Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #41

Uit: NN #41 van 5 oktober 1989

 

 

 

SCHELPEN TREF JE OVERAL AAN

 

Het Zweedse anarchistische maandblad BRAND heeft onlangs voor de tweede keer een interne lijst van Shell in Zweden over akties tegen Shell aldaar, afgedrukt. En wederom is de lijst enorm lang. Er blijken gigantisch veel illegale akties tegen het bedrijf plaats te vinden, waar kranten steevast over zwijgen. Dankzij het ijverige werk van Shell-ambtenaren krijgt BRAND alle akties keurig op een rijtje en de lijst gaat vergezeld van uitvoerig kommentaar van BRAND. We vertaalden enkele stukken en vatten de lijst samen (die is immers te lang om helemaal over te nemen!)

 

BRAND: "Precies een jaar geleden publiceerden we een geheim dokument, samengesteld door Shell, over hoeveel benzinestations aangepakt werden ivm Zuid-Afrika. Hier is dan de opvolger ervan: 176 stations aangevallen. Dit jaar alleen al zijn er bij 70 stations vernielingen aangericht of hebben ze op andere manieren blootgestaan aan protesten tegen Shell's aktieve betrokkenheid in Zuid-Afrika.

 

De lijst is niet kompleet. Onder meer ontbreken er een paar die eerder wel vermeld stonden en er zijn akties waarvan wij persverklaringen ontvingen maar die niet op de lijst terug te vinden zijn. Het is dus nog steeds belangrijk om persverklaringen naar Brand te sturen zodat de informatie naar buiten komt.

 

Men kan spreken van een heuse nieuwe volksbeweging; vanaf Vellinge en Dalby, via Stockholm, 0rebro en Göteborg, tot Rättvik, Sundsvall en Pite (van Zuid- tot Noord-Zweden dus) hebben mensen gesneden, suiker gestort, dicht gelijmd of gedemonstreerd tegen apartheid. Sinds het referendum (over kernenergie in '79) is er niet zo'n massale volksinzet zichtbaar geweest in Zweden. Ons rest slechts jullie succes te wensen en hopen op een lange hete zomer."

 

ENIGE VOORBEELDEN

 

Even verder in het blad de volgende persverklaring: "In de nacht van 21-4-89 (de dag van de blokkade in A'dam dus, red. NN) werden sabotage-akties uitgevoerd tegen drie Shellstations in Oslo. De akties werden gekoördineerd uitgevoerd in heel Skandinavië (er waren ook akties in Zweden, Finland en Denemarken die dag, red.). De internationale druk tegen dit grote bedrijf groeit. De strijd is lang geweest maar de reus begint te wankelen. We kiezen ervoor akties tegen Shell te voeren wegens hun inmenging in Zuid-Afrika... (vol over Shell in Z-A) ...De strijd is internationaal! Ondertekend door 'De Fantasiebrigade'."

 

Verder: "In de nacht van 10 juni ontdekte een nachtwacht dat de benzinepomp van het Shellstation in Täby in vlammen stond. De politie weet niet hoe de brand ontstond (Expressen 10-6-89)" Ook te lezen, de bron is Ecomedia Vancouver, dat Shell in Canada door de boykot-kampagne en direkte akties, meende een propagandablaadje te moeten maken waarin verklaard werd dat (ze tegen apartheid zijn natuurlijk en..) niets met Royal Dutch Shell te maken hebben.

 

Vreemd, zo'n dochter die niets met de moeder heeft. Shell voegt eraan toe geen handel met Zuid-Afrika te voeren. Ecomedia weet echter dat Shell-Canada voor 79% van Royal Dutch Shell is en veel van de transporttaken in Engeland verzorgt. Shell Canada levert bovendien zwavel en polypropyleen aan Zuid-Afrika's agrarische sektor. Zuid-Afrika importeert de helft van de benodigde zwavel, waarvan 95% via Shell-Canada.

 

DE LIJST

 

De lijst van Shell in BRAND is 174 'aanslagen' lang en een chronologische uitbreiding van de vorige lijst. De Shell-puzzelaars hebben hem de titel gegeven 'Aanslagen op Shellstations in Zweden in verband met de Zuid-Afrika problematiek'. Vervolgens heeft men de akties beschreven onder drie keurige kopjes, datum, plaats, gebeurtenis.

