Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #39

Uit: NN #39 van 7 september 1989



DIE SCHELP KAN KAPOT

ROTTERDAM/EIBERGEN - In de nacht van 27 op 28 juli zijn bij een Shellpomp aan de Vaanweg slangen gesneden en de vulpistolen meegenomen. Verder werden de afleesbollen onder gespoten met tectyl en de ondergrondse benzinetanks verontreinigd met suikerwater. De buizen naar de tanks zaten vol purschuim.

In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 augustus is er geprobeerd brand te stichten in een Shellshop van een station in Eibergen. Er is een molotovcoktail naar binnen gegooid, die echter uitging door zuurstofgebrek. Pomphouder Noordaa: "Dit kan nu eenmaal gebeuren. Wat moet je er tegen doen? Het is gewoon het risico van het vak." Het is de eerste keer dat dit station werd aangepakt.



SHELL'S SOCIALE BELEID

Illegale praktijken, loonsverlagingen, belemmering van vakbondswerk. Deze beschuldigingen werden de afgelopen zomermaanden geuit tegen Shell in Zuid-Afrika door Zuidafrikaanse vakbonden.

Begin juni vond in Boksburg bij Shelldochter Cera Oil een staking van 120 werknemers plaats. Ze eisten hogere lonen en een betere pensioenregeling. De staking duurde 2 weken, de uitkomst is onbekend. In Port Elisabeth kreeg een Shellwerknemer, die vorig jaar al eens ontslagen en weer aangenomen was, begin juni een disciplinaire waarschuwing omdat hij zich met vakbondsaktiviteiten bezighield.

Eind vorig jaar was Macvicar Dyaspore, kaderlid van de chemie-arbeidersbond CWIU, ontslagen omdat hij onder het personeel van de olieproduktenfabriek de stakingsbereidheid peilde. Dit gebeurde nadat de besprekingen over een nieuwe CAO waren vastgelopen. In januari werd hij weer in dienst genomen, op voorwaarde dat hij zich gedurende 4 maanden "van vakbondswerk in werktijd zou onthouden."

Om een landelijke bijeenkomst van CWIU-kaderleden te kunnen bijwonen, vroeg Dyaspore in april daarom een paar vakantiedagen op. In plaats daarvan verleende de direktie hem buitengewoon verlof, zodat ze twee maanden later kon kontstateren dat hij in werktijd naar een vakbondsbijeenkomst was geweest. En dat komt je bij Shell op een disciplinaire waarschuwing te staan.

Ook al in de eerste week van juni werd de direktie van Shell-dochter Veetech Oil door de CWIU voor de rechter gedaagd. De CWIU beschuldigt Veetech ervan misbruik te maken van tijdelijke arbeidskontrakten om de positie van de vakbond te ondermijnen. Bovendien had Veetech in maart en april zonder overleg de lonen van haar werknemers met niet minder dan 45% verlaagd, aldus de CWIU. Een staking lijkt op handen.

Een maand later volgde opnieuw een proces, dit keer tegen de olie-divisie van Shell in Durban en de raffinaderij van Mobil. Volgens de CWIU laten Shell en Mobil arbeiders meer dan het wettelijk maximum van drie uur overwerk per dag doen. Een CWIU-woordvoerder: "Het is beschamend dat zulke grote en respektabele bedrijven zich inlaten met illegale overwerk-praktijken in plaats van meer arbeiders in dienst te nemen."

(info anti-apartheidskrant nr. 3)



DE UPINGTON 14

Als de opperrechter in Zuid-Afrika het goed vindt, mogen de Upington 14 in hoger beroep, anders is hun doodvonnis onherroepelijk en ligt hun lot in handen van het pas aangetreden staatshoofd De Klerk. De 14 zijn veroordeeld voor een moord waarvan de rechter zelf toegeeft dat vrijwel geen van hen daadwerkelijk erbij betrokken was. Het vonnis berust op common purpose, waarbij van de veroordeelden wordt gesteld dat zij met de feitelijke dader hetzelfde doel hadden. Hun zaak lijkt daarmee sterk op die van de Scharpville Zes, die zoveel aandacht trok dat het toenmalige staatshoofd Botha het vonnis moest omzetten in levenslang.

Tegen de 14 is op 26 mei '89 de doodstraf uitgesproken. Het gaat om 13 mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 24 tot 64 jaar. Zij maken deel uit van de Upington 26. De 12 anderen kregen straf variërend van verplicht gemeenschapswerk tot 8 jaar cel. Op 28 juni werd bekend dat de rechtbank besloten had om beroep tegen het doodvonnis niet toe te staan. De 14 hebben bij de opperrechter tegen dit besluit protest aangetekend.

