Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #26

UIT: NN #26 van 23 MAART 1989

 

 

ADVERTENTIE!?!?

Te verkrijgen bij de betere boekhandel, kraakkafé enz: De Radikale Anti-Shell krant.

Met stukken over: De geschiedenis van Shell in Nederlands Indië en Rusland tijdens de revolutie, en over de banden van Shell met de Nazi's; over de technieken van multi's om de wereld te beheersen; over de aanwezigheid van Shell op Curaçao en de invloed op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen daar; over de wereldwijde vergiftiging van het milieu; over de roof van het Nederlandse aardgas en het Herenakkoord; over hoe het bedrijf een monopoliepositie verwerft in de voedsel sektor met behulp van biotechnologie.

De krant is ook te bestellen bij Ultimatum, Houtkopersburgwal 15, Am*dam. Gratis als je 'm ophaalt, verzenden kost f 3,= In alle gevallen mag je geld geven om de kosten te drukken; de drukkosten zijn 1 piek/krant. Giro: 3751829 tnv P. Kockx/Ultimatum ovv Radikale Anti-Shellkrant.



RADIKALE AKTIEKRANT

Beste makersters van de krant. Prachtige krant, daar niet van. Het is meer dan noodzakelijk het funktioneren van Shell in een breder verband ter diskussie te stellen dan alleen Zuid-Afrika. Gaarne echter een volgende keer (ook voor andere groepen met publikatieplannen) een lichtere soort papier. De verzendkosten worden op deze manier onnodig hoog. En wie wil er nou door Shell het graf in te helpen de PTT rijk maken (of NN failliet).



AKTIE TIBET VRIJ

DEN HAAG/AMSTERDAM – Na een week voorpagina en achtuur journaal is Tibet alweer bijna vergeten. Totdat China de staat van beleg weer opheft en pers/buitenlanders een nog voortdurende strijd kunnen konstateren tegen de Chinese overheersing. Wij wachten daar niet op.

Na een korte voorbereiding bezoeken we op 13 maart de Chinese ambassade. Deze ligt in een rustige villawijk van Den Haag, te bereiken met tram 8 vanaf station HS. Om de ambassade staat een anderhalve meter hoge muur, waar je makkelijk overheen klimt. Zo te zien geen bewaking. Wel een kamera boven de bezoekersingang die (in ieder geval) verbonden is met een monitor in de receptie. Achter de ambassade nog een aantal bijgebouwen, waarschijnlijk woningen voor het personeel. Tijdens de inspektie stuiten we bij toeval op de handelsmissie van de ambassade.

We kopen spuitbussen (zonder CFK? red.) en wachten in de buurt tot het donker is. Er lopen nogal wat mensen rond voor kerk en school. Vervolgens bespuiten we de handelsmissie en daarna straatmuur, naamplaat en voorgevel van de ambassade met 'FREE TIBET'. Net als we naar de bezoekersingang lopen voor het laatste spuitwerk komt een man ons tegemoet. We verschuilen ons snel achter een muurtje en wachten op de hand in ons nekvel. In plaats daarvan horen we het openen van het hek, een harde vloek in het Chinees en het toesnellen van een tweede man.

Na een korte woordenwisseling gaan ze uit elkaar. Als ze uit het gezichtsveld zijn verdwenen klimmen we terug over de muur en verlaten joggend de wijk. De volgende dag gaan we terug om foto's te maken, maar helaas is een groot deel van ons werk door toedoen van de snel gearriveerde gevelreiniging alweer verdwenen. De ambassade wordt schriftelijk van de aktie in kennis gesteld.

In de nacht van 15 op 16 maart bespuiten we het kantoor van China Airlines en twee op China gespecialiseerde reisburo's in Amsterdam. Ook nu maken we foto's en sturen we een brief. Tevens melden we al onze akties bij het ANP. Zoals te verwachten was worden dit soort vreedzame akties niet door de ('burgerlijke' red.) pers opgepikt.

