Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #35

UIT: NN #35 van 13 JULI 1989ECOLOGISTA LIBERTARIO

De 28e mei vertrok een bont anarchisties gezelschap met de bus van 'de Nieuwe Vooruitgang' voor een reis van ruim 2 weken naar Spanje. Van een Catalaanse deelnemer aan het internationale anti-kernenergiekongres in Wageningen, februari dit jaar, hadden we gehoord dat van 1 t/m 4 juni de 'Trobades Ecologistes Internationales' zouden zijn. De Grupo Ecologista Libertario in Valencia organiseerde het. Axies en manifestaties tegen de bijeenkomst van de ministers van milieu van de EG waren een belangrijk onderdeel van het aangekondigde programma.

Een paar weken voor het vertrek hoorden we dat de Europese milieutop niet in Valencia, maar in Brussel zou zijn. De groep in Valencia wilde de Trobades toch houden, en kwam met een ander programma. Deze verandering was voor een aantal mensen de reden om niet mee te gaan. De groep die uiteindelijk wel ging bestond uit mensen uit de anti-kernenergiebeweging, uit de kraakbeweging, milieufanaten en 2 radioreportersters.

De reis van 15 dagen brachten we voor een groot deel in en rond de bus door. De sfeer was goed, ondanks de verschillende groepen mensen. Wat opviel tijdens de reis was dat in het buitenland meer propaganda werd gemaakt voor de Europese verkiezingen. Gigantiese reklamehorden in België en Frankrijk met 'Europa ontwaakt'. De fascisten waren overduidelijk aanwezig overal.

In Valencia hebben we 5 dagen gelogeerd in het kraakpand 'Casa Popular'. Dit huis in de binnenstad is nog niet zo lang geleden gekraakt en wordt nog opgeknapt. We hebben in Valencia geen andere kraakpanden gezien, terwijl er wel meer andere oude gebouwen leegstaan. Het kraken is waarschijnlijk ook wel moeilijk vanwege de dreiging van fascistiese groepen.

Door een aantal omstandigheden, waaronder gebrek aan voorbereiding bij onszelf, hebben we inhoudelijk nogal wat gemist. Er speelde ook mee dat de diskussies vnl tussen Spanjaarden gingen. Een aktie waar we als groep aan mee zijn gaan doen was in El Saler, aan de toeristenkust. Het was een aktie tegen de steeds maar voortwoekerende toeristenindustrie, en de aanleg van snelwegen daarvoor. De milieugroep in El Saler, organiseerde het.

Vooraf hadden we als groep besproken wat we zouden doen als het een wegblokkade zou worden. Een groot aantal van ons wilde daar wel aan mee doen, met op de koop toe de mogelijkheid het land uitgezet te worden. In El Saler wilde de Spaanse groep echter alleen maar demonstreren langs de snelweg. Er waren ook niet erg veel mensen aanwezig.

Zondags was er vanaf een centraal plein in Valencia een afsluitende demo. Met veel kleurige spandoeken liepen we over de zeer drukke centrale verkeersader van Valencia. Zo'n demo wordt door de Spaanse politie getolereerd. In de plaatselijke pers was er ook wel sympathie voor de Trobades.

Wat betreft het festival-gedeelte van de Trobades, zijn we op zaterdag 3 juni naar een optreden geweest van de Baskiese groep Jah-Macetas I Potato, een heavy reggea-groep. Dit konsert stond in het teken van de dood van Gladys del Estal, die op 3 juni 1979 door de politie werd neergeschoten tijdens een demo bij Lemoniz. Bij Lemoniz in Baskenland staat nog steeds een onvoltooide kerncentrale. In Valencia had een groep van autonome jongeren die zich de stadsindianen noemen een proletaries winkelen-axie voorbereid.

Met een aantal Nederlandersters, waaronder radio de Vrije Keizer, zijn we uit solidariteit, en om te kijken hoe het zou verlopen, meegegaan. Men had een lijst gemaakt van de 35 allerarmste gezinnen waar de etenswaren naar toe zouden gaan. De supermarkt was langs de snelweg met een gigantiese parkeerplaats ervoor. Daarbuiten liep gewapende bewaking wat normaal was daar.

Op een bepaald tijdstip wilden we met vol geladen winkelwandelwagentjes gezamenlijk langs de kassa gaan. Meteen kwam de bewaking ervoor staan en maakte het onmogelijk om erlangs te komen. Leuzen werden geroepen, een videokamera maakte opnamen en ook de vrije radio Valencia was aanwezig.

Bij de ingang werden pamfletten uitgedeeld met de motivatie. Het was goed te zien dat dit diskussies losmaakte. Er werden fotoos gemaakt tot de bewaking het fototoestel uit de handen van de persoon probeerde te trekken. Men ging met eten gooien en probeerde weg te komen. Er is niemand opgepakt, men deed zich voor als toeristen.

In Bilbao was op 9 juni een demo van dienstweigeraars. Wij hebben ook meegelopen. In een aantal andere Baskiese steden heeft de Policia Nacional wel opgetreden tegen soortgelijke demo's. In Bilbao bleef het een vrolijke gebeurtenis, met veel muziek. De 10 dienstweigeraars mochten vooreerst weer vrij naar huis.

Van Tamara, een Duitse vrouw die in Valencia woont, en ook aktief is in de Grupo Ecologista, hoorden we het verhaal over Boehringer. Deze Duitse fabrikant van bestrijdingsmiddelen heeft een fabriek geopend in de Pyreneeën, vlakbij Zaragoza. Ze produceren daar Lindaan, een nogal giftig goedje. Wat overblijft bij de produktie wordt in de bergen gedumpt, met als grootste gevaar vervuiling van rivierwater en dus ook drinkwater. Samen met Duitse milieugroepen gaan zij er wat tegen proberen te doen.

 

 

.Terug naar boven