Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #45


UIT: NN #45 van 30 november 1989


HERKRAAK STADHOUDERSKADE

AMSTERDAM - Vandaag, zondag 19 november, hebben wij Stadhouderskade 82-83 voor de derde maal gekraakt, nadat het alweer twee maanden leeg heeft gestaan na de ontruiming begin september.

Ongeveer vijf jaar geleden werd het pand voor het eerst gekraakt vanuit een protestdemonstratie na de ontruiming van Sarphatipark 113, om onderdak te geven aan de mensen die die dag ontruimd waren. De politie, die toch in groten getale aanwezig was, ontruimde het pand direct op zeer hardhandige wijze. Dit had tientallen gewonden tot gevolg. Woedend door dit politiegeweld werd het pand vier dagen later door zo'n 200 mensen herkraakt. Deze keer bleef het rustig, en de ± 15 bewoners slaagden er in de enorme bouwval om te toveren tot goede en betaalbare woonruimte.

In maart '88 kocht Gerard Bakker het pand voor f.125.000,- via zijn Rasto BV. Bakker is voor ons geen onbekende. Vele malen eerder heeft hij (kraak)panden gekocht en duur verkocht, of gesloopt om dure kantoren of appartementen te laten bouwen. Aan deze speculatie verdient hij doorgaans veel geld.

Toen het Bakker eens minder voor de wind ging en hij zelfs bijna failliet was, sloot de gemeente een deal met hem over Tetterode. Hier hield hij ± 1 miljoen aan over, waar hij sindsdien weer vrolijk kraakpanden mee koopt, laat ontruimen en dan luxe appartementen voor in de plaats laat bouwen.

Daarom liet Bakker Stadhouderskade 82-83 ontruimen. De verbouwing zou direkt beginnen. Dat gebeurde niet. In plaats daarvan liet Bakker gaten in de vloeren en plafonds slaan. Het sanitair en de ruiten werden aan diggelen geslagen. Vervolgens werd de voordeur dichtgespijkerd. Sindsdien staat het pand voor f 540.000,- te koop.

Bakker heeft de kluit belazerd. Door te verkopen in plaats van te verbouwen steekt hij direkt vier ton in zijn zak. (DE ZAK!) Bakker kan zo ook rustig afwachten wat er met het Heinekenterrein gebeurt, voor hij gaat verbouwen. Krijgen buurtbewoners hun zin en komen er buurtvoorzieningen, betaalbare woningen en een plein op het terrein? Of stapt de stadsdeelraad over de belangen van de buurt heen en geeft zij projektontwikkelaars hun zin om op het terrein een luxe theater en appartementen te bouwen??

In dat geval stijgt de waarde van de panden in de buurt flink. Met als gevolg hogere prijzen, en dus hogere huren. Voor Gerard Bakker betekent die ontwikkeling dat hij zijn appartementen nog veel duurder kan verkopen. Hij zal dan ook al zijn invloed bij de gemeente aanwenden om de plannen van de projektontwikkelaars door te drukken. Stadsdeelraad de Pijp ziet de bouw van luxe koopappartementen wel zitten.

'Daarom zijn ze ook niet ingegaan op eerdere voorstellen om Stadhouderskade 82-83 te kopen of te vorderen voor betataalbare huisvesting. Ze zien liever rijke yuppies in luxe koopwoningen met dure winkels, kantoren, theaters en parkeergarages. In de Pijp worden om te beginnen het Anton de Kom terrein, het van Nispenterrein en mogelijk het Heinekenterrein hier aan opgeofferd.

Op veel plaatsen in het centrum gebeuren soortgelijke dingen. Oude huizen verdwijnen om plaats te maken voor luxe kantoor- en hotelkomplexen. De appartementen zijn alleen te betalen voor mensen met veel geld. De gemeente speelt het spel van de rijken vrolijk mee. Prestigieuze plannen als de Stopera, de IJ-boulevard, het Van den Ende theater op het Heinekenterrein en het Byzanthium bij de Tesselschadestraat krijgen veel steun bij de gemeente. Amsterdam wil immers een belangrijke plaats innemen in het rijtje van de grote steden.