Hieronder de n.a.v. de aktie op 16-3 aan de pers verstuurde verklaring: 'In navolging van de spuitakties van maandag 13 maart bij de ambassade en de handelsmissie van de Volks Republiek China in Den Haag zijn vannacht twee (op China) gespecialiseerde reisburo's, alsmede het kantoor van China Airl1ines (CAAC) aan de Stadhouderskade (allen) te Amsterdam met teksten als 'FREE TIBET, CHINA GO HOME' e.d. volgespoten.

Was de aktie van maandag allereerst gericht tegen de Chinese bezetting en kolonisatie van Tibet, met de aktie van vannacht willen wij protesteren tegen de schaamteloze exploitatie van Tibet als toeristische attraktie. Op geen enkele manier komt deze exploitatie ten goede aan de Tibetaanse bevolking. Zij draagt slechts bij aan de snelle vernietiging van het Tibetaanse erfgoed. "De prijs die de Tibetanen hebben moeten betalen onder de Chinese bezetting is veel groter dan de voordelen die zij ervan gehad mogen hebben". (Citaat uit de verklaring van Zijne Heiligheid de Dalai Lama 10-3-89 Dharamsala).

Wordt vervolgd. TIBET VRIJ



DEMO IN HAMBURG

HAMBURG – Ter ondersteuning van de hongerstaking van de politieke gevangenen van de RAF en het verzet in de BRD vinden er tal van akties, demo's, en vele manifestaties plaats. Afgelopen vrijdag j.l. 17 maart was er door 50 organisaties opgeroepen voor een demo in Hamburg. Wij, een groepje uit A'dam, waren er ook.

De demo was goed voorbereid. Er waren vergaande afspraken gemaakt over de geluidswagens, de mee te voeren spandoeken en de indeling van de demo. Dit om aan de ene kant een zo sterk/strijdbaar mogelijk karakter aan de demo te geven en aan de andere kant de smeris zo min mogelijk kansen te geven om in te grijpen. Daarom liep iedereen ingehaakt en in blokken: voorop de familieleden (van de pol. gevangenen), dan de Grünen, een vrouwenblok, een revolutionair blok, een DKP-blok en ongeorganiseerden in een blok.

Heel veel mensen hadden hun gezicht bedekt met Palestina sjawls. Dit omdat het deelnemen aan dit soort demo's in de BRD grote konsequenties kunnen hebben. De opkomst was geweldig, nooit eerder liepen zoveel mensen mee als vrijdag, zo'n 7-8000 mensen. Ook dat geeft de breedte weer van van de solidariteit en betrokkenheid met de hongerstaking.

Op de verzamelplek, in het hart van Hamburg, werden we toegesproken door o.a. een familielid van een gevangene en een ex-politieke gevangene. De hoeveelheid mensen en de vastberadenheid was voor de smeris blijkbaar reden om de spalier dit keer niet door te zetten (spalier = het van beide kanten insluiten van een demo door rijen ME'ers). Gedurende de 3 uur dat we door Hamburg liepen was de sfeer zeer levendig; veel leuzen werden er geroepen, strijdliederen gezongen, vuurkogels atgeschoten, soms korte stukjes rennnen, etc. etc.

De demo ging langs verschillende gebouwen van justitie en langs de bajes waar Luitgard Hastein zit. Onderweg waren er verschillende solidariteitsbijdrages vanaf de geluidswagens. Bij de bajes was een korte manifestatie, waar gesproken werd door een Palestijnse kameradin, iemand van Tayad (Turkse organisatie van familieleden/vrienden van politieke gevangenen) en een lid van de Tupamaros Uruguay. De demo eindigde bij de Hafenstrasse, waar de eindmanifestatie volgde. Na afloop was iedereen enthousiast en kwam gesterkt uit de demo.



BLOKKADE DUITS CONSULAAT

AMSTERDAM – In Amsterdam is vandaag, 22 maart, een blokkade geweest van het Duitse konsulaat.

