Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1990    ● Overzicht #48


UIT: NN #48 van 11 januari 1990


101 GEDACHTEN

EINDHOVEN - Ongeveer drie maanden geleden kraakten wij, negen mensen, een kapitaal pand aan de Willemstraat 65 te Eindhoven. Het pand is 101 jaar oud, maar nog in redelijk goede staat. Na drie jaar leegstand vonden wij het zonde om dat niet nuttiger te gaan gebruiken.

Ieder van ons had wel een goede reden om snel voor de winter een dak boven ons hoofd te krijgen. Het pand bood ook een goede gelegenheid (ruimte + in centrum + veel zin) voor werkruimte. We hadden in onze gedachte een eetcafé, bibliotheek en platenverkoop maar de onzekerheid die de gemeente en eigenaar ons gaf beletten ons om te beginnen.

De situatie zat gek in elkaar. De eigenaar Geerts (makelaar die laatste tijd zeer actief is met prestigieuze kantoorlog) kocht het 1,5 jaar geleden van de gemeente in de vorm van een voorlopig koopcontract, dus de notaris moest er nog aan te pas komen, met de bedoeling te wachten tot dat het pand op de monumentenlijst komt.

Geerts laat het dan op hun kosten opknappen en verhuurt het dan als kantoorpand. Hij schoof zo de verantwoordelijkheid in de schoenen van de gemeente waarvan hij eiste dat de gemeente in navolging van het contract het pand leeg zou opleveren. Eerst weigerde de gemeente dat, maar nu dus niet meer. Onderling werd afgesproken dat de gemeente het wel zal ontruimen. De gemeente gaat weer eens door de knieën voor het kapitaal. In iedere stad zijn ze wel bezig kantoren en luxe flats uit de grond te boeren en iedereen denkt dat het in zijn stad wel het hardst gaat. Zo ook in Eindhoven (bijv het Heuvelplan, een soort Hoog-Catherijne op grote schaal). Kom maar eens kijken zou ik zeggen en walg mee met de bewoners van de stad.

Nu na verscheidene brieven van gemeente en hun advocaten hebben we de dagvaarding binnen. Op 8 januari was het kort geding (anoniem gedagvaard). De uitspraak is ontruiming vanaf donderdag 18 januari. Een beetje verzet kan geen kwaad dus kom die dag om 11 uur naar Eindhoven, we zijn van plan een menselijke blokkade rondom het pand te houden (dus geweldloos) met een ludiek tintje, en 's middags een demonstratie door de stad met als leus WELVAART = WELZIJN.

de bewonersters van 101 gedachten Willemstraat 65 (bij moskee) Eindhoven


STIL, STILLER, STILST

AMSTERDAM – De nacht voorafgaand aan het proces van de stadkade tegen de staat hebben de Pijper krakersters reeds een uitstapje naar de Prinsengracht gemaakt.

In de buurt wemelde het van smeris en stillen, maar wij waren net iets stiller. Het Paleis van justitie werd kompleet onder gekalkt met mooie kraaktekens en leuzen als 'Geen zaken met spekulanten', 'G.W.Bakker de pijp uit', 'Het recht is aan ons' en natuurlijk 'Stadhouderskade 82/83 BLIJFT'.


MANOEUVRE 47/11

AMSTERDAM - Het voorlopige verhaal van de twee gekraakte etages Groen van Prinsterenstraat 11 hs en Wittenstraat 4 hs.

Als reaktie op de ontruiming van 'de Trip' op 19 december j.l. (zie vorige NN) hebben de bewonersters hiervan zelf voor nieuwe woonruimte gezorgd door de twee bovengenoemde etages te kraken. De Groen van P.str. is eigendom van woningbouwvereniging (wbv) Patrimonium en de Wittenstr. is eigendom van wbv West. Beide pandjes zijn door de gemeente uit handen gegeven aan de wbv's.

