Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #36

UIT: NN #36 van 27 juli 1989



PVC

Er zijn heel wat milieubezwaren ten aanzien van PVC: het is niet schoon te verbranden, bij verbranding ontstaat zoutzuur. Bovendien komen kleine hoeveelheden vrij van de uiterst giftige chloordioxinen (bekend van het Sevesogif) en chloorbenzofuranen.

Ook de produktie van PVC is weinig schoon: het maken ervan kost niet alleen veel energie maar er komen ook nogal gevaarlijke stoffen aan te pas, en er ontstaat daarbij gevaarlijk chemisch afval. Bovendien gebruikt men een serie milieubezwaarlijke hulpstoffen, zoals stabilisatoren en conserveermiddelen (die zware metalen en organotin bevatten), weekmakers (waaronder het kankerverwekkende DEHP), en brandvertragers (die broom, chloor of antimoon bevatten). Verder is het vervoer van chloor over de weg of per spoor ook bepaald niet zonder risico's.

Waarom wordt PVC dan toch zoveel gebruikt, wat zijn de voordelen?

Theo van Milieudefensie: "PVC is ontstaan als een afvalprodukt van de chemische industrie, voor het maken van zeep hadden ze veel loog nodig en als je keukenzout hebt, gewoon zoals ze dat uit de zoutmijnen halen in het oosten van het land, dan kun je dat splitsen in loog en chloor. Nou, dat ontdekten ze op een gegeven moment; konden ze mooi loog maken om zeep mee te maken maar dan hielden ze chloor over. Dat is nogal een agressief spulletje dus wat moet je daarmee? En toen hadden ze daar nog geen toepassingen voor, zoals nu in de chemische industrie. En op een gegeven moment ontdekten ze dat chloor op te slaan is in de vorm van PVC. Dat is gewoon plastiek en dat kun je ergens neerleggen.

"PVC hebben ze dus in eerste instantie gewoon als opbergplaats voor chloor ontwikkeld en pas later, ergens achter in de jaren '30 kwam men er achter dat het spul zelf ook heel goed bruikbaar is. PVC is van oorsprong dus heel goedkoop want het is eigenlijk een afvalstof. Inmiddels niet meer want men heeft 't nu ontwikkeld zodat je er van alles en nog wat van kunt maken. Buiten dat het goedkoop is het sterk, heel luchtdicht, je kunt er hele heldere, doorzichtige dingen van maken. Kortom: die combinatie is wel vrij uniek want je hebt bijvoorbeeld ook PET-flessen (waar tegenwoordig frisdrank in zit, statiegeld kunststofflessen) en die zijn ook helder, maar dat materiaal is weer veel duurder."

Onlangs heeft de Consumentenbond een steekproef gedaan naar het gebruik van PVC als verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen en "we zijn geschrokken van de uitkomst: PVC komt heel vaak voor." Reden voor consumenten- en milieuorganisaties een actie te organiseren tegen het gebruik van PVC.

Wat houden die acties in?

Theo van Milieudefensie: "We willen er nog niet veel over kwijt omdat het nog lang niet rond is allemaal."

Maar op wie zijn de acties gericht: de producent, de overheid, de consument...

"Nou, de consument. Kijk, het is natuurlijk heel belangrijk dat consumenten hun ongenoegen laten blij ken over dit soort dingen. Want eerst mag je betalen voor die wegwerpverpakkingen, vervolgens mag je vergiftigd worden door de troep die ontstaat bij het verbranden ervan. Maar: je kunt de consument niet de verantwoordelijkheid geven want ten eerste hebben mensen niet gevraagd om PVC en ten tweede kunnen ze 't ook niet onderscheiden. Als je in de winkel loopt en je bent niet op de hoogte gesteld, dan kun je dat absoluut niet zien. Dus je moet 't toch hebben van de overheid die het spul moet verbieden, of van de industrie die het niet meer moet gebruiken.

"Het liefst zien wij een verbod op die verpakkingen. Alleen hebben we een regering die dat niet zal doen. In het verleden hebben we gezien, bijvoorbeeld bij acties tegen cadmium in bierkratten en tegen spuitbussen die de ozonlaag aantasten, dat acties van consumenten- en milieuorganisaties heel heilzaam kunnen werken. Druk uitoefenen op de bedrijven."

Daar gaat 't dus om?

"Het belangrijkste is inderdaad druk uitoefenen op bedrijven die PVC-verpakkingen maken. Het wordt een brede actie waar heel veel organisaties op het gebied van milieu en van consumenten aan meedoen. Je hoort er in het najaar meer over."

 

 

.Terug naar boven