Enkele tientallen mensen, voorzien van spandoeken en leuzen roepend, blokkeerden gedurende een uur. Er werd een verklaring verspreid en via een megafoon voorgelezen. Bezoekers mochten er wel uit, maar er niet in. Zij werden geïnformeerd over het hoe en waarom. Overwegend waren de reakties begrijpend.

De laatste dagen zijn er in verschillende steden affiches geplakt en leuzen gekalkt (o.a. in Venlo, Leeuwarden, A'dam). Hopelijk is dit het begin van een reeks van solidariteitsakties met de Duitse hongerstaking. A.s. zondag 26 maart is iedereen welkom in Paradiso. Om 12 uur begint er een landelijke manifestatie ter ondersteuning van de hongerstaking. Op 8 april is er een landelijke demo, let op verdere mededelingen. Tegen isolatiefolter, samenvoeging nu, no pasaran pasaremos. Voor internationale solidariteit en revolutionair verzet.



REFERENDUM URUGUAY

MONTEVIDEO – Volgende maand, zondag 16 april, wordt in Uruguay een referendum gehouden tegen een wet die de voormalige militaire beulen buiten strafvervolging stelt.

Sinds 1985 kent Uruguay, het 'Zwitserland van Latijns-Amerika', weer een 'fatsoenlijke demokratie'. In dat jaar werden een president en een parlement gekozen. Twee kandidaten en de communistische partij mochten niet aan deze 'vrije verkiezingen' deelnemen.

Sinds 1973 was het land geregeerd geweest door een opeenvolging van militaire junta's, met de bekende verschijnselen: repressie, doden, martelingen, verdwijningen, gevangenissen (één op de acht Uruguayanen zat tijdens de militaire overheersing één of meer malen in de bak). Meteen nadat de 'demokratie' was hersteld, begonnen slachtoffers rechtszaken tegen hun beulen aan te spannen. Spoedig daarna nam het parlement een wet aan die dat onmogelijk maakte.

Een groep mensen besloot te proberen rond deze zaak een referendum te houden. Daarvoor dienen 500.000 handtekeningen verzameld te worden (25% van het ingeschreven elektoraat). De 'Comisión Pro Referendum' besloot er voor de zekerheid 100.000 extra in te zamelen, aangezien ze vreesden dat de officiële instanties die de handtekeningen moeten tellen nogal pietluttig zouden zijn. Dat bleek: handtekeningen werden bijv. ongeldig verklaard als er een vreemd ophaalt je aan een letter zat, waardoor na zéér goed kijken en extra lang nadenken een andere letter gelezen zou kunnen worden.

Uiteindelijk zag het komité na zeer veel inspanningen kans om 500.122 handtekeningen hard te maken. Binnen een uur nadat bekend was gemaakt dat het referendum doorgaat was Montevideo uitgelopen om het te vieren. Op 16 april, de dag van het referendum, kun je de gebeurtenissen in Uruguay volgen in het Ostadetheater, vanaf 7 uur 's avonds tot de volgende ochtend. Het programma staat volgende week in NN. En geld heeft het Comité ook keihard nodig: AMRO (!!, typ.) rek. 42.36.60.233, A.C. Roman te Koog a/d Zaan, ovv Referendun U.



LANDKRAKEN BRAZILIË

Op 9 maart werd in Salto do Jacul, Brazilië, door zo'n 500 families (2000 mensen) een terrein gekraakt Na jarenlang gewacht te hebben op landhervormingen zijn ze tot deze stap overgegaan. Ze kondigen aan zich tot de dood tegen een ontruiming te zullen verzetten.

De volgende dag vertellen journalisten dat de landkrakers bewapend zijn. De UDR (een club van grootgrondbezitters) heeft het terrein door z'n privéleger laten omsingelen. Ook de policia militar is ruimschoots aanwezig. Door 150 sympathisanten wordt het ministerie van landbouw bezet. De spanning loopt op.