De gemeente ontruimt nu zelfs panden om ze vervolgens te kunnen verkopen aan projektontwikkelaars. Tesselschadestraat 7&9 is hier het eerste slachtoffer van. Vele anderen, zoals de Wielingen in de Rivierenbuurt, zullen volgen als we er niets tegen doen. De gemeente probeert haar gaten te dichten ten koste van mensen met lage inkomens. Ondertussen wordt betaalbare woonruimte steeds schaarser.

De bewoners van de Pijp hebben hier niets aan. Er is nog steeds een groot gebrek aan goede en betaalbare woonruimte. In Amsterdam zijn nog altijd 50.000 mensen op zoek naar een woning. Denk aan al die briefjes met kamer gezocht tot f.450,- per maand. Bovendien is de gemiddelde huur in de Pijp de laatste tien jaar gestegen van f.200,naar f.350,-, terwijl de inkomens gelijk bleven. Veel mensen betalen enorm hoge vaste lasten, vaak meer dan de helft van hun inkomen. De geplande luxe is duidelijk niet voor ons bestemd.

Wij willen een leefbare buurt. Gezellig en betaalbaar voor iedereen. Met genoeg ruimte, groen en sociale voorzieningen. Zonder dode betonbunkers, glaspaleizen en stinkende autobanen. Daarom hebben we op zondag 19 november het pand Stadhouderskade 82-83 teruggenomen. We proberen nu het pand weer bewoonbaar te maken. Hiervoor is echter behoorlijk veel materiaal (veel glas) nodig. Als je nog wat hebt staan, neem dan kontakt op met het kraakspreekuur in de Pijp (maandagavond tussen 8 en 10 in de Van Ostadestraat 55hs).

BETAALBARE HUISVESTING OP STADHOUDERSKADE 82-83
BETAALBARE WOONRUIMTE VOOR IEDEREEN, WONEN IS EEN RECHT
SPEKULATIE MET EERSTE LEVENSBEHOEFTEN IS EEN MISDAAD
SOLIDAIR MET DE WIELINGEN EN ANDERE BEDREIGDE PANDEN
KRAAKGROEP DE PIJP


SOLIDARITEITSAKTIES

AMSTERDAM - Gerard Bakker, berucht speculant, heeft op Stadhouderskade 82-83 vijftien mensen van hun woonruimte beroofd door het pand te ontruimen en door het pand in puin te laten slaan. Hij hoopt hieraan 4 ton te verdienen. Het pand, in maart 1988 door hem voor f.125.000,- gekocht, staat nu te koop voor f.540.000,-.

In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 november hebben wij bouwterreinen van Bakker op de Nieuwezijds Voorburgwal, Looiersgracht, Lijnbaansgracht, Sloterkade en zijn kantoor aan de stadionweg van vrolijke kleuren voorzien.De gemeente laat Bakker rustig zijn gang gaan. Bakker's luxe koopappartementen passen perfect in haar beleid, dat erop gericht is zoveel mogelijk kapitaal naar Amsterdam te lokken. Daarom zijn ook de Stopera en het stadsdeelkantoor van de Pijp van leuzen voorzien.

De bouw van dure woningen en luxe winkelcentra wordt gestimuleerd door de gemeente. Immers, zij probeert de stad steeds aantrekkelijker te maken voor mensen met hoge inkomens. Wij, mensen met lage inkomens, zijn niet gediend van deze geldverslindende en stadsvernielende aktiviteiten. We hebben behoefte aan betaalbare woonruimte en een leefbare stad.