Omdat wij de gemeente als hoofdverantwoordelijke beschouwen van de Lodewijk Trip ontruiming, zijn zij dus ook verantwoordelijk voor onze huisvesting. Omdat dit bij dat zooitje nog niet doorgedrongen is, hebben wij op 2 jan. de kersverse (c.q. perverse) stadsdeelraad bezet met de eisen: terugtrekking van de aanklacht (huisvredebreuk), onmiddellijke legalisering van de pandjes en onmiddellijke vordering van de Trip.

Na drie uur geklooi vloeide hier een gesprek met loco-burgevader Walter Etty, een dag erna, uit voort. Dit bleek slechts een vuile afleidingsmanoeuvre te zijn en we vertrokken al gauw, nadat we een oorlogsverklaring aan het adres van Etty hadden achtergelaten.

Op acht januari zijn mensen bij wbv West op bezoek geweest om te praten over de Wittenstr. 47hs. Zoals verwacht viel er niet te praten. Dus hielden wij ons bij ons motto "GEEN WOORDEN MAAR DADEN!" en zetten de hal in de boterzuur en gooiden wat verf. Last but not least ging er nog een ruit aan. Het is inmiddels duidelijk dat we ieder moment ontruimd kunnen worden. Blijf alert! Groetjes uit de Staats.


STADHOUDERSKADE 82/83

AMSTERDAM - Op het moment dat je dit leest is het proces over Stadhouderskade 82/83 geweest. Het proces diende donderdag 11 januari voor de Amsterdamse rechtbank en was gericht tegen de staat.

Het is de laatste poging om juridisch iets te doen tegen het toekennen van lokaalvredebreuk door de Officier van Justitie. Uitspraak is waarschijnlijk na een week, dus 18 januari. Hoewel de panden nu al ontruimd kunnen worden is het waarschijnlijk dat het pas echt na de uitspraak gebeurt, dus let op.

Inmiddels zijn de panden weer redelijk bewoonbaar gemaakt en bewoond. Er zijn plannen voor de benedenruimtes en voor het braakliggende terrein ernaast. Het is de bedoeling om op dit laatste speelrekken te plaatsen. Als voorschot op het nog aan te leggen park op het huidige Heinekenterrein is op de vlakte een park gepland. Iedereen wordt opgeroepen kerstbomen (met kluit), boompjes, coniferen etc. langs te brengen. Volgende keer meer.


GERARD BAKKER IS EEN BOEF

AMSTERDAM - Hij slaat geld uit de woningnood. Wie met hem samenspant, is medeplichtig.

Dat geldt voor Bakkers Advertentieburo Amste1 Advertising, Prof. Tu1pstraat 25; Bouwbedrijf Amste11and Vastgoed BV, de Boelenlaan 7; Notaris Bunk en Brume1huis, de Cuserstraat 5 en architekt Cees Dam, Singel 148. Dat hebben wij op duidelijke wijze proberen uit te leggen door hun muren van leuzen te voorzien. Geen zaken met spekulanten. Weg met Bakker. Handen af van Stadhouderskade 82/83. Solidair met de Wielingen en Wo1ters in Groningen.

De woedende waarschuwers (datum onbekend)


AXIE TEGEN BAKKER 2

DIEMEN - In de nacht van donderdag op vrijdag 5 januari zijn axies gevoerd tegen zakenrelaties van Bakker (eigenaar van Stadhouderskade 82/83) in Noord-Holland.

We hebben dit gedaan om onze steun en solidariteit met de bedreigde bewoners van Stadhouderskade 82/83 te betuigen en om de relaties van Bakker erop te wijzen dat ze direkt medeplichtig zijn aan de vuile praktijken van Bakker door met hem zaken te doen. Gebruikmakend van, de nachtelijke rust hebben we hen dit duidelijk gemaakt met verf en lijm en een enkele steen.

Bezocht werden: Py1bouw BV, Verrijn Stuartweg 13, Diemen; Bartels beheer BV, M. Lutherweg 10, Amstelveen; aannemer Hogendorp, Noordeinde 69, Landsmeer: drukkerij Erla, Kruitberg 1 a, A'dam Zuid-ÜOst.