Op 11 maart wordt het terrein door 3 vliegtuigen met traangas gebombardeerd waarna 1000 soldaten iedereen weg vegen. Officieel vallen hierbij 7 gewonden; 2 soldaten en 5 krakers. In latere be~ richten is dit aantal opgelopen tot 400 (!!!!!!!!). Ook bij de gewelddadige ontruiming van het ministerie vallen een boel gewonden.



ACHT AKTIES TEGEN APARTHEID

HAARLEM – Op zaterdag 18 maart voerden wij - 19 mensen van Aktie Overleg Haarlem, Haarlem Tegen Apartheid en Regionaal Overleg Zuid-Afrika (van het basispastoraat) - in 8 groepjes aktie bij 8 Haarlemse bedrijven/winkels die direkt of indirekt het apartheidsregime in Zuid-Afrika steunen door produkten uit Zuid-Afrika te verkopen of produkten te verkopen van bedrijven, die belangen en/of vestigingen hebben in Zuid-Afrika.

We deelden zo'n 5000 pamfletten uit waarin we opriepen deze te boykotten en probeerden de zenuwachtige winkeliers zover te krijgen dat ze besloten de besmette produkten niet meer in te kopen en te verkopen. De bedrijven en winkels die we bezochten waren:

- Reisbureau Bentveld. Dit reisbureau is, behalve KLM-agent, één van de vier Nederlandse reisbureau's die zich gespecialiseerd hebben in het verzorgen van reizen naar en door Zuid-Afrika. Dit alles in samenwerking met Protea Tours, dat beschikt over een hotelketen in Zuid-Afrika, waar gekleurde mensen als gast zeker taboe zijn;

- Melger's drankenhandel verkoopt meerdere Zuidafrikaanse wijnen: Culemborg, Zonnebloem, Gratitude, Chateau Libertas, Simonsig en 5th Avenue. De eigenaren van deze zaak besloten onder druk van de aktie om geen Zuidafrikaanse wijnen meer in te kopen en de winkelvoorraad binnen een halfjaar uit de winkel te nemen;

- Fruithandel Tanis. Deze groenteboer ondertekende, evenals negen anderen, enkele jaren geleden een verklaring waarin zij beloofden geen Zuidafrikaans fruit meer te verkopen. Een paar weken geleden troffen we toch weer Cape druiven en pruimen aan in de winkel. Samen 2 met de pers vielen we de fruithandel binnen. De winkelier bekende tegen apartheid te zijn, de boykot vier jaar te hebben volgehouden, maar onder druk van de vraag toch weer Zuidafrikaans fruit te hebben ingekocht. 'Het is mijn brood.'

Toen we langs andere fruithandels gingen bleken ze bijna allemaal Zuidafrikaans (en Israëlisch en Marokkaans) fruit te verkopen. Opvallend was dat veel winkels het Cape labeltje van het fruit halen en het fruit in andere dan Cape dozen verkopen. Dus zonder merknaam en land van herkomst. Hier zijn winkeliers op aanspreekbaar, want volgens de wet horen zij het land van herkomst duidelijk te vermelden.

- KLM-agentschap Holland International. Verkoopt lijnvluchten naar en van Zuid-Afrika. De KLM onderhoudt nog steeds, ondanks groeiend verzet, een lijnvlucht naar en van Zuid-Afrika. Dit terwijl andere grote luchtvaartmaatschappijen zoals Pan Am en de Scandinavische luchtvaartmaatschappijen gestopt zijn met hun vluchten. De KLM profiteert daarvan. Toen we het agentschap binnenvielen werd de politie er bij geroepen. We moesten buiten, aan de overkant van de zaak, gaan staan;

- Vomar. Verkoopt evenals vele andere supermarkten vele produkten van bedrijven met vestigingen in Zuid-Afrika, zoals Philips (gloeilampen) en Unilever (o.a. zuivel- en zeepprodukten). Zelfs de speciaal opgeroepen direkteur Turkenburg kon niet beletten dat we lustig doorgingen met het uitdelen van pamfletten.