 

Het begint op 1986-07-31, Zweedse Shell-hoofdkantoor (adres Armegatan 38 Solna) met een 'anonieme bommelding'. Vervolgens gaat het dus 174 nummers door. Dit voert ons door heel Zweden waarbij de aktie varieert van "het plakken van stickers op de pompen" tot "gevecht met demonstranten", "kladden met oranje olieverf" of "sabotage aan pompen".

 

Veel voorkomend is het onderkladden of vol affiesjes hangen, suiker in de tanks en af en toe brandstichting. Opmerkelijke voorvallen, zijn nog: (aktie nr.92) "vuurwapengebruik tegen pompgebouw" of (aktie nr.96) "CUF(?) hebben de pompen met vuilniszakken bekleed en beklad, kwamen de volgende dag terug met pamfletten voor het publiek". Het voorlopige einde is aktie nr.174: "Alle pompen en het bord op de oprit kapotgeslagen, borden omvergetrokken, vlaggen half stok gezet en vuilnis gestrooid" (1989-5-12, Shellstation Rättvik).

 

Wat de lijst niet meer haalde, staat weer in een ander blad uit Denemarken, namelijk de diefstal van een pomp. De foto toont de sokkel met wat uitstekende schroeven en daarnaast zien we een half omgetrokken pomp. Zo te zien werd men tijdens de arbeid gestoord en moest deze achterlaten.

 

In Denemarken ook veel akties dit jaar (een stuk of dertig) maar veel hierover weten we niet. Een toevallig gekregen verklaring van de al langere tijd aktieve groep 'MAMA' vertelt over de aanval op een geparkeerde tankauto van Shell die behoorlijk kapot ging daardoor. Ook hoorden we veel verhalen over de akties ter bevrijding van teddyberen in Denemarken. Shell geeft pluche beertjes weg aan mensen die tien keer getankt hebben. Bij nachtelijke akties werden veel van deze beren, na inslaan van de ruit, uit de kiosk gehaald en meegenomen. Wat er daarna mee gebeurde, weten we niet. Het is te hopen dat ze eerst voor goede gastgezinnen hebben gezorgd.

 

Uit BRAND van mei '89 over akties in Finland op 6 en 7 februari: "De groep 'Stadsguerrilla van de armen en onderdrukten' viel vier Shellstations in Helsinki aan. In Järvapää werden de ruiten ingegooid van een benzinestation en werden leuzen gekalkt. In Espoo bij twee stations ruiten kapot, tellers gesaboteerd en gekalkt. In Bo werden benzineslangen doorgesneden. Tot zover Skandinavië.

 

ITALIË EN CANADA

 

Op de Europa Tegen de Stroombeurs vonden we een Engels blad (Provocation) dat melding maakte van de volgende akties in Italië: "Rome, akties tegen zo'n 20 stations van verschillende bedrijven uit protest tegen wat er in Zuid-Afrika gebeurt. Volgens de persverklaring van de groep Arsen Lupin "zijn alle oliebedrijven verantwoordelijk voor de politiek van apartheid. Dus de ene pomp is even goed als de andere". De slangen werden doorgesneden en eventuele opvolgers werden gewaarschuwd uit te kijken voor "rondspattende benzine in de ogen."

 

Brescia : "Wij hebben gesaboteerd de MonteShell-pompen aan (volgt vier straten). Wij vielen MonteShell aan omdat het staat voor vervuiling en uitbuiting hier en steun aan het regime in Zuid-Afrika. Er werden ook leuzen op de muren gespoten, sommige ondertekend met een hamer en een sikkel." Milaan: "15 benzinestations van MonteShell gesaboteerd uit solidariteit met de zwarte bevolking in Azania (aktie en persverklaring heeft al eerder in Nederlandse bladen gestaan) .

 

In Canada heeft een aktiegroep, genaamd de 'Shell-busters' in totaal 27 Shellstations aangepakt. De reden is Shell's steun aan het apartheidsregime en de uitbuiting van de Lubicon Indianen in Canada.

 

 

.Terug naar boven