Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #42


UIT: NN #42 van 19 oktober 1989

LEKKER FRIS BLAADJE


Er waait sinds kort een frisse wind door 'blaadjesland'. Zaterdag 7 oktober jl. werd het eerste eksemplaar van het axieblad
LEKKER FRIS in de Grote Broeck in Nijmegen gepresenteerd. De redaxie van het maandelijkse blad, dat zich richt op de regio Nijmegen, Arnhem en Wageningen, bestaat uit tien enthousiaste mensen, waaronder enkele ex-FLAM medewerkersters. Men hoopt met het blad lacunes in de info-verstrekking vanuit links-radikale kringen op te vullen, nieuwe diskussies te lanceren en oude diskussies nieuw leven in te blazen. Nog voor de officiële geboorte van het blad sprak NN met twee redaxieleden.


Wat is de voedingsbodem geweest voor het initiatief van het axieblad?

Anne: In Nijmegen hebben al heel veel blaadjes de kop opgestoken en zijn ook weer doodgebloed. In de 8 à 9 jaar dat ik er in Nijmegen mee bezig ben, met Nijmeegse aktiviteiten, axies e.d., zijn er vier of vijf blaadjes gekomen en ook weer gegaan. Er blijft toch wel de behoefte in Nijmegen om van elkaar te weten waar iedereen mee bezig is en om diskussies te voeren. Iedereen vindt het nodig dat er diskussies gevoerd worden, maar het blijft toch vaak beperkt tot de kroeg en eigen klupjes. Het vervalt dan vaak in geroddel in plaats van konstruktief een diskussie aan te gaan en dan is zo'n blaadje zinnig om een zeker vacuüm op te vullen. Wat we proberen is diskussies aan te gaan en ook eens andere mensen te bereiken die willen schrijven, dat er ook eens geschreven wordt vanuit een ander gezichtspunt. Ook zelfkritiek en als we vinden dat er diskussies gevoerd zouden moeten worden die er niet zijn om daar eens een of ander provocerend stukje over te schrijven.

Zijn er specifieke groepen die jullie willen bereik n met het blad?

Anne: Bijvoorbeeld mensen die met axies bezig zijn, toch wel mensen die vanuit de links-radikale hoek werken. Maar we willen er ook stukken in die zuiver informatief zijn, als achtergrondinfo, Het is niet echt duidelijk van 'we hebben die doelgroep'. Wat wij vooral van het publiek hopen is dat het blad niet alleen maar gekocht wordt, maar ook eens echt gelezen.

Gaan jullie het blad landelijk verspreiden?

Anne: FLAM was eigenlijk een Nijmeegs blaadje, met ook abonnementen elders in Nederland. Kijk, de diskussies die in Nijmegen, Wageningen en Arnhem spelen zullen ook wel ergens anders lopen en dus ook zinnig zijn voor andere steden, maar we gaan er niet extra veel reklame voor maken. Als het in Nijmegen, Wageningen en Arnhem 'goed' loopt kunnen we nog wel eens verder gaan kijken. De eerste bladen worden nog wel in andere delen van Neder land verspreid.

Op wat voor manier proberen jullie een aanvulling te zijn op de reeds bestaande bladen?

Anne: Andere diskussies eens een keer aansnijden. Wat ikzelf ook vind is dat er de laatste tijd alleen maar op het buitenland gericht wordt, dan denk ik: in eigen land loopt het niet, dus misschien kunnen we daar nog eens iets mee. Ik vind dat heel slecht, alleen omdat het in de steden zelf niet zo goed loopt. Mensen binnen de redaxie zitten ook in ander groepjes en als die echt eens iets nieuws te melden hebben, wat niet ook al in andere bladen staat,dan hebben ze bij ons de plaats om daarover diskussies aan te zwengelen.

Komen groepen met kleinschalige initiatieven, die konformeren aan bepaalde politieke partijen in jullie blad aan bod?

Anne: Als een IKV bijvoorbeeld met iets zinnigs of iets nieuws aankomt, dan is het misschien geen gek idee om op die manier ook eens andere geluiden te laten horen en reaxies te krijgen. Heel veel groepen lopen op één weg; dan verstar je en wij willen wel eens kijken of er ook nog andere invalshoeken zijn. We volgen toch zeker geen partijpolitiek, maar we zijn wel genegen ook eens andere kanten te horen.

Hoe denken jullie over een bladenoverleg?