- Pool tot Pool. Deze radio- en televisiezaak verkoopt Philipsprodukten en Philips heeft vele vestigingen in Zuid-Afrika. Ook hier vinden de pamfletten gretig aftrek bij het winkelend publiek. In Pool tot Pool loopt een mannetje zenuwachtig heen en weer.

- ABN levert kredieten aan bedrijven, die naar Zuid-Afrika exporteren. Zelfs het hoofdkantoor was op zaterdag gesloten. Daarom hebben we de pamfletten maar op de ramen geplakt.

- Texaco. Texaco heeft evenals Mobil, BP, Chevron, Total, Esso en Shell belangen in Zuid-Afrika. Een fascistoïde pompbediende reageert hier heel erg agressief op ons verschijnen. Apartheid is goed. Na wat pamfletten te hebben rondgedeeld verdwijnen we weer.

De groep van bedrijven die we bezochten is een nogal willekeurige greep uit de bedrijven die op de een of andere manier besmet zijn. Wat duidelijk is geworden is dat zoveel bedrijven belangen in Zuid-Afrika hebben of produkten van die bedrijven of direkt uit Zuid-Afrika verkopen dat voor een effektief aktievoeren tegen apartheid meer nodig is dan aktievoeren tegen Shell. Van de oproep van de zwarte vakbeweging, het ANC, de Raad van Kerken en vele andere zwarte organisaties om geen handel met Zuid-Afrika te drijven (handelsboykot) komt anders niets terecht.



INITIATIEF ANTI RACISMEDAG

Op 23 april is het de Europese aktiedag tegen racisme en fascisme. Vanuit het blad AFdruk is het initiatief genomen aan deze dag ook in Nederland invulling te geven. Er zijn twee plannen.

Het eerste is een tribunaal over de akkoorden van Schengen. Hierin zal het bouwen van een grote muur om West Europa, zonder een behoorlijk visum- of asielbeleid, en met gebrekkige demokratische kontrole en besluitvorming, aan de kaak gesteld worden. Het tweede plan is een demonstratie tegen de deelname van extreem-rechts in Europa, denk aan de Republikaner, het Front National van Le Pen, de MSI (Italië), maar ook de CP/CO. Oe demonstratie zal ca. 3 weken voor de Euroverkiezingsnonsens (15 juni) plaatsvinden.



BRAND IN SHELL-KIOSK

AMERSFOORT - "Op 28 februari is er brand geweest in een Shellkiosk te Amersfoort. U weet wel waarom. Strijdbare groeten, autonome groep".



GEEN FASCISTEN IN DE GENTSE RAAD

GENT – Onder dit motto wordt er door het anti-fascistisch front in België gewerkt aan een massale demonstratie op de dag dat de eerste gemeenteraadsvergadering in Gent plaats zal vinden.

Bij verkiezingen in oktober vorig jaar werden namelijk ook in deze Belgiese stad leden van het extreem-rechtse Vlaamse Blok in de raad gekozen. Ook het Vlaamse Blok voerde campagne gebaseerd op vreemdelingenhaat en nationalisme. Er zijn ook goede kontakten tussen het V. Blok en andere extreem-rechtse groepen in Europa.

Omdat er nog een aanklacht tegen verkiezingsfraude loopt bij de Raad van State is nog niet duidelijk wanneer de eerste raadsvergadering plaats gaat vinden. De uitslagen moeten eerst nog goed gekeurd worden. Waarschijnlijk zal het echter rond half april zijn. Radikale anti-fascisten uit België roepen iedereen op om dan naar Gent te komen om in een autonoom blok aan de demo deel te nemen. De demonstratie zal in ieder geval om half zeven 's avonds vertrekken van het Sint Pieterplein in Gent. Meer inforatie zal nog volgen.