Autonome fietsers Noord-Holland Amsterdam Autovrij Boykot Bakker


AXIE TEGEN BAKKER 3

AMSTERDAM - Deze nacht (dinsdag 9 op woensdag 10) hebben wij de Fries Groningse Hypotheekbank in A'dam van verf, posters en een leus (geen zaken met G.W. Bakker) voorzien.

Deze bank is al jaren thuishaven en dekmantel voor speku1anten en andere rijkaards. In '78 in de Indische buurt en in '80 met de Grote Wetering waren zij al financiers voor Bakkers ploertige plannen. Al 20 jaar verdient meneer Gerard grandioos besmet geld. Verdient aan de woningnood en het commerciële beleid van de gemeente. Ook met Stadhouderskade 82/83 hebben zij zijn vieze p1annetjes gedekt. Zo'n bank verdient een streep door de rekening. Geldschieters voor mensvernederende aktiviteiten dienen aangepakt te worden. Wij doen het.

Commando Hoop Axie Op Stadhouderskade


AXIE TEGEN BAKKER 4

AMSTERDAM - Vannacht, donderdag 4 januari 1990, hebben wij axie gevoerd bij het huis en het kantoor van Scheltema, advokaat van de beruchte spekulant G.W. Bakker.

Scheltema is in Amsterdam geen onbekende: hij is gespecialiseerd in het ontruimen van kraakpanden, waarvoor hij in het verleden een heel scala aan mogelijkheden heeft gebruikt. Een daarvan is zelfs door hem uitgevonden: de Huidenstraattruuk, een juridische konstruktie waarbij de koper of eigenaar een proces aanspant tegen de (vorige) eigenaar van het pand. Geëist wordt dan dat het pand leeg wordt opgeleverd. Bewoners zijn geen partij in het proces.

Bovendien is hij voor verschillende eigenaren opgetreden tegen gekraakte panden met gebruik van anonieme dagvaardingen. Het smerige werk waar hij zijn geld mee verdient heeft in het verleden al geleid tot axies tegen zijn kantoor en zijn persoon. Nu is hij opnieuw bezig voor G.W. Bakker: samen met hem probeert hij het op 19-11-'89 herkraakte Stadhouderskade 82/ 83 te ontruimen, waarbij betaalbare woonruimte moet wijken voor koopappartementen.

Stadhouderskade 82/83 werd begin september ontruimd om het mogelijk te maken Bakkers luxe plannetjes uit te voeren. Bakker voerde echter niets uit liet het pand half slopen om het vervolgens met 4 ton winst te willen verkopen. Na de herkraak diende Scheltema namens Bakker een aanklacht in wegens lokaalvredebreuk: er zou gewerkt worden. De aanklacht is inmiddels toegewezen, en eens te meer blijkt aan welke kant "het recht" staat.

Dit alles heeft ons er toe gebracht om een bezoekje te brengen aan Scheltema. Het sukses van zijn manier van werken heeft ons er alleen maar van overtuigd, dat de rechtsorde waar hij zich achter verschuilt de onze niet is. Als zijn werk er voor een deel uit bestaat onze manier van wonen en leven onmogelijk te maken, zal ons leven er voor een deel uit bestaan

Voor een leefbare stad, tegen de stadsvernieling, voor behoud van Stadhouderskade 82/83, tegen de georganiseerde misdaad van spekulanten en degenen die met hen samenwerken.

OOG om OOG - PAND om PAND


HEINEKEN EN STADHOUDERSKADE

AMSTERDAM - Woensdagavond was de overleggroep Heinekenterrein in vergadering bijeen. Deze vergadering is het eind van de inspraak rond de invulling van de nieuwbouw op het Heinekenterrein in Amsterdam. Aanwezig waren belanghebbenden als de winkeliersvereniging, ambtenaren, deelraadsleden, mensen van de werkgroep Heinekenterrein en vertegenwoordigers van de betrokken projektontwikkelaars (BAM, Wilma, Hillen en Roosen).

Er werd gesproken over de drie verschillende plannen, die alle drie verschrikkelijk zijn. Sympathisanten van Stadhouderskade 82/83 namen de gelegenheid te baat om een tegengeluid te laten horen. Zij eisten de overdracht van het Heinekenterrein aan de buurt voor de koopprijs van 1 gulden. Dan kunnen er betaalbare woningen en een park aangelegd worden.

