Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #35

UIT: NN #35 van 13 JULI 1989



GALACTIC HACKER PARTY & ALTERNATIVE US OF TECHNOLOGY

Twee namen voor dezelfde gebeurtenis: de Galactic Hackerparty, de Conference on the Alternative Use of Technology. Een driedaagse bijeenkomst over tegenkultuur, komputers, gepresenteerd door het blad voor de techno-anarchist, Hack-Tic, en Paradiso. Begin augustus overal in de Globa1 Village en vooral zichtbaar in Amsterdam.

Er zullen workshops, debatten en lezingen zijn over onderwerpen als: cyberpunk, komputers & derde wereld, strafbaarheid van komputerkraken, Bolo'Bolo (een min of meer anarchistisch maatschappij ontwerp waarin ook de high tech een plaats heeft), komputers, milieu (de afvalstromen van de komputerindustrie), virussen.

Niet alle deelnemers zullen fysiek aanwezig zijn; data1ijnen verbinden een centrale komputer in Paradiso met knooppunten over de hele wereld. Rop Gonggrijp van Hack-Tic: "In Wellington, Nieuw Zeeland, bestaat het knooppunt uit een groepje van enkele tientallen mensen die 's nachts een feest houden. Een van hun komputers hangt aan ons systeem, waardoor ze kunnen overleggen met de zaal. In Nairobi, Kenia, is het een terminal op een uiterst serieuze konferentie van Afrikaanse landen. In Duitsland is er helemaal geen fysieke plaats waar het knooppunt zit. Het bestaat uit een aantal systemen die gekoppeld zijn en waar allerlei Duitsers in kunnen bellen (met komputer & modem, red.) tegen lokaal telefoontarief. In Moskou zullen een aantal hackers achter de komputer zitten en ons te woord staan over hacken, etc."

Voor een deel zal de netwerkdiskussie onder voorzitterschap plaatsvinden en voor een deel ook niet. Dat laatste kan uitlopen in een chaos, het is een spannend experiment.

Rop: "Als we een toespraak al als tekst beschikbaar hebben wordt 'ie pagina voor pagina gelijk met de toespraak verzonden en anders hopen we iemand te vinden die het globale verhaal meetikt. Daarna kunnen niet alleen vanuit de zaal, maar vanuit de hele wereld vragen gesteld worden." In Paradiso is alles op grote beeldschermen te volgen.

Wel fysiek aanwezig is o.a. Lee Felsenstein uit San Francisco. Hij heeft een lange geschiedenis van progressief techniekgebruik achter zich. In de zestiger jaren maakte hij bijvoorbeeld knuppelmegafoons waarmee je je in Vietnamdemo's meteen de politie van het lijf kon houden en hij evalueerde in het undergroundblad Berkeley Barb demonstraties en beschreef hoe je dynamiet bewaart. Later raakte hij betrokken bij het Community Memory Project waarbij voor het eerst, in '73, een komputer werd gebruikt voor kommunikatie op basisnivo. Een nieuwe versie ervan draait sinds enkele jaren in Berke1ey.

Ook is hij ontwerper van een van de eerste PC's. (Het is hier niet zo bekend, maar de personal computer heeft zijn oorsprong in kringen van Amerikaanse hobbyisten en professionals met voor een deel heel idealistische opvattingen over het gebruik.) Hij zal het hebben over 'The computer as a tool for democracy'. En samen met Bilwet doet hij de laatste dag een workshop over cyberpunk.

Rop: "De wat weirdere komputerscience fiction wordt wel eens cyberpunk genoemd. Het bekendste voorbeeld is de Disney-film Tron; de grenzen tussen de komputerwereld en de menselijke wereld vervagen. Fe1senstein heeft een komputer ontwikkeld die hij de werknaam Cyberpunk Computer heeft gegeven. Zijn idee is dat die maar honderd dollar gaat kosten. Hij heeft nog geen prototype werkend, maar hij gaat daar beschrijven wat zijn ideeën zijn, waarom hij bijvoorbeeld niet heeft besloten tot het inbouwen van twee megabyte geheugen zoals tegenwoordig de mode is, en waarom hij niet een bijzonder geavanceerd kleurenbeeldscherm gebruikt."

Ook aanwezig uit de VS is John Draper alias Captain Crunch. Hij ontdekte rond '70 dat een speelgoedfluitje bij Captain Crunch havermout precies de juiste frekwentie had voor het besturen van het Amerikaanse telefoonsysteem. Hij hield zich volop bezig met truc's om gratis te bellen. Het nam in de VS een grote vlucht en was soms verbonden aan de weigering mee te betalen aan de Vietnamoorlog.

Hij zat er meer dan eens voor in de bak en zal het hebben over 'Repression & Prosecution of hackers and phone phreaks', en ook over het Russische telefoonsysteem. Daarbij sluit een ander debat aan, tussen Wau Holland en Pengo, allebei van de Hamburgse Chaos Computer Club. Pengo was een van degenen die de afgelopen jaren de KGB een poot uitdraaide door hen materiaal uit gekraakte komputers te leveren (zie o.a. NN #25). Wau Holland is daar fel op tegen.

Het thema van deze tweede dag is o.a. '$$ geheimen & het recht op informatie'. Een ander debat zal gaan over 'Information under and as a threat', met iemand van bulletinboard de Zwarte Ster, Werner Pieper over sabotage en Suzan Ugursoy. Ugursoy werkt in Keulen bij het blad 'Chip Generation', voor Turkse en Duitse jongeren. Ze heeft zich verdiept in racistische software (naziware). Op deze dag zullen uitgeverij Ravijn, Daniel de Roulet en P.M. ons introduceren in Bolo'Bolo.

Rop: "Door een heleboel mensen wordt Bolo'Bolo gezien als dé uitwerking van de hack-filosofie, voor zover je daarvan kunt spreken, op een maatschappij. Ze gaat uit van decentralisatie, ook van machtsstrukturen, en Bolo'Bolo is daar een uitwerking van. Het boek is het eerste boek waarin anarchie en high tech samengaan."

Op de laatste dag – thema's: 'De toekomst achter de komputer' en 'De illusie van de 'Global Village" - zal een kritiese bijdrage komen uit Kenia waar Cees Hamelink en Battiloi Warritay waarschijnlijk zullen ingaan op behoeften van de Derde Wereld, multinationals en machtsverhoudingen. Hame1ink doceert massakommunikatie en heeft over dit thema enkele kritische boeken geschreven (zie ook NN #15).

Verder zijn er o.a. demonstraties van netwerken als het Amerikaanse Peacenet, het Europese Greennet, Neabbs (Amsterdam), The Well (San Francisco), Surfnet (universitair netwerk). Er zijn mensen uit Frankrijk die Minitel gebruiken voor progressieve doeleinden. Er is ook een komputerspelletjes nacht. Rop: "Een heftig multimediaal deformatief spektakel. Een groot beeldscherm en flightsimu1atorge1uiden."

De film 'Brazil' wordt gedraaid. Aan het eind zal de slotverklaring van ICATA '89 zijn opgesteld, waaraan iedereen die dat wil het hare of zijne heeft toegevoegd. Een slotdocument van al en niet tegenstrijdige opvattingen en uitspraken. En omdat alles wat waar ook ter wereld is ingetikt meteen rijp is voor de tekstverwerker rollen op de laatste avond terwijl er geswingd wordt op ouderwetse rock & roll, de eerste gedesktoppubliste exemplaren van het verslag uit de laserprinter.

2, 3 en 4 augustus in Paradiso, van 10 uur 's morgens tot...

PvO, Red. Arbeid & Technologie

 

 

.Terug naar boven