SHELL WEER DOELWIT AKTIES

AMSTERDAM – In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 maart heeft de aktiegroep 'Shell is een luchtbel' akties uitgevoerd bij een Shellpomp aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam en een pomp aan de A9 in Amstelveen. Hierbij werden slangen doorgesneden. De verklaring die we ontvingen gaat zo.

"Afgelopen nacht was heel Nederland 'blij dat ik snij' en niet in de laatste plaats 'ik'-zelf. Vorige week om deze tijd werden namelijk drie van 'mijn' blijde snijders veroordeeld tot 4 weken gevangenisstraf voor zo'n 'kwajongens'-streek als het doorsnijden van Shell-slangen. 'Ik' dacht hierop in het hele land te moeten reageren. Want zegt u nou zelf: Juist ja. Een 'kwajongens'-streek.

Maar oh wee, als je zo'n streek met Shell uithaalt. En er ook nog een idee achter zit. De beperking van de vrijheid van meningsuiting is immers dat je daarmee anderen niet in hun vrijheid beperkt. Maar dat is nu juist het hele idee achter 'Blij dat ik snij'. 'Ik' heb die Shellpompen nodig om 'blij' te zijn 'dat ik snij'. Zonder dat kan 'ik' 'm'n' vrije mening niet uiten. Dat is inherent aan 'm'n' mening, dat Shell haar vrijheid gebruikt om die van anderen te beperken. Zo zit de wereld nou eenmaal in mekaar volgens 'mij'. En 'ik' ben vooral zo 'blij dat ik snij', omdat 'ik' niet alleen snij."



CARRIÈRE IN APARTHEID

WAGENINGEN - "Vandaag, 16 maart om 20.00 uur, hebben wij in het IAC-gebouw een bijeenkomst van het KIvI, Afdeling Jonge Leden, verstoord. De avond, onder het motto 'Carrière en salarisontwikkeling' werd mede georganiseerd door Shell, met een hoge Shell-funktionaris als spreker.

Aangezien Shell nog steeds meewerkt aan het instand houden van het apartheidssysteem in Zuid-Afrika, menen wij te moeten verhinderen, dat Shell zijn macht en invloed als multinational verder vergroot en hierbij over de lijken van duizenden zwarte en gekleurde mensen in Zuid-Afrika grof geld verdient.

Voor ons staat vast: Shell moet weg uit Zuid-Afrika en wij zullen ons tegen Shell blijven verzetten. Any time, any place! Tot snel, weg met Shell!!

Komitee Carrière in apartheid? Vergeet het maar!"



MOTOREN TEGEN SHELL

WAGENINGEN – Vanuit Wageningen wordt op dit moment gewerkt om op woensdag 19 april, voorafgaand aan de blokkadeaktie, een landelijke motor-demonstratie naar Amsterdam op te zetten.

We willen onderweg op verschillende punten, zeg benzinestations, laten zien dat onze klep niet open gaat voor foute benzine. Met name weggebruikersters moeten maar eens afzien van het tanken bij Shell. Omdat het idee pas vrij laat van de grond is gekomen, willen wij vragen of mensen zelf motorrijders in hun buurt willen interesseren voor de demonstratie.

Ook is het belangrijk dat er dan kontakt op wordt genomen met Wageningen, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden over verzamelpunten en, niet in de laatste plaats, de veiligheid. Als er nog mensen zijn die organisatorisch betrokken waren bij de motordemonstratie naar Woensdrecht zouden wij ook graag horen. Gert Jan, tel. 08370 - 16403 of schrijf naar Postbus 416, 6700 AK Wageningen.



GRIEZELIGE HERDENKING

Op 20 april 1889 werd in Oostenrijk een jongetje geboren dat de naam Adolf Hitler kreeg. De rest is bekend. Nazi's uit heel Europa willen deze honderdste verjaardag met een knallend 'feest' herdenken waarschuwt het Fascisme Onderzoeks Kollektief in het blad AFdruk.

