwijnen waren nog niet tevreden: alle voor de smeris interessante spullen werden meegenomen en de huizen werden kompleet uitgesloopt. Alle overige spullen en bezittingen werden vernield.

Buiten had zich ondertussen een grote menigte verzameld die protesteerde tegen wat er gebeurde. Hiervan werden ook enkele tientallen mensen opgepakt en een fotograaf die te dichtbij kwam werd in elkaar geslagen. 's Avonds gingen honderden mensen de straat op en werden winkels en banken aangepakt. Van één bank werd het hele interieur op straat in de fik gezet. Hierna werden de krakers naar een ander kraakpand, Baldersgade, gedreven waarbij de smeris met veel traangas optrad maar de mensen verdedigden zich met stenen en mollies. Niemand werd gearresteerd. De vechtpartij duurde tot 5 uur in de ochtend.

Zaterdagmiddag was er een demo vanuit het centrum naar de panden, waarbij de smeris niet optrad. Alle buurtbewoners waren geschokt door het smerisoptreden en ook advokaten hebben al geprotesteerd. Zondag werden de panden met veel steun van mensen van buitenaf weer in bezit genomen en werd begonnen de panden weer bewoonbaar te maken. Er was veel steun van mensen uit de buurt. Om 7 uur die avond kwam de smeris echter weer terug en zij verdreven de mensen met traangas en knuppelslagen.

Nu wordt het komp1ex nog steeds door de smeris bewaakt om een herkraak te voorkomen en de andere kraakpanden worden in de gaten gehouden. De meeste mensen zijn wel vrijgelaten maar enkelen zitten nog steeds op verdenking van het beschadigen van de schedel van een smeris... Komende vrijdag is een solidariteitsdemo gepland in Kopenhagen.

Ondertussen is in Hamburg het Deense konsulaat al aangevallen en in Oslo is de Deense ambassade zelfs al drie keer aangepakt. In Bie1efe1d werden alle sloten van winkels in de hoofdstraat dichtgeplakt en in Amsterdam zijn bij enkele Deense bedrijven de ruiten ingegooid en leuzen gekalkt. Meer info volgt, lees de andere bladen en luister naar de aktieradio!

 

 

.Terug naar boven