Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #44


UIT: NN #44 van 16 november 1989

SHELL UIT ZUID-AFRIKA, SANKTIES NU!

Diskussie over anti-apartheidsakties

We vinden het belangrijk om als voorbereiding van de bijeenkomst a.s. 26 november in het Barlaeus-gymnasium te Amsterdam een aantal zaken uit een eerder door ons geschreven diskussievoorstel te konkretiseren en aan te scherpen.

De afgelopen maand zijn er zowel in meerdere plaatsen in het land als in wat vorig jaar werkgroepen van het komitee waren diskussiebijeenkomsten geweest over het voorstel. De indruk die wij hiervan gekregen hebben geeft ons het vertrouwen dat we komend jaar gezamenlijk tot nieuwe akties kunnen komen. De vragen die we opgeworpen hebben zijn echter niet zomaar opgelost.

We kiezen er voor om zaken als 'is het aktiethema Shell achterhaald?', 'moeten we meer druk op het parlement uitoefenen?', 'wat betekenen de ontwikkelingen in Zuid-Afrika voor ons?' en 'welke problemen kleven aan nieuwe massale aktie bij Shell?' in eerste instantie te bespreken aan de hand van konkrete aktievoorstellen. Voorlopige antwoorden op deze vragen drukken zich in zekere zin in deze aktievoorstellen uit. We zijn minder vermoeid dan het lijkt!

Eerst regionale akties, dan een grote aktie bij het Shell-hoofdkantoor

Als het aan ons ligt gaan we eerst aan de slag met een serie kleinschaligere akties. De voorstellen die we daarvoor doen en vooral het grofte doch overladen tijdschema dat ons voor ogen staat, maakt het voor de hand liggend het idee van een grote landelijke aktie bij het Shell-hoofdkantoor in Den Haag uit te stellen, bijvoorbeeld tot na de zomer van 1990.

Aan een dergelijke aktie kleven immers een aantal problemen: de kans op een herhaling van de spektakel blokkade van april '89, een tamelijk kort moment van politieke druk op Shell, een minder naïeve houding tegenover politieoptreden. Stuk voor stuk zaken waarop slechts met grote inzet een antwoord op te organiseren valt.

Toch laten wij in gedachten deze aktie voor mei 1990 staan. We weten namelijk niet wat er allemaal nog gaat groeien, welke spontane initiatieven bijvoorbeeld tengevolge van Shells honderdste verjaardag of de ontwikkelingen in Zuid-Afrika genomen gaan worden. Als er veel betrokkenheid en gretige deelname is aan de regionale akties kan een nieuwe politieke situatie ontstaan waardoor we ineens grote behoefte kunnen hebben aan een massaal landelijk moment.

Wij stellen echter voor dit punt voorlopig te laten voor wat het is. Dat wil zeggen: het is goed dat mensen zich erover uitspreken, maar laten we vooral de nadruk leggen op het bediskussiëren en organiseren van de 'middelgrote akties' en de 'landelijke aktiedriedaagse'.

Konkrete voorstellen voor 'middelgrote akties'

We stellen voor om in de maanden januari, februari en maart een aantal 'middelgrote akties' te organiseren. Deze akties worden in de diverse regio's/steden voorbereid. We lanceren naast akties tegen Shell twee nieuwe aktie-items: de kolenboykot en het opzeggen van het luchtvaartverdrag.

Shell: we stellen voor om de eerste maanden van het volgend jaar pakweg Iedere twee weken ergens een distributiecentrum van Shell te omsingelen/blokkeren. In veel steden zijn er van deze terreinen waar schepen de besmette benzine en olie komen brengen en tankauto's het ophalen om de benzinestations te bevoorraden: Groningen, Eindhoven, Delft, Zoetermeer, Utrecht, Alphen aan de Rijn, Zutphen en ga maar door.

Het estafette-element heeft voor ons meer voordelen dan één gezamenlijke dag. Mensen uit het hele land krijgen de kans om te komen. Regionale groepen organiseren het en betrekken groepen uit hun eigen omgeving erbij, in de wetenschap dat elders ook mensen aan de voorbereiding werken. Volgens ons moeten het relatief grote, openbare akties zijn, waarbij voor sommigen de uitdaging groot zou kunnen zijn om het terrein op te gaan en de grote witte tanks fraai te beschilderen.

Een andere konkrete middelgrote aktie waaraan al gewerkt wordt betreft de blokkade van de toevoer van Shell-kerosine naar Schiphol. Deze aktie snijdt aan twee kanten: Shell en de KLM. De vliegtuigbrandstof wordt via schepen over de Haarlemmerringvaart aangevoerd. Daarover lopen een aantal 'middelgrote' bruggen. Echt wat voor ons. Die bezetten blokkeert de doorgang van de schepen. Effektiever wordt het wanneer er meerdere bruggen tegelijk geblokkeerd worden. Of op een aantal dagen achter elkaar op verschillende plekken waarbij diverse groepen de konkrete organisatie voor hun rekening nemen.