Daarom hebben we nu (nog) symbolisch verfakties gevoerd op plaatsen in de stad waar mensonvriendelijke gedrochten gepland zijn of gebouwd worden: bij het casino aan het Leidseplein, het Byzantium aan de Tesselschadestraat en het van Nispenterrein aan de Stadhouderskade. Geen ontruiming Stadhouderskade 82-83, Wielingen en alle andere gekraakte en nog te kraken panden!!


'WE ZIJN ER WEER'

AMSTERDAM - Maandagnacht 27 november is het gemeentelijk grondbedrijf op de Plantage Middenlaan in Amsterdam dichtgespijkerd. Deze aktie maakt onderdeel uit van de campagne tegen de cityvorming.

Maandag 20 november werd Tesselschadestraat nummer 7 en 9 ontruimt als eerste in een lange rij van 50 kraakpanden in gemeente- eigendom. Op de Tesselschadestraat moest betaalbare huisvesting wijken Voor luxe appartementen. Dit staat ook een aanzienlijk deel van de andere 50 panden te wachten, waaronder de Wielingen (op de Volkerakstraat 61).

De gemeente wil de Wielingen gaan slopen, terwijl het een monument is met bewezen mogelijkheden tot betaalbare huisvesting. Hiervoor in de plaats wil de gemeente een betonnen flat met kantoren, luxe appartementen (met een minimale huur van f 900,per maand!) en een parkeerkelder. Dit is het beleid van de sociaal-democratisch gemeenteraad, dat braaf wordt uitgevoerd door het grondbedrijf op de Plantage Middenlaan.

Ook speculanten krijgen van de gemeente de vrije hand. Bijvoorbeeld G.W. Bakker, die het op 19 november jongstleden herkraakte pand Stadhouderskade 82-83 enkele maanden geleden kon laten ontruimen. Ook de Stadhouderskade werd toen ontruimd voor luxe appartementen! Bakker kan met deze panden speculeren door het beleid van de gemeente; onder andere inzake het Heinekenterrein.'Wij zullen ons tegen deze ontwikkelingen blijven verzetten!

DAG X KOMT
DE WIELINGEN BLIJFT
STADHOUDERSKADE 82-83 BLIJFT
HANDEN AF VAN ONZE PANDEN!
SOLIDARITEIT MET ALLE ANDERE BEDREIGDE PANDEN!
WONEN IS EN BLIJFT EEN RECHT

Aktiegroep 'We zijn er weer!


ANTI-YUPPENKLUP

WAGENINGEN - Stadsvernieuwing is een virusziekte. Eén van de risicogroepen is die van wethouders en wethoudsters. Besmetting kan ontstaan door onder andere prestigedrang, eigenbelang, arrogantie en yuppie-denken. Stadsvernieuwing is ongeneeslijk en vormt daardoor een serieuze bedreiging voor het leefklimaat in elke woongemeenschap.

Het virus heeft zich aanvankelijk in de grote steden ontwikkeld en verspreidde zich van daaruit via de provinciesteden naar kleinere woonoorden. Het ziektebeeld is als volgt: besmette wethoudersters verliezen elk gevoel voor waarde met betrekking tot het stadsbeeld en het sociale leefklimaat. De ziekte kan het best gedijen in een sfeer van burgerlijke desinteresse, veramerikanisering en automatisering.

De gevolgen van stadsvernieuwing zijn de vernietiging van de bestaande infrastrukturen en het daarvoor in de plaats verschijnen van onzinnige, mensonvriendelijke betonkolossen en glazen torens. De enige remedie tegen deze epidemische vormen aannemende ziekte is verzet!

Vannacht hebben wij na een uitgebreide diagnostische analyse te hebben toegepast enkele primaire injekties tegen de oprukkende stadsvernieuwing in Wageningen toegediend. Wij behandelden onder andere het gemeentehuis, besmettingshaard één van stadsvernieuwing, het Molensstraattheater van yup Kuipers, mede-initiatiefnemer van het Heerenstraatplan, de meubelfabriek aan de Heerenstraat die moet verdwijnen en het hoofdgebouw van de Landbouwuniversiteit dat door stadsvernieuwing hoogstwaarschijnlijk heel haar verdere bestaan mismaakt zal blijven, zo niet geheel zal bezwijken.