Paballe1o is een township aan de rand van het blanke Upington in het hoge noorden van de Kaap. Zoals overal elders in het 1and was ook Paballelo in 1985 hevig in beroering. Op 13 november opende de politie het vuur op een menigte mensen, die bij elkaar gekomen waren op een voetbalveld nabij het dorp. De menigte werd teruggedreven, Paba11elo in. Een deel van de menigte passeerde daarbij het huis van agent Sethwala die zich daar had verschanst. Zijn huis werd met stenen bekogeld. Daarop schoot hij een elfjarige jongen in de nek en probeerde te vluchten. Hij werd ingehaald, ontwapend en tweemaal met de kolf van zijn eigen geweer op het hoef geslagen.

Hier in Nederland stelt het Sharpville Zes Komitee de zaak van de Upington 14 aan de orde. Meer dan 3000 handtekeningen werden inmiddels door de jongerenorganisatie Rebel verzameld en in een picketline op 16 juni ter herdenking aan de Zuidafrikaanse ambassade overhandigd. Het steunkomitee is te bereiken op postbus 15372 in Amsterdam en telefonisch 020 - 222819.



VROUWEN IN DE LANDMACHT

AMERSFOORT – Op 26 augustus jl. was er weer een beruchte open dag op de vliegbasis Soesterberg, ditmaal in het teken staand van 'de vrouw in de landmacht'. Een extra argument, dachten wij, om onze mening over deze walgelijke vertoning te laten blijken.

De landmacht had namelijk een geheel eigen invulling aan dit thema toegevoegd, getuige het volgende bericht uit de krant: 'Op de open dag van de landmacht in Soesterberg is vandaag voor één gulden een schaars geklede dame te zien in een legeringskamer. Het geld van de bezoekers gaat naar Jantje Beton, dat van de opmerkelijke actie op de hoogte is gesteld. Onder het motto 'De droom van Jan Soldaat' laat de in lingerie geklede vrouw zich desgevraagd (...) op de foto zetten met bezoekers'.

Vanwege de uiterst negatieve ervaringen bij eerdere akties op en rond de vliegbasis en zeker bij dit soort open dagen, haakten veel aktievoerders (op 't laatste moment) af. Het plan om op de toegangswegen 1000 valse wegwijzers aan te brengen bleek niet uitvoerbaar. We hadden er 100 klaar, toch voldoende om een behoorlijke verkeerschaos te veroorzaken hoopten wij. 's Nachts vol goede moed op pad, maar niet alleen helaas. Duistere figuren volgden ons vrijwel direkt na het verlaten van ons slaapadres en verdwenen na wat duw- en trekwerk met onze bordjes. Mislukt dus. Dat het protest volgend jaar wel mag doorklinken...

FAK (Feestvierders Andere Kant uit)

(persverklaring bewerkt)



VIEZE BEDRIJVEN MOETEN SCHOON OF DICHT

Vieze bedrijven moeten schoon of dicht stond er boven een stuk in NN #19. Het artikel ging vooral over AKZO Delfzijl, n.a.v. een onderzoek naar de waterkwaliteit van de Eems van stichting Reinwater. Het is inmiddels september '89 en nog klinkt de roep om sanering van de productie bij AKZO. Deze maal is het de vereniging tot behoud van de Waddenzee en haar werkgroep Eemsmond. Eerst werd op 25 augustus aktie gevoerd tegen het bedrijf, vervolgens diende de werkgroep Eemsmond 31 augustus bezwaar in tegen een milieuvergunning voor een vuilverbrandingsinstallatie van AKZO Delfzijl. Waar ging het deze keer om?

Op 25 augustus werd met een aktie (water uit de lozingspijp terug spuiten op het bedrijfsterrein), cultuur en discussie het rapport 'Het wad en chloor, een onmogelijke combinatie' gepresenteerd. In dit rapport staat o.a. dat de chloorketen (de stof waar het bij AKZO voornamelijk om gaat) vanaf produktie tot afval op alle fronten negatieve milieu-effecten heeft. Uit het rapport kwam het motto "schoon of dicht" voort. Het motto moet zeker ook op AKZO Delfzijl van toepassing worden verklaard.

