Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #38

Uit: NN #38 van 24 augustus 1989



AUTONOOM & RADIKAAL

Op 27 juli ging de auto van hoofdinspekteur Brandt te Blerick in vlammen op, na diens bezoek aan Zuid-Afrika. De 'autonome' groep die de brand claimde, stuurde ons haar visie op aktievoeren. De revolutie is nog ver weg, schrijven ze, maar een radikale aktie op het juiste moment kan het nodige los maken.

Wie of wat we zijn, of met z'n hoevelen is onbelangrijk. Het enige wat telt is wat we als groep naar buiten brengen, dat we voor onszelf persoonlijk de konklusie hebben getrokken dat radikale akties noodzakelijk zijn en dit als groep verwezenlijken. Radikale akties niet alleen als sabotage v.d. dagelijkse gang van zaken, maar daaruit perspektieven proberen te ontwikkelen die tot de -onze- verbeelding spreken, kunnen breken met de vicieuze cirkel van maatschappelijk geaccepteerde politieke normen.

Onze methodes zijn illegaal en gewelddadig, dat is onvermijdelijk, niet alleen vanuit het standpunt van onze konklusie, maar ook puur om tegen de hele shit wat tegenover te stellen. Het is gebleken dat petities, verzoeken. verrekt weinig of niets opleveren, maar we zijn ook weer niet zo naïef om te denken dat onze akties dan wel gelijk wat zouden opleveren (afgezien van het feit dat er enkele Shell-pompen van het straatbeeld verdwijnen en de direkte schade).

We stellen niet dat ze beter of efficiënter of zelfs een vervanging zijn, wat we stellen is, dat een radikale aktie op het juiste tijdstip het nodige los kan maken, niet alleen diskussie, maar zelfs interne verdeeldheid bij hen die tegenover ons staan -de machthebbers. Radikale akties kunnen funktioneren als afstraffing van personen of bedrijven die door hun (machts-)positie beslissingen doordrukken, of misstanden in stand houden of zelfs kreëren. Het gaat ons ook niet zozeer om die bedrijven of personen; maar om hun positie, een positie die wij afwijzen daar zij deel uitmaakt van het hele systeem van macht, politiek en geld, waar zij gewillig aan meewerken. Maar bovenal kunnen radikale akties een onderdeel zijn van een algemene kampagne, een bijdrage aan de ontwikkeling en de kracht tot het uiteindelijke doel.

Of de een of ander wout nu naar Zuid-Afrika vliegt of niet interesseert ons niet, wel dat hij in kombinatie met (oud-) kollega's op uitnodiging v.d. uiterst dubieuze 'stichting tot herstel kulturele betrekkingen Zuid-Afrika' dit doet. Wie dan nog niet weet waar zijn solidariteit behoort te liggen is of politiek blind of zelf een racist. Brandt zou de reis aangegrepen kunnen hebben om de apartheid aan te vallen, zowel in Zuid-Afrika alsmede weer thuisgekomen. Dit heeft hij nagelaten wat genoeg over zijn instelling zegt. Zou hij naar Zuid-Afrika gaan om zich 'persoonlijk' op de hoogte te stellen v.d. situatie, dan had hij dat ook in zijn eentje kunnen doen, wat voor ons geen probleem zou zijn geweest.

Onze akties (tot nu toe voornamelijk anti-apartheid gericht) staan voor onszelf in een breder kader dan ze naar buiten toe gepresenteerd worden. Het houdt niet op bij apartheid. Apartheid is voor ons een onderdeel v.d. strijd die wereldwijd tegen onderdrukking en uitbuiting wordt gevoerd. Dit wil niet zeggen dat wij elke 'bevrijdingsstrijd' onvoorwaardelijk steunen of zelfs er maar solidair mee zijn. Dit dient bij elk konflikt apart bekeken te worden en steeds opnieuw naar de positie en situatie ervan.

Waar we wél onvoorwaardelijk achter staan is, dat we hier in het rijke westen, in Nederland, één van de kapitalistiese machtcentra, de strijd in bijvoorbeeld Zuid-Afrika op een praktiese manier kunnen ondersteunen en tegelijkertijd voor onszelf ter plekke perspektieven kunnen ontwikkelen om uit de eigen rotzooi te komen. Wij stellen dat, wil er verandering komen in de fundamentele misstanden hier, zowel als de misstanden daar (3de wereld) die de regeringen en multinationals doorvoeren, er fundamentele veranderingen doorgevoerd moeten worden, om het voor iedereen duidelijk te stellen: een revolutionaire omwenteling, niet alleen maatschappelijk, maar ook politiek, ekonomies en sociaal.

Niet dat we denken dat de revolutie voor de deur staat, die is zelfs nog heel ver weg, maar we stellen ons onvoorwaardelijk hier achter, met hoe weinig we op dit moment verhoudingsgewijs ook mogen zijn. Maar elke dag en elke aktie bewijst opnieuw dat verzet mogelijk is, we ons niet hoeven neerleggen bij beslissingen die ons van boven worden opgedrongen. Zelf iets op te bouwen, zelf de beslissingen te nemen over hoe je leven in te richten zonder koncessies, hoe moeilijk dit soms ook is.

Voor onszelf is ook niet alles duidelijk en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden, je leert elke dag opnieuw, tijden en situaties veranderen, maar voor ons staat vast dat de aktie noodzakelijk is, in te grijpen in gebeurtenissen die 'normaal' gesproken aan je voorbijgaan of waar je alleen verontwaardigt door wordt en een gevoel van machteloosheid aan over houdt, wat juist de hele waanzin verduidelijkt. Temidden van de hele konsumptieterreur en wegwerpmanier van leven er wat tegenover te stellen, zelfbepaald en doelgericht - in principe antiautoritair en anti-kapitalistisch.

"Sociale revolutie is noch een ongelijk, noch een plotseling gebeurtenis. Er zit niets plotselings in want ideeën veranderen niet plotseling, ze groeien langzaam, als een plant of een bloem. Daarom is een sociale revolutie een gevolg, een ontwikkeling, hetgeen. betekent dat zij revolutionair is. Het is een ontwikkeling tot het punt waarop aanzienlijke aantallen mensen die nieuwe ideeën omhelzen en vastbesloten zijn ze in de praktijk te brengen. Als ze dat proberen en te maken krijgen met tegenstand, wordt de trage, rustige en vreedzame sociale evolutie snel, militant en gewelddadig. Evolutie wordt revolutie." A. Berkman

We zijn geen 'autonomen', noch in politieke of welk andere betekenis dan ook. De naam staat puur voor zijn eigen, -zelfstandig, -politiek onafhankelijk, we bepalen onze akties, doelwitten en methodes zelf. Vuur en vlammen voor elke staat. Voor internationale solidariteit en revolutionair verzet.

Autonome groep

 

 

.Terug naar boven