Hierbij spreken wij onze solidariteit uit met de maandag ontruimde panden aan de Tesselschadestraat in Amsterdam, en het Wolters Noordhoff Complex dat kontinu doelwit is van plaatselijke gemeenteterreur.

STRIJDT VOOR HET BEHOUD VAN EEN MENSVRIENDELIJKE WOONOMGEVING EN TEGEN DE OPRUKKENDE KOMMERCIALISERING VAN DE BINNENSTAD!!

De anti-yuppenklup

PS Verzet is niet verkrijgbaar bij de apotheek, maar verzet maak je zelf.


J.J. VERHAGEN AANGEPAKT

TILBURG - Onder druk van huurders, bewoners en linkse politieke partijen wordt huisjesmelker Jaap Jan Verhagen aangepakt door het stadhuis in Tilburg.

Capucijnenstraat 8 wordt op 1 januari ontruimd. Voor Sparidans Loos krijgt Verhagen geen bouwvergunning. Op Oude Dijk 24 ligt een bouwstop vanwege illegale verbouwing. JJ Verhagen heeft zeker 15 aanschrijvingen op panden waarin hij verplicht wordt tot opknappen.

De 28-jarige sportauto en speedboot bezitter verdient aan een kleine honderd huizen. Bij huurders staat hij slecht bekend. Voor de belasting woont hij steeds ergens anders. Ook staan panden op naam van andere familieleden. Hij is goed bekend met knokploegen. JAAP JAN heeft Capucijnenstraat 8 tot 32 woonhokken voor studenten verbouwd Zijn beleid is: Verdienen aan studenten door zwart huur te vangen.

Dit mislukt nu. Als op 1 januari het pand niet voldoet aan de wetten moet het huis leeg zijn. Zo nodig stuurt het stadhuis de politie er op af. Dit lukt JJ nooit. Het pand is brandgevaarlijk, met de buren kijk je door hetzelfde raam, de vloeren zijn te laag en kamers te klein.

SPARIDANS LOOS Dit pand, Meelstraat 8, kocht JJ voor f 450.00,-. Dankzij axies van de buurt krijgt JJ geen vergunning voor 30 woonhokken voor studenten. Hij voldoet niet aan de parkeerregels. Tijdens de hoorzitting op het stad komt JJ niet opdagen. Hij is nijdig en dreigt nu met een sextent.

OUDE DIJK Waar eerst 3 mensen woonden, wil JJ strax aan 5 verdienen. Hij verbouwt het pand zonder tekening en toestemming. Hij trekt zich niets aan van de bouwstop van B&W en melkt gewoon door.Bouw- en Woningtoezicht laat zich niet langer uitlachen door Verhagen. Zijn panden krijgen een fikse kontrole op lekkages, te korte deuren verstopte riolen en gevaarlijke elektra. Met steun van het stadhuis gaan huurders en bewonersorganisaties winnen van huisjesmelker Verhagen. Hij zal ook het veld moeten ruimen. [UIT DE TILBURGSE MUURKRANT]


BOUWPLAN WNC

GRONINGEN - Rond en in het Wolters Noordhof Complex in Groningen is de situatie de laatste dagen weer vrij rustig. (Zie vorige NN voor meer uitleg). Wel is het zo dat er voor de zevende keer een bouwplan is ingediend, de andere zes heeft het WNC overleefd.

Maar dit keer ziet de bouwaanvraag er heel serieus uit. Op de plek van het WNC zullen kantoren moeten komen. Of er daar nog niet genoeg van zijn. De verwachting is dat het minstens nog een half jaar gaat duren. Wordt vervolgd.

 

 

.Terug naar boven