Een derde deel van de Nederlandse chloorproduktie komt uit Delfzijl. De eisen voor een schone Eems-Dollard, die de Waddenvereniging stelt, houden in dat er een direkt verbod moet komen op de lozing van zwarte lijst stoffen (de meest giftige stoffen die er zijn, o.a. chloor), dat de chloorchemie moet worden afgebouwd en dat geen nieuwe industriële chlooractivitieten in het Waddengebieden mogen worden getolereerd. Van AKZO mag verwacht worden dat ze overschakelen op schonere productie technieken. Men doet echter niets...

Nou bijna niets. Wat ze wel van plan zijn is de bouw en ingebruikname van een verbrandingsinstallatie. Ze willen vanaf volgend jaar meer dan 2200 ton chloorhoudend afval gaan verbranden. Het afval komt van de AKZO-Aramidefabriek waar de grondstof voor een kunstvezel gemaakt wordt. In vergunning aanvraag blijft erg veel onduidelijk, wat o.a. een bezwaar op de vergunning nodig maakt. Zo wordt de huidige verwerkingsmethode van het afval niet goed beschreven; het afval wordt vermengd met afval van de pvc-fabriek van AKZO/Shell in de Botlek en blijft onduidelijk waarom. Bovendien is niet duidelijk welke stoffen in het afval voorkomen, en in welke hoeveelheden. En tot slot, heeft chloorverbranding alles te maken met het ontstaan van dioxines.

Conclusie in het bezwaarschrift is dat een dergelijke installatie grote problemen voor het omringende milieu zal opleveren. Met name de vorming van dioxines moet te allen tijde voorkomen worden. Voor het kwetsbare Waddengebied zal een dioxine-uitstoot bijdragen aan de toch al ontoelaatbaar hoge belasting van zeehonden en andere organismen in dit gebied met persistente chloorkoolwaterstoffen. VIES? SCHOON OF DICHT!



DBF BEVRIJDT KONIJNEN

LISSE - In de nacht van 28 op 29 augustus heeft het Dierenbevrijdingsfront (DBF) ca. 100 konijnen weggehaald bij het laboratorium voor bloembollenonderzoek in Lisse.

Bij dit laboratorium, ressorterend onder het ministerie van Landbouw en Visserij, werden de dieren als proefdier gebruikt. In het kader van een serologies onderzoek werden de dieren wekelijks met diverse stoffen ingespoten, teneinde de aanwezigheid van voor siergewassen schadelijke virussen en bacteriën te kunnen aantonen. De konijnen fungeren hierbij als het ware als reageerbuizen. Door het ontwikkelen van specifieke antistoffen door de konijnen kan men bij bloedafname de aanwezigheid van bacteriën en virussen aantonen.

Dit onderzoek is men o.a. begonnen om de export naar Japan te kunnen vergroten. Japan, dat als geen ander land betrokken is bij de kap van tropies regenwoud, de uitroeiing van de neushoorn (om zijn potentie verhogende neushoorn), dat nog steeds walvissen dood en betrokken is bij de intensieve en wrede tonijnvisserij en de daarbij gepaard gaande slachting onder dolfijnen. Uitgerekend voor dit land moeten deze konijnen lijden.

Echter ook voor andere doeleinden wijst het DBF deze en andere dierproeven af. Aan de gevolgen voor het welzijn der dieren wijdt de Commissie van Advies voor de Dierproeven slechts 4 regels. Maar de commissie tracht in 32 regels het maatschappelijk belang v.d. proeven aan te geven. Waarbij de esthetische waarde en het belang voor de geestelijke volksgezondheid ('Bloemen houden van mensen') er bij de haren bijgesleept zijn!! Aan de negatieve milieu-aspekten van de bloemkweeksektor wordt achteloos voorbij gegaan. In deze sektor wordt zeer intensief gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen (algemene landbouw: 20 kg/ha, bollensektor: 20 tot 100 kg/ha!) en vormt een bedreiging van de drinkwatervoorziening. Inmiddels zijn tussen Lisse en Hillegom waterwingebied afgekeurd i.v.m. de aanwezigheid van hoge konsentraties kwik!

Deze proeven dienen het voortbestaan van een ter diskussie staande bedrijfstak die in weinig essentiële behoefte voorziet. Het onderzoek dient uiteindelijk de expansie van de sektor met alle negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu. In brieven aan het Laboratoriurm voor Bloembollen onderzoek en de Kon. Alg. Vereniging voor bloembollenkultuur heeft het DBF onmiddellijke stopzetting van dit onderzoek geëist.

