Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #49


UIT: NN #49 van 25 januari 1990

HONGERSTAKING IN SPANJE

Op 10 november '89 begon Carmen Navarro, een GRAPO-gevangene, een hongerstakingsaktie in de Spaanse gevangenis 'Sevilla'. Dit uit protest tegen het zogenaamde '6 punten systeem' van de PSOE-regering, hetgeen we zo dadelijk nader uit zullen leggen. De hongerstaking werd massaal door andere politieke gevangenen van de GRAPO en PCE(r) opgevolgd.

De hongerstakingsaktie bevindt zich inmiddels, zo'n 10 weken later, in een kritiek stadium. Diverse hongerstakers liggen in ziekenhuizen, sommigen in uiterst slechte staat. We besteden aandacht aan deze hongerstaking, niet omdat we de ideeën en gewapende strijd van de GRAPO onvoorwaardelijk steunen, maar omdat we achter de hongerstakingseis 'samenvoeging in groepen' staan.

De GRAPO (Grupos Resistencia Antifascista Primero di Octubre) is de militante tak van de marxistisch/leninistische PCE(r) (Partido Comunista Espagna-reconstituido). De revolutionaire kommunistische partij PCE keurt de gewapende strijd van de GRAPO niet af. Een deel van de organisatie van GRAPO bestaat dan ook uit militanten van de PCE en nemen deel aan de strijd. Doel van deze strijd is middels gewapend verzet een omverwerping van het kapitalistische systeem bewerkstelligen.

Op 21 augustus '89 beginnen gevangenen van de GRAPO de hongerstaking in de gevangenis van Almeria, uit protest tegen het zogenaamde zes-puntenplan van de socialistische PSOE regering. Deze zes punten zijn onderdrukkende maatregelen die bestaan uit:

1) systematisch uit elkaar zetten van politieke gevangenen.

2) isolatie binnen de gevangenismuren, gevangenen worden in extreme hoeken van de bajes geplaatst en daar waar ze iets meer vrijheid hebben, vermengd met gewone gevangenen.

3) isolatie van buiten door beperkte kommunikatiemogelijkheden, post censuur e.d.

4) 'witte' folter, wat betekent: Totale isolatie, steeds in dezelfde kleren laten rondlopen, slechts 2 boeken toestaan, kale cel en permanente kontrole

5) pesterijen, vernederingen, enz.

6) lichamelijke uitputtingsslag als je weigert mee te werken of geen afstand van je politieke ideeën wilt doen.

De hongerstaking wordt op 28 september beëindigd, nadat de centrale direktie van het gevangeniswezen een aantal eisen heeft ingewilligd, vlak voor de landelijke verkiezingen. De politieke gevangenen worden in groepen bij elkaar geplaatst. Op 10 november verbreekt de gevangenisdirektie haar eerder gedane beloftes. Gevangenen worden weer ver uit elkaar geplaatst in aparte gevangenissen.

Diezelfde dag start Carmen Cayetano Navarro z'n hongerstaking, omdat hij overgeplaatst werd naar de bajes 'Sevilla 2', naakt vastgebonden op bed in een isoleercel. Al spoedig volgden er meer geïsoleerde gevangenen. Het totaal groeide aan tot 59 gevangenen in 20 verschillende bajessen. Opnieuw lag de eis 'Samenvoeging in groepen' ten grondslag aan deze tweede hongerstakingsgolf.

Zondag 17 december verzamelden 200 mensen zich voor de bajes in Soria uit solidariteit met de hongerstakers. Deze manifestatie werd georganiseerd door de AFAPP (een gevangenen-solidariteitsgroep uit Vigo) en de CNT uit Zaragoza (anarchistengroep). Op 22 december wordt er een bezetting uit gevoerd door leden van de AFAPP (Asociacion de families y amicos di presos politicos) van het kantoor van het Rode Kruis in Madrid.

Na 36 dagen hongerstaking begon de overheid met gedwongen voeding en bevonden zich al negen hongerstakers in slechte konditie in ziekenhuizen. Hierro Chomon ligt op sterven, hij braakt bloed en gal en kan daardoor geen water meer innemen. Op zaterdag 20 januari lagen er inmiddels 40 hongerstakers in een dertiental ziekenhuizen. Op maandag 22 januari protesteerden 300 mensen voor het ziekenhuis in Bilbao, waar drie gevangenen liggen.

Vandaag, 24 januari, bereikt ons het nieuws dat er twee mensen in levensgevaar zijn, José BaIrnon en Olegario Sanchez Corales (één van de GRAPO-leiders). De hongerstaking duurt inmiddels 56 dagen, 49 doen er nog aan mee waarvan er 41 zijn opgenomen in ziekenhuizen. Tien gevangenen hebben inmiddels hun aktie beëindigd, twee zijn er vrijgelaten.

De situatie is dat, des te langer de hongerstaking duurt, hoe sterker de repressie wordt opgevoerd door de gevangenisdirektie. In de Spaanse media wordt tot dan toe nauwelijks aandacht aan de gebeurtenissen besteedt. Op 29 januari organiseerde het Hulpkomitee voor gevangenen (Comité de Apoyo Presos) een kleine manifestatie tegenover de bajes in Madrid. Begin januari komen er eindelijk berichtjes in de media.

De hongerstakers in de ziekenhuizen krijgen gedwongen voeding en liggen vastgebonden op bed. In totaal lagen er op 3 januari 25 mensen van de GRAPO in ziekenhuizen. Op 3 januari schrijft het dagblad El Pais dat er van de in totaal 81 gevangenen van de GRAPO er 54 in hongerstaking zijn. Recent nieuws ontbreekt tot op heden.

Voor het artikel hebben we gebruik gemaakt van een al eerder gepubliceerd artikel in Zwarte 142 en van een uitzending over Radio de Vrije Keizer van 5 januari j.l.

 

 

.Terug naar boven