Het moet volgens de organisatoren in heel Europa te merken zijn. Ze denken o.a. aan propaganda-akties. Begin januari hing een 'Bewegung 20 April' in Berlijn varkenskoppen op bij herdenkingsplaatsen voor slachtoffers van het Nazi-regiem. Veiligheidsdiensten en anti-fascisten in met name West Duitsland houden ook rekening met aanslagen.

Ook van Nederlandse fascisten zijn enkele plannen uitgelekt. Een bankrekening voor het inzamelen van geld voor de herdenking werd daardoor geblokkeerd. De weduwe Rost van Tonningen wil exemplaren van Mein Kampf uit gaan delen, maar dat zal haar wel niet lukken. Figuren uit Nederlandse Volk Unie-kringen gaan op 'culturele reis' naar Beieren.

Het FOK roept iedereen op die iets weet of vermoedt over wat er rond die dag te gebeuren staat om kontakt met haar op te nemen. Postbus 10748, 1001 ES Amsterdam. Of 020-936211. Je kunt berichten ook aan NN doorgeven, dan zorgen wij dat ze terecht komen.



8 MAART IN AFRIKA

8 Maart is in Burkina Faso nationale feestdag en dus heeft iedereen vrij. Iedereen, dat wil zeggen, de ambtenaren (voor een groot deel toch mannen) want de rest van het leven gaat gewoon door. Toch blijft het een leuk idee.

De vrouwenvakbond hield dit jaar de manifestatie in Banfora, een plaatsje in het Zuid Oosten van het land. Men probeert hier zoveel mogelijk het derde wereld syndroom van een hoofdstad waar alles gebeurt (en in de rest van het land niks) te voorkomen. Vandaar. Er werden voor zover ik na heb kunnen gaan voornamelijk toespraken gehouden, en natuurlijk feest gevierd.

Tegelijkertijd is de tweede fase van 'operatie Bantaaré' in werking gesteld - een alfabetiseringskampagne voor minimaal 5000 vrouwen. Het Frans is hier de nationale taal, zoals in alle voormalig Franse koloniën (het kiezen van één van de zeer vele Afrikaanse talen in één land zou onherroepelijk tot problemen leiden) en het is de bedoeling "onze moeders en zusters middels kennismaking met de nationale taal in staat te stellen de mate van hunvrijheid te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van hun vaderland (Burkina dus)".

Hier in Ouagadougou is een van de schooltjes geopend en als het goed is ook op andere plaatsen in het land. Verder vond in Ouga de opening plaats van een fabriek voor voedingsmiddelen voor het moment waarop het kind van de borst wordt gehaald. (m.n. meel van soja en gierst waar dan een soort melk van wordt gemaakt). Het initiatief hiervoor werd in '85 genomen door de vrouwengroep van wijk 30 (waar nu ook het fabriekje staat). Er waren allerlei ministers aanwezig en de bewoners/sters van wijk 30: over een maand of 2 gaat de boel als het goed is draaien.

Wordt vervolgd (hopen wij als onze correspondente niet door de torren wordt opgegeten...)



ZWARTE VROUWEN ONDER APARTHEID

Stel je voor dat het grootste gedeelte van de Nederlandse vrouwen gedwongen wordt om met hun kinderen in het 'thuisland' Drente te wonen en dat de rest van Nederland -je eigen land- verboden voor je is. De regering, gekozen door een kleine minderheidsgroep, en werkgevers bepalen of je de mogelijkheid krijgt om op een legale manier werk te zoeken in ver afgelegen industriegebieden en steden.

Als je een arbeidskontrakt krijgt is dat meestal tijdelijk voor 11 maanden, dat desnoods jaren achtereen verlengd wordt, maar ook ieder moment opgezegd kan worden. Met zo'n kontrakt 'mag' jij alleen -niet je gezin- in een township wonen, een krottenwijk, bijvoorbeeld in de buurt van A'dam (stel je voor bij Maastricht) om in A'dam te kunnen werken.