Als sanktie heeft het DBF 'biologiese oorlogsvoering' aangekondigd: het opzettelijk verspreiden van de voor de bollenkultuur zeer schadelijke woekerplant Knolcyperus. Tevens roept het Dierenbevrijdingsfront de konsument op tot een boycot van tulp, lelie, fresia en iris. De konijnen die als gevolg v.d. proeven grote gezwellen vertonen zijn inmiddels bij opvangadressen ondergebracht en gaan alsnog een goe leven tegemoet.



AKTIE TEGEN VARKENSFOKKERS

Op 24 aug. hebben leden en sympathisanten v.d. Ned. Vegetariërsbond (NVB) om 8 uur 's morgens het varkensproeffokbedrijf te Rosmalen geblokkeerd. De twee ingangen werden door de aktievoerders afgesloten door een muur van opeengestapelde dozen met erop getekende biggenkoppen en een spandoek met de tekst: 'opruimen deze zwijnenstal'.

Helaas waren enkele werknemers in het begin niet van plan zich daar iets van aan te trekken en drongen zich een weg naar hun werk. Eén werknemer die nogal vasthoudend was liep daar de welverdiende kleerscheuren mee op. De rest v.d. werknemers besloot huiswaarts te keren. Enkele v.d. aktievoerders hadden ooit een rondleiding in dit bedrijf gehad. Behalve de verzameling spaarvarkens, varkensbeeldjes en varkensstickers zagen ze helaas ook levende varkens. Gekwelde varkens die door hun huisvesting lichamelijk en geestelijk lijden.

De NVB is door een woordvoerder van dit martelbedrijf uitgenodigd voor een rondleiding. Wie geïnterresseerd daarin is (ook vleeseters zijn welkom!) kan zich aanmelden bij de NVB. tel. 035-834796.



DBF OPGEPAKT

BARNEVELD – In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het Dieren Bevrijdings Front ingebroken bij een proefbedrijf voor veevoer in Barneveld. De hele administratie en een komputer was in het bezit van het DBF, toen 5 leden werden gearresteerd. Volgens het ANP had één aktievoerder een agenda bij zich met daarin gegevens over akties in het verleden en toekomstige akties van het DBF. Meer nieuws over de aktie ontbreekt nog.



FESTIVAL VAN DE JUISTE KEUZE:
ORGANISEER JE VERZET ZELF

HAARLEM – In Haarlem zijn drie dagen achter elkaar akties gevoerd tegen de parlementsverkiezingen op 6 september. Een overzicht.

Op zondag 3 september organiseerde de Jonge Socialisten in de PvdA een muziekspektakel in de Haarlemmerhout om jonge kiezers te winnen voor de Pvda. Volgens deze partij ligt de desinteresse voor verkiezingen van met name jongeren aan de presentatie van de politieke partijen.

Op 8 oktober '88 organiseerde het FNV een grote armoede kermis. De PvdA probeert het nu eens met popmuziek, bier, politieke diskussies tussendoor en een kollekte voor nieuwe boompjes in de zwaar verzuurde Haarlemmerhout (milieu is immers 'in' vandaag de dag). Leden van het AxieOverlegHaarlem trokken met spandoek en zwarte vlag over het festivalterrein door het publiek en deelden, zo'n 800 pamfletten uit. Uit het pamflet:

"De PvdA houdt vandaag een kollekte om enkele bomen in de 'Hout' aan te planten. Milieu is populair, dus houden ze er een praatje over. Waar het echter om gaat zijn daden, die kan je vergeten. In gemeenten waar de PvdA het voor het zeggen heeft, bijv. Rotterdam, wordt de grootste giflozers haast niets in de weg gelegd. De PvdA probeert een anti apartheidsimago op te bouwen, maar in werkelijkheid steunen ze de economiese belangen. Zo subsidieert Rotterdam de overslag van Zuidafrikaanse kolen en gebruikte Amsterdam grof politiegeweld tegen anti-Shell demonstranten."

"Ook de rechten van werkenden en uitkeringsgerechtigden zullen niet verbeteren onder een PvdA-regering. Dag in dag uit worden we voorgelogen over het Europa van de burger. Het Verenigd Europa van de multinationals betekent een verscherping van uitbuiting en onderdrukking. Het betekent legitimatieplicht, flexibele arbeid, cityvorming, racisties vluchtelingenbeleid en staatsonderdrukking tegen aktievoerende bevolkingsgroepen. Dat gaat niet in '92 gebeuren, dat gebeurt nu al. Stem niet, organiseer je eigen verzet."