Frank: Het lijkt op zich wel zinnig, maar als je elkaars bladen goed genoeg leest... Ik geloof dat wij in zoverre eigenwijs zijn dat we eerst maar eens moeten gaan zien hoe het hier gaat lopen en er zijn wat irritaties. Ik heb een bepaalde mening over de Zwarte, NN of de Vrije en daar willen we wel anders in zijn. Er zijn ook goeie dingen in bepaalde bladen, zeker, maar wat in Nijmegen speelt is absoluut een gebrek aan diepgang, bijvoorbeeld een analyse over hoe de beweging in elkaar zit of hoe sommige axies gelopen zijn, hoe diskussies gevoerd worden.

Het blijft zo vaak hangen in kreten en als iemand eens iets schrijft dan is het ook allemaal zo vanuit zekerheden gesproken, alsof we het allemaal zo goed weten. Als je een hele tijd die ballon opgeblazen houdt met mooie leuzen en 'we zijn allemaal even goed' en we vinden elkaar op dat vlak van 'anarchisties, autonoom, anti-sexisties, anti-noem-maar-op', dan kom je nooit aan die twijfels toe en dat lijkt me veel boeiender om jezelf te ontwikkelen, maar ook de beweging.

Dat vind je in Nijmegen ook; die oppervlakkigheid, leren jacken, kultuurtjes, anti-sexisme diskussie, die enorm hoog opgeblazen worden en ineens afgekapt; dan bestaat er nix meer. Wil er weer eens iets gaan gebeuren, wil er weer een beweging ontstaan, dan zal dat denk ik met meer diepgang moeten; dan moet er echt gediskussieerd kunnen worden, op een echt open manier zonder te willen bewijzen wie de beste is.

Wat gebeurt er op dit moment zoal in Nijmegen?

Frank: Dat klinkt misschien beladen, maar er wordt nu een soort infrastruktuur opgebouwd. Dan bedoel ik een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, voor sociale kontakten, maar ook politiek waar mensen hu informatie kunnen halen. Dat is dan 'de Klinker' en ook het videokafee wordt weer opgestart en het blad. Dat zijn eigenlijk dingen die je nodig hebt om weer een beetje tot een 'scenetje' te komen zeg maar. Het is eigenlijk weer van voren af aan beginnen.

Hoe staan jullie tegenover het toenemende separatisme in 'de beweging', refererend aan de opde1ing in blokken van de demo tegen de European Festivitie in Den Haag bijvoorbeeld?

Frank: Ik vind het een beetje een krisisverschijnsel. Kijk, er wordt gewoon gekeken van: doe jij iets fout, dan er bovenop. Maar er zijn mensen die toch graag aktief willen zijn (die ooit eens wat spannende boekjes hebben gelezen over de Vondelstraat en dachten: 'dat wil ik ook'). Daar is de landelijke mentaliteit gewoon niet naar, maar mensen willen zich op een bepaalde manier doen gelden. Ik vind dat mensen nu ook op een onbezonnen manier zoeken naar bijna een soort religie, met martelaren en psalmen; alles erop en eraan en dat vind ik dan bijvoorbeeld het kopiëren van een Duitse beweging, die gewoon heel anders in elkaar zit en een hele andere geschiedenis heeft. Dat wordt dan gekopieerd.

Daar wordt blind aan vast gegrepen, kreten worden overgenomen, er wordt niet meer getwijfeld aan dingen, men wil de zekerheid hebben; het wordt niet geplaatst in een landje als Nederland. Ik denk dat daarom dus, daar vanuit dat soort kultverschijnselen ontstaan en daar heb ik een bloedhekel aan. En daar lopen er in Nijmegen ook wel een aantal van rond, die tijdens de Shellblokkade zonodig een bivakmuts op moesten zetten. Dan denk ik: ga een paar dagen voor de spiegel staan dan verveelt het ook. Maar dat zijn wel reële gebeurtenissen, dat wil ik ook niet zomaar afkeuren, ik kan het me wel voorstellen, maar...

Krijgen dat soort dingen wel aandacht in jullie blad?

Anne: Ja, juist wel. De boel eens flink op de hak nemen; kijk nou eens waar je mee bezig bent of waar je mee bezig zou willen zijn en in hoeverre je juist aan de niet-uitgesproken norm vasthoudt. Wel schreeuwt dat je je eigen gang gaat, maar het totaal niet kunt of niet doet.

Frank: Het lijkt mij dus echt leuk om in dingen te gaan spitten. De geschiedenis eens in te duiken, zet eens een rij mensen naast elkaar... Het verloop van de flikkerbeweging bijvoorbeeld, de ene bink is nog groter dan de ander, heeft nog een vettere snor dan de ander, liefst met uniform aan... Ik bedoel, ik ga nu even van een uiterste uit, maar hoe was dat dus, hoe ontwikkelt zich dat en wat voor aandeel heeft dat binnen de mannenbeweging. Zijn dat de voorbeelden, die spierballen enzo. Ook eens wat verschillende mensen interviewen en eens rondom een kratje bier een diskussie opzetten en kijken wat eruit komt. Dus geen axieverslagen of op een andere manier. Kijk, daar zijn dan een NN en Zwarte voor, toch... (lachend:) en er gebeurt nix in de aktualiteit, dus waar zouden we over moeten schrijven...

