Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #27

UIT: NN #27 van 6 APRIL 1989



HYCON

Lubbers opent Hycon. Dat is een zeer geavanceerd apparaat uit één of ander Heerenakkoord waarmee Shell Pernis haar -inmiddels kennelijk overbodig geworden- stookoliefraktie om kan zetten in hoogwaardige auto- en vliegtuigbrandstof. Lubbers, althans zijn broer, bouwde ook de nieuwe Van Brienenoordbrug. En Nijpels het milieu maar redden.

Shell bouwt Hycon. Het ding is 'net rendabel', zegt Van Wachem. Ondertussen zet ergens bij Alaska een dronken kapitein zijn tanker op de rotsen waardoor de benzineprijs met drie centen stijgt. Neelie Smit-Kroes dreigt met rekeningrijden. Eigenlijk gek, zo'n nieuwe Van Brienenoordbrug, als ze het onbetaalbaar maken om er overheen te rijden. Maar dat zal wel met de werkgelegenheid van Lubbers broer te maken hebben.

Gelukkig wil Van Wachem zijn fabriekjes in Pernis grondig verbouwen. Daarmee steunt Shell het milieu, en dat is prettig als je boekjes over de natuur verkoopt. Shell bouwt krampachtig aan haar imago dat kennelijk aan beschadiging blootstaat. Lubbers helpt, soms op de voor- maar vaker op de achtergrond. Of zou het andersom zijn? Zou Van Wachem Lubbers helpen...?

Kobus