Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #41

Uit: NN #41 van 5 oktober 1989


THE REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED

'Vier argumenten voor de totale afschaffing van de televisie'. Wie durft er tegenwoordig een boek met zo'n radicale titel op de markt te brengen? De Amerikaanse schrijver Jerry Mander is zo iemand. Toen hij de kwalijke invloed van televisie op zijn twee kinderen zag, begon Mander zich ernstig zorgen te maken. Hij trok zeven jaar uit om een diepgaande studie te verrichten naar de maatschappelijke gevolgen van de televisie. Steeds meer kwam hij erachter, dat televisie helemaal geen neutraal medium is.

In zijn boek stelt Mander zich de vraag of tv wel in staat is om een manier van denken en leven over te brengen die volledig haaks staat op de beeldbuiscultuur: 'Om met een computer om te kunnen gaan, moet je als een computer gaan denken. Als je een auto wilt gebruiken moet je kunnen auto-'denken'. En om een bom te maken moet je bom-denken. Om de media te bespelen moet je goed kunnen manipuleren. (…) Mensen die opkomen voor het behoud van inheemse culturen doen er, net als mensen die geïnteresseerd zijn in kunst of ecologie of niet-hiërarchische politieke organisatievormen, goed aan om elke poging deze zaken via de televisie over te dragen radikaal te staken en meer enrgie te steken in het ondermijnen van de televisie.'

Zo'n geluid hoor je niet vaak. Shell-blokkades, Chili-demonstraties of picketlines voor ambassades – de aktie is pas écht geslaagd, zo lijkt vaak, als je Hugo van Rhijns hete adem in je nek voelt blazen. Na de actie heeft het altijd de hoogste prioriteit om te zien wat het 8-uur Journaal er deze keer weer van gebakkenm heeft.

In veel gevallen lijkt het streven om in het nieuws te komen een doel in zichzelf, dat nauwelijks discussie behoeft. Jerry Mander denkt daar dus wat anders over. Wie met pek om gaat, raakt ermee besmet. Wie de camera's te hulp roept, moet achteraf ook niet gek staan te kijken als het tegen valt. Je kan, aldus Mander, ook niet anders van het medium verwachten.

Binnenkort is Jerry Mander in Nederland. Op vrijdag 13 oktober zal hij in de Oude Kerk in Amsterdam in discussie gaan met tv-recensent Sietse van der Hoek en de journalist Jos de Man. De avond staat in het teken van de rap-song van Gill Scott Heron The Revolution Will Not Be Televised! Omdat je, als je je tegen de tv keert, toch meteen wordt ingedeeld bij GPV en Staphorst, leek het ons een aardig idee de bijeenkomst te doen plaatsvinden in de oudste kerk van de stad.

De Amerikaanse televisiedominees van de Electronic Church zijn al stukken verder dan hun Nederlandse collega's. Zij verkondigen nu dat Jezus pas op aarde terug zal keren als iedereen ter wereld een tv-toestel heeft, zodat we hem allemaal tegelijk per satelliet kunnen ontvangen. Onze late-nite-show wordt ingeleid met een video-compilatie die een beeld geeft van de effecten van de alomtegenwoordige televisie. LiveAid voor hongerend Afrika, anti-AIDS-campagne, Greenpeace op de sofa bij Veronica... Waar zouden we zijn zonder permanente aansluiting op het medium? We leven, aldus de Franse filosoof Jean Baudrillard, in een wereld met steeds meer informatie en steeds minder betekenis.

Jerry Mander zegt het zo: 'We kunnen de natuurlijke wereld niet meer van de kunstmatige onderscheiden. We zijn los gesneden, we zweven in de ruimte. We zien een stimulus, een licht, en we blijven eraan vast geklaafd. Het roept beelden op in onze hersenen. We noemen dit ervaring, maar we kunnen niet meer zeggen of het onze ervaring is of iets anders. Het zit in onze hoofden, maar we hebben het niet zelf geschapen. We weten niet of het werkelijk is of niet. We kunnen de uitzending niet meer stoppen.'

OUDE KERK, Oude Kerksplein 1 in Amsterdam. Vrijdag 13 okt, 20.30 uur. Voor meer info: ReRun Produkties.

 

 

.Terug naar boven