Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #49


UIT: NN #49 van 25 januari 1990


KERNAFVAL

Een korte reaktie op het artikel 'Aktie tegen opslag kernafval' in NN #48. De schrijverster van dit artikel wekt de suggestie dat als het kernafvalprobleem is opgelost er geen reden meer is om tegen kernenergie en dus tegen nieuwe kerncentrales te zijn. Ik denk dat er altijd redenen zijn om tegen kernenergie aktie te voeren omdat de konsekwenties die met kernenergie samenhangen voor mij onaanvaardbaar zijn.

Ten eerste maakt kernenergie een land afhankelijk van landen die de grondstoffen voor kerncentrales leveren. Uranium vind je nu eenmaal niet in ons sappige polderlandschap maar slechts op enkele plaatsen in de wereld (o.a. Zuid-Afrika). Hopelijk blijven we verschoond van het dreigement "als jullie niet dit of dat dan stoppen wij de levering van het uranium". Wie herinnert zich niet de oliekrisis uit 1973.

Ten tweede is het opwekken van kernenergie per definitie onveilig. Denk hierbij aan terroristische aanslagen, diefstal van kernmateriaal, maar ook aan bedrijfsspionage door landen die minder vredelievende doeleinden hebben dan het opwekken van energie voer civiel gebruik. Een onveiligheid die verplicht tot het nemen van zware veiligheidsmaatregelen. Zware veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat de bevolking geen zicht meer heeft en kan hebben op wat in een kernreaktor gebeurt. Een weinig demokratiese gang van zaken, lijkt mij zo.

Aldus lijkt mij de eis 'Stoppen met kernenergie en dan kijken we wel wat de beste oplossing voor het afval is' onaanvaardbaar. Als je maar genoeg geld beschikbaar stelt zal er voor het technisch probleem van het afval wel een oplossing te vinden zijn. Met alleen de afvaleis is er dan geen re~ den meer om tegen kernenergie te zijn, of gaan we dan ineens onze eisen bijstellen. Waar blijft dan on ze geloofwaardigheid.

Daarom nu: Geen opslag kernafval in Borssele. Stop kernenergie in Nederland. Voor een demokratiese veilige samenleving.

Peter, Technische universiteiten tegen kernreaktoren


VRIJE KEIJZER EN KRAAKGROEP BEVERWIJK

Vorig nummer publiceerden wij een stuk van de kraakgroep Beverwijk over de ontruiming van Zeestraat 49 en 51. In het stuk stond kritiek op radio de Vrije Keijzer. Cruciale zin hierin was de volgende: "We hadden echter een verkeerd beeld van dit radiostation en hebben hun teveel informatie gegeven, in de veronderstelling dat zij heus wel doorhadden wat ze wel en niet in de openbaarheid konden brengen."

Met deze zin wordt de 'schuld' voor dit incident (dat niet tot gevolg had dat de politie de plannen verijdelde) volledig bij de Vrije Keijzer gelegd. Dit is niet helemaal juist omdat het gesprek op de radio direkt werd uitgezonden. Degene die geïnterviewd werd gaf te veel informatie en bij live-radio kun je nu eenmaal niet knippen.

Redaktie NN

 

 

.Terug naar boven