Kolen: hoewel het hier om een belangrijk onderwerp gaat en er een uitdaging zit in het feit dat juist Shell veel met de import en overslag van Zuid-Afrikaanse kolen te maken heeft, blijkt het moeilijk om verbeeldende akties te verzinnen. Maar wat niet is kan nog komen, bijvoorbeeld 26 november. We hebben als akties genoemd: omsingeling van het gebouw van de havenwerkgevers, 'bezichtiging' van een kolenberg in Rotterdam, wellicht Amsterdam.

We kunnen hier de elektriciteitscentrale bij jou in de buurt nog aan toevoegen: worden daar Zuid-Afrikaanse kolen verstookt? Ook inspirerend vinden wij het idee van een aantal mensen die vorig jaar aktief waren in de vakbondswerkgroep van SuZA. Zij zitten te denken aan een 'Greenpeaceachtige' aktie rondom zo'n kolenschip uit Zuid-Afrika. Op de wal moet dan ook van alles te doen zijn.

Luchtvaartverdrag: een groep mensen uit Amsterdam, wellicht in samenwerking met mensen uit Haarlem wil een blokkade van de balies van de vluchten naar Johannesburg op Schiphol gaan uitvoeren. Deze blokkade heeft de inzet de vliegtuigen zolang als maar kan aan de grond te houden. Verder veel tamtam natuurlijk in de Schipholhal. Belangrijk is dat hier veel publiciteitskansen liggen. Van zo'n aktie kan een belangrijke politieke stimulans uitgaan om de kwestie van het luchtvaartverdrag vliegensvlug aan te pakken. Plckets, blokkades en bezettingen van KLM-kantoren/agentschappen in het hele land lijken ons aanknopingspunten te bieden voor een kollektief element op dit terrein.

Konkrete voorstellen voor de landelijke aktiedriedaagse

Hierbij gaat het ons om een skala van heel veel verschillende soorten akties die rond het motto 'Shell uit Zuid-Afrika, sankties nu!' georganiseerd worden. Groepen moeten uitgedaagd worden zelf iets te doen: een kerkelijke protestbijeenkomst, een benefietfeest, een diskussieavond, een aktie. Allemaal in de regio. Allemaal op dezelfde drie dagen in april.

Wij stellen voor om op de zaterdag van deze driedaagse een groot aantal Shell-pompen in allerlei steden in Nederland te blokkeren. Allemaal tegelijk, allemaal overdag. Geen picket-line maar een blokkade. Al het rollend materieel van links Nederland moet er naartoe gesleept worden. Die zaterdag kan er even niet getankt worden bij Shell.

Voor de volledigheid en ter inspiratie voeren we hier ook nog het idee op van een kleine doch hardnekkige splintergroepering binnen SuZA die van dit aktieplan maar meteen een internationaal plan wil maken. Blokkades van Shell-pompen derhalve in West-Duitsland, Denemarken, Zweden, Spanje, Italië, België enz. Het lijkt wat teveel hooi op ons vorkje. Of niet?

Voorstellen voor een nieuwe aktiestruktuur/organisatievorm

Dit alles heeft vanzelfsprekend consequenties voor de organisatiestruktuur voor de akties van dit jaar. Ook hierover moeten we goed praten. Onze ideeën gaan het meest in de richting van het omdopen van SuZA in SuZA-Amsterdam. Elke plaats moet een eigen struktuur vormen. Het zwaartepunt van de aktie verschuift dan van één centraal komitee naar regionale groepen.

Steden kunnen zo meer hun eigen draal geven aan een aktie, op een eigen manier mobiliseren, meer betrokkenheid in hun stad opwekken enz. Kortom, als dat lukt denken wij dat het perspektief van politieke strijd in Nederland hiermee gebaat is. Daarnaast zullen we in Amsterdam proberen een sekretariaatsfunktie te vervullen: landelijke vergaderingen die bijvoorbeeld eenmaal per maand gehouden worden voorbereiden en het uitgeven van een nieuwsbrief.

Tot zondag 26 november in het Barlaeus-gymnasium, Weteringschans 29 in Amsterdam (t.o. Paradiso, vlakbij Leidseplein), te bereiken met tram 1,2,5,v.a. Centraal Station.
Aanvang: 13.00 uur, zaal open 12.30 uur.
Sluiting: 16.30 uur, borrel toe.

Komitee Shell uit Zuid-Afrika

Jan Willem (890790), Nanda (6658620), Paul (845044), Hubert (922036), Rutger (201022), Geert (768729), René (254489), Wijnand (867121)

Het eerdere diskussievoorstel is nog verkrijgbaar via een briefje naar postbus 6452, 1005 EL Amsterdam. Het stuk is eveneens afgedrukt in de bladen NN (19-10-89) en de Zwarte (26-10-89).

 

 

.Terug naar boven