Er hangt hier ook een beetje de sfeer dat er nog heel wat gespit moet worden wil je nog echt serieus en ook op een leuke manier bezig blijven. Ik heb geen zin meer om achter de hongerstaking aan te rennen of achter wat voor zwart blok dan ook. Ik bedoel, ik heb er mijn mening over en ik wil daar ook iets mee doen, maar niet op de manier waarop dat nu gebeurt.

(Ik ben inmiddels verdiept in een vers exemplaar van het blad, Frank wijst op een artikel over geld) Dat soort dingen lijken me nou het leukst, dat is een soort kolum over geld. Alles wat binnen het 'scenetje' gebeurt moet allemaal zo goedkoop mogelijk, ze gaan een rel trappen als ze 5 piek entree moeten betalen, terwijl als je kijkt heeft 3/4 een zwart baantje, zit in de kroeg, doet het meest belachelijke werk en desnoods zou iemand bij een Shellpomp gaan werken en de hypokrisie daaromheen; wanneer worden bepaalde leuzen aangehaald en wanneer juist niet. Het gaat er niet zozeer om wat goed of fout is, maar haal die hypokrisie eens naar voren, laten we die maskers eens afzetten of de planken voor ons kop eens weghalen.

Staan jullie in principe open voor iedereen, die een bijdrage wil leveren aan jullie blad?

Frank: Nee, absoluut niet. De artikelen worden ook bewerkt en ook niet geplaatst. Ja, om een beetje een karakter vast te houden aan het blad moet wat andere mensen schrijven ook daarin passen.

Bereik je dan niet alleen een bepaalde groep met het blad?

Frank: Nou, ik heb liever de bekende parochie, maar dat je die probeert te stimuleren om opnieuw over dingen na te denken of dat er wat diepgang plaatsvindt. Dat prefereer ik boven een verbreding, wat ook automaties oppervlakkigheid inhoudt. En al zijn het maar 50 mensen, dan moeten we wel gaan stencilen, maar dat vind ik veel belangrijker. Net als in Den Haag, een evaluatie over de demo, dan wordt er heel veel door gemolken, ik zou zoiets gewoon aanstippen en proberen te verklaren vanuit onze visie en dan kan er natuurlijk ook gereageerd worden, maar het is meer om eens te laten ruiken wat er zoal gebeurt en als mensen ergens verder in willen, ja dan zijn er genoeg blaadjes. Het is ook absoluut niet zo dat het een blad 'in plaats van' is, maar een blad naast de Zwarte, NN e.d.

Dan gaan jullie er dus wel vanuit dat de mensen die jullie blad lezen ook andere bladen lezen?

Frank: Ja, dat is denk ik een verkeerde inschatting; dat doen wij allemaal, dus dan denk je dat te makkelijk en daarom vind ik het wel belangrijk dat er een bladenoverzicht inkomt over interessante artikelen uit de Zwarte, NN e.d.

LEKKER FRIS #1

Dit eerste eksemplaar is wat je zou kunnen noemen 'verfrissend'. Met daarin een artikel over Antifa Berlijn; een reisverslag van een bezoek aan West-Berlijn door 30 mensen uit de regio. Over anti-fascistiese strijd in West-Berlijn en de pogingen om tot een betere samenwerking te komen tussen de bezoekers en de mensen aldaar.

Verder een artikel over de VVD & NZAW, waarin de reilatie tussen VVD-aanhangers en de NZAW (Nederland Zuid-Afrika Werkgemeenschap worden besproken.)Deze laatste hebben zich in hun 26-jarig bestaan regelmatig bezig gehouden met het verspreiden van pro-Zuid-Afrika materiaal in Nederland.

Een artikel over projekt A, een anarchisties projekt in het West-Duitse Alsfeld. Initiatiefnemer Horst Stowasser schreef een boek onder dezelfde titel, dat in 1985 verscheen. Na het verschijnen van het boek hebben zo'n 150 mensen getracht het projekt in de praktijk te brenqen. Onder hen oud-Amsterdammer Hans, die in het artikel een beschouwing geeft over het verloop van het projekt.

Andere artikelen o.a Bolo Bolo, Tam Tam, Bajestoestanden, het Klarendaleffekt en nog veel meer... Ren eens een boekhandel binnen of schrijf voor een eksemplaar: LEKKER FRIS POSTBUS 1610 NIJMEGEN

 

.Terug naar boven