Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #26

UIT: NN #26 van 23 MAART 1989



INTERNATIONALE VROUWENWEEK

In de eerste week van juli organiseren wij in de buurt van Amsterdam een autonoom vrouwenkamp waar honderden vrouwen uit Europa elkaar ontmoeten. In deze week kunnen vrouwen met dezelfde politieke doelen en ideeën elkaar leren kennen en ervaring en informatie uitwisselen.

Elke dag van deze week willen we een bepaald thema aan de orde laten komen. 's Ochtends willen we vrouwen het thema laten inleiden en er 's middags in kleinere groepen over praten. Het is de bedoeling om van de discussies aan het eind van de dag verslagen te verzamelen en die af te drukken en te gebruiken voor een nabespreking aan het eind van de week.

We willen vooral met vrouwen praten die autonoom bezig zijn. Dat houdt voor ons in: vrouwen die buitenparlementair aktief zijn en die er van uitgaan dat we veranderingen die we willen zelf moeten maken. Vrouwen die tegelijkertijd strijden tegen sexisme, fascisme, racisme en imperialisme, daar de onderlinge verbanden tussen zien, en vrouwenstrijd niet ondergeschikt zien aan bijvoorbeeld klassenstrijd of andersom.

We willen praten met vrouwen uit verschillende landen, met verschillende achtergronden en ideeën over hoe deze strijd vorm kan krijgen. Zwarte, witte vrouwen, potten en heterovrouwen, vrouwen uit vrouwenstrukturen en uit gemengde strukturen.

WAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN?

Eén van de doelen van de week is het opzetten van een kommunicatie-net. Dit willen we ook op de laatste dag(en) verder uitwerken. Hoe het net eruit kan zien en waarvoor we het gaan gebruiken. Een idee is koördinatie en op elkaar afstemmen van landelijke/internationale akties. Verder willen we praten over de inhoud van onze strijd. We denken dan aan de volgende thema's:

- Vrouwenstrijd voeren alleen met vrouwen of vanuit vrouwenstrijd op bepaalde punten samenwerking met mannen.

- Deelstrijd binnen vrouwenstrijd, hoe kun je je op bepaalde thema's richten, zonder de onderlinge samenhang tussen de verschillende thema's te verliezen.

We hebben een aantal thema's gekozen die wij als belangrijk ervaren voor ons dagelijks leven en ons verzet. We zien de onderlinge samenhang, we willen de verhoudingen en het systeem dat eraan ten grondslag ligt beter begrijpen om van daaruit te bedenken hoe we onze strijd kunnen voeren. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat vrouwen zich op bepaalde thema's richten, ze als speerpunt gebruiken in de strijd tegen vrouwenonderdrukking en voor bevrijding. We streven naar radikale verandering.

De thema's zijn:

- Vrouwenhandel en sextourisme.
- Bevolkingspolitiek voortplantingstechnologieën.
- Vrouwen in de bajes.
- Vrouwen en anti-psychiatrie.
- Pottenstrijd.

Verder willen we praten vrouwenorganisaties en vrouwenverzet zgn. Derde Wereld landen. Dit in ons verzet hier. Het thema 'verzet' loopt als een rode draad door de hele week. We willen steeds voor ogen houden welke doelen we nastreven, hoe we ons organiseren kunnen en welke aktiemiddelen we hiervoor gebruiken.

Dit willen we de laatste dagen konkreter maken. We willen dan eerst de verschillende themadagen nabespreken aan de hand van de verslagenbundel. Kritiek op de week kan dan besproken worden. Ook kunnen dan alle individuele vrouwen en vrouwengroepen aan bod komen waar elders in de week geen plaats voor is geweest. Zij kunnen dan vertellen over hun strijd en de inhoud daarvan.

Al sinds de zomer vorig jaar zijn wij met een groep vrouwen uit Amsterdam het kamp aan het voorbereiden. Dat dit een enorm karwei is zal niemand verbazen. Er zijn een paar heel wezenlijke zaken die geregeld moeten worden. Eén daar van is uiteraard het geld om alle vrouwen 'onderdak' te geven, vervoer en eten te verzorgen, bands te laten spelen, informatie te verspreiden, video's te huren en nog honderden grote en kleine zaken die we nodig hebben te kunnen betalen. Een manier om geld te verzamelen is om in verschillende steden benefieten te organiseren, waar we ook meer info kunnen geven over onze plannen.

We willen van tevoren een brochure publiceren voor de vrouwen die gaan komen. Deze zal bestaan uit discussiestukken met betrekking tot elk thema, alsmede informatie zodat vrouwen een idee kunnen krijgen waar het over kan gaan en om al een aanzet te geven tot discussie. Hierin is ook ruimte voor thema's die wij niet direkt benoemd hebben. Er moet veel gelezen, geschreven en besproken worden voor het inhoudelijke programma. De brochure wordt samengesteld en spreeksters gezocht die verschillende onderwerpen willen toelichten tijdens de week.

Het internationale karakter van de week maakt het hele gebeuren bijzonder, maar ook lastiger dan een kamp voor vrouwen die dezelfde taal spreken. We zijn dan ook hard op zoek naar vrouwen die kunnen en willen vertalen, tijdens de week en bij het opstellen van de brochure. Het gaat hier vooral om engels, duits, frans, spaans en italiaans.

Tijdens de week zullen we ongetwijfeld worden bijgestaan in de praktische organisatie door de bezoeksters van het kamp. Toch lijkt het ons heel noodzakelijk dat er van tevoren vrouwen zijn die zich willen inzetten om alles goed te laten verlopen. Dan denken we aan vrouwen voor de bar, het eten, een winkeltje, schoonmaken, stencilen, opbouwen van tenten, wc's en douches, podia, een technica en vervoer van en naar de stad.

Als er vrouwen enthousiast zijn om ons te helpen bij de voorbereidingen (discussies voorbereiden, benefieten organiseren, stukken schrijven, redigeren en de brochure maken, vertalen, geld inzamelen) of tijdens de week of als je ideeën, tips, (opbouwende) kritiek hebt of meer informatie wilt, schrijf dan naar: Vrouwenweek, postbus 15527, 1001 NA Amsterdam. Of bel maandagmiddag: 020-257085.

En als je geld (hiervoor) over hebt is natuurlijk van harte welkom: giro 5124444 t.n.v. S. Visser-Imhof o.v.v. Vrouwenweek Singel 267 Amsterdam. IEDEREEN is welkom op de benefiet op 5 mei in Vrankrijk, Spuistraat 216 Amsterdam!!

 

 

.Terug naar boven