Zo'n 20 mensen togen naar het deelraadskantoor, dat nog steeds naar rotte eieren bleek te ruiken van een protestaktie een paar weken terug. De aanwezigen trokken wat wit weg en Pijp-burgemeester Bouwe Olij verliet voor korte tijd de zaal. Hij zweette behoorlijk wat aangaf dat hij nerveus was. Toen de vergadering (weer) begon deelde de 20 verklaringen uit en begonnen de verklaring voor te lezen.

Een citaat: "Wij hebben Stadhouderskade 82 en 83 weer in gebruik genomen. Als woonruimte en als speerpunt voor een leefbare kade. Wij eisen overdracht van het Heinekenterrein aan de buurt voor de koopprijs van 1 gulden. Dan kunnen er betaalbare woningen en een park aangelegd worden. Met een kinderspeelplaats op het Anton de Komterrein en een vijver op het Weteringcircuit. En een autovrije Stadhouderskade met voortuinen voor de aanwonenden. STADHOUDERSKADE 82/83 WIJKT NIET VOOR SPEKULATIE!!" Hierna verliet iedereen de zaal. Buiten reed een golfje voorbij.


PLAKKEN

AMSTERDAM - Op zondagmiddag rond een uur of 5 gingen we vanuit de Stadhouderskade de buurt in met de bedoeling om hier en daar wat te plakken. Nadat we ± 4 affiches hadden geplakt werden we opeens in de nek gegrepen door een opgefokte Securicor-bewaker van Heineken die ons bij de haren vast greep.

Na een kleine worsteling, waarbij een van ons in het gezicht werd ge mept, kwam er nog een aan, een dikke. We werden allebei het Heinekenterrein in gesleept waar een van de bewakers (de dunne) z'n macht wou uitoefenen door een hond er bij te halen die een van ons in z'n kont beet. Na ± 20 minuten opsluiting met buiten de deur de trillende en blaffende hond kwam de smeris. We werden gearresteerd en in hechtenis genomen voor openlijke geweldpleging.

Op het smerisburo in de Pieter Aertsstraat verliep alles rustig totdat maandagavond een zwaai-aktie de boel voor de smeris verstoorde. We werden uit onze cellen gesleurd en overgebracht naar het politiebureau in Uithuizen waar we onze tweede nacht doorbrachten. De volgende middag om ± 1 uur kwamen we vrij. Voor openlijke geweldpleging worden we niet vervolgd. Hoe zit dat nou met vrij meningsuiting? Plakken is legaal!


BONTEKOE HAALT 1992

AMSTERDAM - Schreven we eerder in NN#46 dat de gekraakte school Bilderdijkkade 61a, in Amsterdam, beter bekend als de Bontekoe, al komend najaar ontruimd zou kunnen gaan worden op last van de gemeente, dat blijkt niet zo te kloppen.

Wat is er wel aan de hand in de Kinkerbuurt? Onderhandelingen zijn vlak na de kraak ('85) gevoerd met het grondbedrijf. Deze zijn afgeketst omdat het wonen onbetaalbaar voor de bewoners dreigde te worden. Een paar jaar later is, na een voor slecht afgelopen funderingsonderzoek, besloten tot sloop. Vanwege problemen op stadsvernieuwingsgebied is de sloop telkens uitgesteld. Volgens het werkprogramma '89 van de projektgroep Kinkerbuurt staat de sloop voor maart '92 gepland.


KRAAKNIEUWS ROTTERDAM

ROTTERDAM - Ja, we hebben eindelijk weer een nieuw kraak in Rotterdam. En het is mooi geworden! Onze oude kraak was te krap, donker en moet al bijna een half jaar gesloopt zijn.

We hebben een heel andere, grotere ruimte gevonden en de ideeën over hoe een kraak er uit moet zien, zijn ook flink anders. Ook zijn er vrij ver gevorderde plannen om videoavonden te gaan houden, een keer per week veganisties te gaan koken en misschien komt er ook een vrouwenavond. Daar zal je nog over horen.