Maandag 4 september presenteerde het AxieOverlegHaarlem Denk na of je stemt (anti) verkiezingsmanifestatie. Enige tientallen mensen konden luisteren naar vier sprekers, die hun mening gaven over het nut van al dan niet stemmen. Martin van 'de Groenen' (Roel van Duyn had op het laatste moment afgezegd), Wessel van het 'AxieOverlegHaarlem' Berend Jan van het Anarchisties Studenten Overleg en Rene van de PSP-jongeren. Dat leverde, na de muzikale intermezzo van het Aktie Straat Orkest, stevige diskussies op tot vrij diep in de nacht. Een geslaagde avond aldus.



LIJM

In de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 september lijmde de 'Geest van Domela Nieuwenhuis' enige tientallen stemburoos dicht. Uit de persverklaring:

"Men kan stemmen of niet, de werkelijke toekomst ligt in de akties in de wijken, bedrijven, scholen, gemeenschappen, als zulke akties bevrijden en solidariteit bevorderen." (Anton Constandse)

6 september 1989. In Zuid-Afrika is de zwarte meerderheid van de bevolking uitgesloten van de blanke verkiezingen en wordt de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen apartheid en het onthouden van stemrecht aan zwarten met geweld beantwoord. In Nederland maken veel 'progressieven' de weg naar het stemburo om hun stem uit te brengen op 'linkse' partijen als PvdA, Groenen of Groen Links, terwijl migranten op grond van het nationaliteitsbeginsel zijn uitgesloten van het politieke participatierecht.

Hoewel stemrecht voor zwarten in Zuid-Afrika en migranten in Nederland volgens velen voor wat betreft gelijkberechtiging een verbetering is, verandert het feitelijk niets aan de parlementaire demokratie die in wezen autoritair, racisties, patriarchaal en imperialisties is. Door te stemmen op partijen voorziet men de regering van de vereiste steun, terwijl het handelen blijft voorbehouden aan de regering.

Het parlementaire systeem is een stelsel van behoud en niet van verandering. "Alle hervormingen dienen slechts om de bestaande staat te versterken", zei Domela Nieuwenhuis al in de 19e eeuw. Degene die vandaag stemt, legitimeert de staat, wier funktie niets anders is dan het scheppen van politieke, ekonomiese, militaire en juridiese voorwaarden voor de onderdrukking van de kiezer zelf.

De kiezer legitimeert het gebruik van art.140. Dit wetsartikel, dat onder invloed van het Europese anti terreur overleg TREVI inmiddels in bijna alle EEG-landen is ingevoerd en in Nederland gebruikt is tegen Domela Nieuwenhuis, Mariënburchtkrakers, Vak-Mobiel en NADFM, straft het lid zijn of ondersteunen van organisaties die "het plegen van misdrijven ten doel hebben" en schaft individuele aansprakelijkheid af.

De kiezer legitimeert dat Nederland opgaat in een verenigd Europa. Een verenigd Europa dat de konkurrentiepositie van Westeuropese multinationals op de wereldmarkt verbetert. Wat een verscherping van de uitbuiting en onderdrukking, zowel hier als in de Derde Wereld, inhoudt. De kiezer legitimeert een racistiese vluchtelingenpolitiek, vrouwenonderdrukking, cityvorming, etc. etc. Door te stemmen dwing je geen veranderingen af. Veranderingen moet je bevechten door zelforganisatie en direkte aktie. Door je hier tegen al die instituties te verzetten die de onderdrukking hier en elders mogelijk maken.

Daarom zijn afgelopen nacht de deursloten van tientallen stemburoos in Haarlem dicht gelijmd. Om de legitimiteit van de nieuw te vormen regering te ondermijnen en de onderdrukking van de slaafse kiezer tot staan te brengen.

-STOP REPRESSIE, STOP ART. 140

-TEGEN EEN VERENIGD EUROPA VAN DE MULTINATIONALS

-VOOR DIREKTE AKTIE EN INTERNATIONALE SOLDARITEIT

-STEM NIET, STEMMEN BEVESTIGT HUN MACHT, BREEK DIE MACHT !

