Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #43


UIT: NN #43 van 2 november 1989


HAZENSTRAAT WINT

AMSTERDAM - Donderdag 19 oktober was de uitspraak van het tweede (anonieme) proces van Hazenstr. 19. De uitspraak duurde slechts minder dan één minuut waarvan wij dan ook niets begrepen.

Onze advokaat vertaalde na afloop het gebeuren in begrijpbare taal, en toen begrepen we dat we gewonnen hadden, althans het hele proces is nietig verklaard. Dit betekent dat zij het nog een keer kunnen proberen. Er werd echter niet op onze argumenten ingegaan omdat er fouten (gemaakt door de advokaat van de eigenaar) in de procedure zaten.

Na 8 jaar leegstand is dit pand zo verkrot dat de gemeente dit argument gebruikt om het over 2 jaar te gaan slopen. De renovatie zou 150.000 gulden kosten, wat uit de opbrengst van het kafé op de begane grond betaald zou moeten worden. Dit is onmogelijk want het kafé is al vier maanden gesloten. Het kafé de 'Hopduivel' is de afgelopen vier jaar al zeven keer van eigenaar/es veranderd. Zij geven ons de schuld van het teruglopende bezoekersaantal. Hierdoor zouden zij niet genoeg winst hebben om de bovenetages te verbouwen.

Wij zijn tegen de sloop van dit pand, en tegen de plannen van de gemeente om de straat om te bouwen in nieuwbouwblokken. Zoals te vele straten in de buurt omgetoverd worden in afschrikwekkende betongetto's. De stad is van de mensen die er wonen. Niet voor betonblokken, yuppie appartementen en miljoenen kostende stadsmonumenten, zoals de Stopera. Stop de stadsvernieuwing en vecht voor het behoud van de panden.

De bewonersters van Hazenstraat 19.


BOELGAKOV VERLIEST

AMSTERDAM - M.b.v de Huidenstraattruuk heeft Gerard W. Bakker een ontruimingsbevel losgekregen voor Boelgakov, kraakpand op Prinsengracht 491, in A'dam van de reaktionaire rechter Vrakking.

Die besloot dat de krakers ("het anonieme kollektief") niet meer dan acht dagen de tijd moet worden gegeven om op te krassen. Bezwaarschriften van buurtraad en buren werden genegeerd, "het anonieme kollektief" was immers bereid geweest te onderhandelen met Bakker over een oprotpremie.

Mooie klotenzooi, diegenen die dat geld hadden willen aanpakken zijn allemaal pleites uit Boelgakov, daar zitten nu alleen nog maar vijanden van transakties met spekulanten! Maar nee, rechter Vrakking bepaalt dat "het anonieme kollektief" bereid was om geld aan te pakken. Zo zien we hoe krom het is om mensen anoniem voor het gerecht te dagen. Geen schijn van kans op 'recht'spraak. Boelgakov zegt: Stop de ontruimingen! Steun de Tesselschadestraat!


BOUDEWIJN KRIJGT 'T ZUUR

AMSTERDAM - Van zondag op maandag (22 op 23 okt) hebben wij de nachtelijke rust verstoord van Boudewijn Etien de Court Onderwater. We hebben zijn glazen ingegooid en de gevel opgevrolijkt met kleurrijke verfklodders. Bovendien zullen de walmen in zijn kantoor hem nog wekenlang herinneren aan ons bezoek.

Boudewijn Etienne Onderwater is de projektontwikkelaar die Tesselschadestr. 7 en 9 na de ontruiming om wil toveren in luxe appartementen. Deze jonge yup heeft zich geschaard in de rij van makelaars, huiseigenaars, spekulanten en projektontwikkelaars die zich verrijken ten koste van kraaksters en woningzoekenden met lage inkomens.

Als het aan Van Thijn en consorten ligt, is er in de binnenstad van A'dam geen plek meer voor minder, mager en belabberd bedeelden of onruststooksters. Alles moet wijken voor de sjiek, de yups en het zakenleven. We zullen ons hiertegen blijven verzetten. Wie aan onze panden komt, kan een koekje van eigen deeg krijgen.

Guppies tegen cityvorming.

Noot: De Tesselschadestr. 7 en 9 worden waarschijnlijk in de week van 19 november ontruimd.


NIET BIJ VERF ALLEEN

DEN HAAG - In de nacht van vrijdag 20 oktober hebben wij, enkele personen uit Den Haag en van elders, het infobord over de bouw van het nieuwe Haagse stadhuis, een leuker kleurtje gegeven en daarbij onleesbaar gemaakt.

Dit uit solidariteit met de inwonersters van de R'damse 'Parel van Zuid', die dezelfde dag een axiedag hielden tegen R'damse prestige-objekten, en van alles dat daarmee in verband staat. Ook was het uit verzet tegen de cityvorming in 't algemeen, zowel plaatselijk, landelijk als internationaal, en was het een protest tegen de bouw van dit nieuwe stadhuis in het bijzonder.

Het nieuwe stadhuis is weer een typies prestigeobjekt; groter, efficiënter en vooral duurder en lelijker! Voor het gemeentebestuur is de bouw echter een noodzaak; het moet de stad het aanzien verschaffen die het straks nodig heeft om zich een plaatsje te kunnen permitteren in de Kapitalistiese Karoussel van Europa '92.

Met 'alleen verfbómmetjes komen we er echter niet. Kraken is ZEKER NU een noodzaak; vooral als vorm van verzet, kan 't gezien worden als een uitstekende vorm van sabotage. We moeten blijven hakken op hun droom, er een nachtmerrie van maken! ! ! ! ! ! ! !

TEGEN FEESTJES VOOR DE RIJKEN!!
TEGEN HET VERENIGD EUROPA VAN HET KAPITAAL! ! !
SABOTEER HUN PLANNEN, VERDEDIG DE PANDEN! ! ! ! ! ! ! !

 

 

.Terug naar boven