Het pand van 'de informant' werd toen het nog leeg stond, waarschijnlijk verhuurd als postadres door iemand die tot voor kort beweerde er te wonen en regelmatig langs kraakspreekuren kwam met een grote glimlach en een zielig verhaal of we voor de een of andere achterneef een huis konden kraken en vervolgens de pandjes leeg liet staan. Die vent hebben we dus eindelijk een 'kraak kunnen zetten'.

'De informant' is (min of meer voorlopig) open op dinsdag, donderdag en zondag van 22 uur tot sluitingstijd en ligt aan de Hudsonstraat nr. 57b, op de hoek van de Hudsonstraat en de 2de Schansstraat in Bospolder, metrohalte Delfshaven en tram 4 (vanaf cs) 6 en 9. Je hoort nog van ons.


WNC DEMO

GRONINGEN - We ontvingen een stuk dat informatie geeft over het WNC en het gemeentelijk anti-kraakbeleid. Dit plaatsen we niet omdat er weinig informatie in staat die niet al eerder in NN stond. Zie voor meer informatie bijv. NN #38, 44 en 46. Het volledige stuk met een oproep voor de demonstratie staat in Grachtenkrant #245 en Zwarte #143. Het volgende is een citaat uit het stuk.

De gemeente Groningen voert duidelijk een aktief anti-kraakbeleid en heeft de laatste jaren de ontruiming van, heel wat kraakpanden op haar geweten:

-Oude Weg: na de ontruiming 1,5 jaar geen plannen, bewoond door kraakwachten
-School-je-dood: ontruimt d.m.v. illegaal gesjoemel met bestemmingsplan, hier staan nu illegale bouwwerken (casino müller-complex).
-Nieuwpoort: al weer een half jaar braakliggend terrein.
-Klooster: al zo'n 1,5 jaar leegstand.
-Oude politieburo: ontruimt m.b.v. een schijn-bouwvergunning daarna jaren braak, nu bouw kantoren, winkels en luxe appartementen.
-Walburgstraat + Martinikerkhof: ontruimt voor kantoorruimtes, winkels en luxe appartementen.
-Pink Planters: in tegenstelling tot het gerechtelijk vonnis niet gebruikt voor huisvesting.
-Witte Huis: kantoor complex
-Emmasingel: kantoor complex
-De Volharding: luxe appartementen
-Ons Belang: braak
-Blekerstraat: dichtgemetseld
-Nieuwe weg: commerciële kamerverhuur

Strijd mee voor het behoud van het WNC! Op 20 jan. wordt er een solidariteitsdemo voor het WNC en andere bedreigde panden genouden. Met deze demo willen wij laten zien dat een grote groep mensen zich zal verzetten tegen ontruimingen van het WNC en andere kraakpanden en tegen stadsvernieling in het algemeen.

In Groningen wordt op het moment een sfeer gekreëerd als waren wij een enge en onredelijke marginale groep die op geen andere wijze dan met geweld (wij hebben geen argumenten) de problemen waarmee we geconfronteerd worden willen oplossen. Wij willen deze sfeer doorbreken door een in beginsel geweldloze demo en laten zien dat we een krachtig en massaal verzet kunnen bieden. Deze demo moet een begin zijn van het verzet voor behoud van het WNC, waarbij we laten zien dat wij niet alleen staan in onze ideeën en ons verzet tegen stadsvernieling.

WNC nodigt je uit voor een weekendje Groningen; kom hier eens rondkijken en laat je informeren. Kom 20 en 21 januari naar Groningen. Op 20 jan. Verzamelen om 14.00 uur op het Broerplein (achterkant WNC). Vanuit Amsterdam gaan bussen naar Groningen. Kaartjes zijn te krijgen inde diverse krakkkafees!!!!

WNC MOET BLIJVEN

WIJ ZULLEN NIET WIJKEN VOOR STADSVERNIBLING/PRESTIGEPRAKTIJKEN

GEEN ENKEL MENS BOVEN EEN ANDER

 

 

.Terug naar boven