De geest van Domela Nieuwenhuis



TENTEN & TOESTANDEN

Stichting CHAPITEAU is een vrijwilligersorganisatie die zich bezig houdt met het beheer van een grote circustent (o.a. bekend van de Internationale Anarchistiese Bijeenkomst in Ruigoord '88), tribunes en dergelijke. Onlangs werden zij benaderd door een persoon die de circustent af wilde huren voor een manifestatie die bedoeld zou zijn de PvdA een 'flinke schop onder de kont te geven'. Er werd gesuggereerd dat het een anti-PvdA manifestatie betrof.

De stichting besloot hier haar tent voor te verhuren, ook nog tegen een lager 'goede doelen' tarief. Tot dat zij via een stukje uit de vorige NN te horen kregen dat het om een doodgewone PvdA verkiezingsbijeenkomst ging. Vanzelfsprekend waren ze furieus en verbraken het kontrakt. Hier volgt hun brief die ze naar de PvdA stuurden:

Aan het komitee voor de juiste keuze. Gezien de omstandigheden dat er tegen de door U op 3-9-89 georganiseerde PvdA verkiezingsmanifestatie akties zijn aangekondigd getuige het bericht in het aktieblad NN van 24-8-89, achten wij het niet verantwoord onze circustent voor dit doel op te zetten. Voor deze beslissing verwijzen we U naar artikel 4 van de algemene bepalingen van ons kontrakt.

Overigens zijn wij uitermate verbolgen over het feit dat wij door uw medewerker onvoldoende zijn voorgelicht over de ware aard van de manifestatie. Het betreft hier namelijk een zuivere PvdA verkiezingspropaganda-manifestatie, hetgeen tijdens de boeking is verzwegen. Wij beschouwen dit als huren onder valse vlag, een methode die tot op heden slechts bekend was van de Centrumpartij/demokraten. Chapiteau is een vrijwilligersorganisatie op ideële basis die zich niet wenst bezig te houden met partijpolitiek. Des te schrijnender dat nu de PvdA probeert onder valse voorwendselen zeer voordelig materiaal te huren bij een stichting als de onze.

Chapiteau.

(voor meer info over verhuur: Chapiteau, postbus 7092 9701 jb groningen.)



DE VRIJE MET OPHEFFING BEDREIGD

De Vrije, Nederlands oudste linkse tijdschrift, wordt door financiële problemen met opheffing bedreigd. Doordat het blad kampt met een schuld van f 10.000 zal in ieder geval het sept. nummer niet verschijnen.

De Vrije is een opinieblad met een anargistiese achtergrond en vierde onlangs het 90-jarige bestaan. Het eerste nummer verscheen op 2 april 1898 onder de naam De Vrije Socialist. De oprichter is Domela Nieuwenhuis, die het blad tot zijn dood in 1919 redigeerde. In de jaren zestig en zeventig onderhield De Vrije nauwe banden met bewegingen als Ban-de-bom, Provo, het studentenverzet, de kabouters, het anarca-feminisme, Onkruit, krakers en de anti-kernenergiebeweging.

Sinds halverwege de jaren tachtig vaart De Vrije met sukses een onafhankelijke koers, met meer nadruk op het journalistieke gehalte v.h. blad. En natuurlijk nog steeds met een sterke betrokkenheid bij wat er in de radikaal-linkse en buiten-parlementaire beweging gebeurt.

D.m.v. een giften-aktie en een abonneewervingskampagne probeert de redaktie deze maand een groot deel v.d. schuld in te lopen, opdat het blad weer kan verschijnen. Kortom, wil je dat de Vrije blijft bestaan neem dan een abonnement, of koop het blad los in de winkel. Stort voor een abo f 35,- op giro 869125. t.n.v. De Vrije, A'dam.



DE ANARCHISTISCHE PARTIJ

Ze zijn er weer, 'een vast onderdeel van het ritueel. Iedere partij belooft het betere leven. Je stemt op dat van sommige anarchismes door niet te stemmen. En dus plaatst NN plichtsgetrouw de haar toegezonden verkiezingsoproepen: 'Laat uw stem niet verloren gaan, stem niet', 'Stem niet, anders blijven ze de baas'.

'Ze' zijn de politieke partijen - in de lijn met wat ze zelf suggereren wordt hen in de verkiezingstijd een bijzondere macht over de maatschappij toegedicht. Een macht die in de tussenliggende vier jaar wordt toegeschreven aan het imperialisme, Europa na '92, de multi's, de ekonomische struktuur, het patriarchaat of booswichten. Ik wed dat NN er niet eens het advertentietarief voor twee gerekend heeft.

Stemmen? Dat maak ik zelf wel uit.

Ludd

 

 

.Terug naar boven