Als de toestemming van regering en werkgevers om buiten Drente te werken en wonen ingetrokken wordt, heb je geen inkomen en huisvesting meer en wordt je gedeporteerd naar Drente, waar geen mogelijkheden zijn om genoeg inkomen te verwerven om te overleven. Als je, om te proberen je ellendige bestaan te verbeteren, toch over de grens van Drente naar de stad trekt ben je illegaal.

In het apartheidssysteem is precies vastgelegd waar en hoe zwarte vrouwen moeten wonen, waar en hoelang ze 'mogen' werken, waar ze moeten leven en sterven. De meeste zwarte vrouwen werken, omdat ze geen keus hebben. Zonder hun loon zouden zij en hun kinderen omkomen van de honger. Steeds meer zwarte vrouwen zijn hoofd van hun gezin en de voornaamste kostwinner.

Door de zogenaamde influx-controllaws (wetten ter kontrole van de toestroom naar de steden) worden in de loop van de jaren '70 zwarte vrouwen, die de witten niet meer nodig hebben, massaal verbannen naar een van de 10 thuislanden. Een soort dumpplaats voor vnl vrouwen, kinderen en bejaarden.

Zwarte vrouwen die legaal werken, hebben toestemming moeten vragen aan het ministerie van ontwikkelingshulp (!) om zich te laten registreren. Vaak zijn ze gedwongen, als ze in een fabriek werken om voor hun arbeidskontrakt een verklaring te ondertekenen, dat het bedrijf haar kan ontslaan als ze zwanger zijn. Als ze dan zwanger wordt, verandert haar legale status in een illegale, omdat haar legale status gebaseerd was op haar arbeidskontrakt.

De meeste zwarte vrouwen in de steden wonen en werken zonder ingeschreven te staan: illegaal en zwaar onderbetaald. Dit betekent dat ze elk moment opgepakt kunnen worden, in de gevangenis terecht kunnen komen en alles kwijt zijn: huis, inkomen, vrienden en familie omdat ze gedeporteerd worden naar een 'thuisland'.

Bovenstaande is een zeer verkorte versie van een stuk ter inleiding van een informatieavond over zwarte vrouwen in Zuid Afrika. Deze avond wordt gehouden op donderdag 20 april (tijdens de grote Shell-uit-Zuid-Afrika-axie) in het Ostadetheater, Van Ostadestraat 233a in Amsterdam. 20.00: (precies) video, daarna zwarte spreeksters, diskussie en informatie. Meer informatie: ANC/SWAPO Vrouwensteungroep p/a Prins Hendrikstr. 5 Nijmegen, tel: 080-233018 op do 11.00-15.00.

HELSE HEX VRAAGT...

Zij die vecht kan verliezen, zij die niet vecht heeft bij voorbaat al verloren. Opvanghuis en aktiecentrum voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geestelijke gezondheidszorg, zoekt feministische vrijwilligsters die, naast de algemene taak en het meedenken in beleid, belangstelling hebben voor een van de volgende taakgroepen:

A Coördinatie/financiën:

– belangstelling en liefst ervaring met boekhouden
– het voorbereiden van het beleid
– beschikken over enige typevaardigheid

B Begeleidingsgroep:

– op de hoogte zijn van de gang van zaken in de geestelijke gezondheidszorg
– onderhandelen met instanties
– verder ontwikkelen van zelfhulpmethodieken

C Documentatie/publiciteitsgroep

– ordenen en bijhouden van de in en uitgaande informatie
– verzorgen van inhoud en vormgeving van publiciteit

Wij zoeken medewerksters die zich voor minimaal een jaar ong. 20 uur per week in willen zetten. We nodigen zwarte vrouwen uitdrukkelijk uit om ook te solliciteren. Reakties sturen naar: Stichting De Helse Hex, Postbus 15544, 1001 NA Amsterdam, tel (020) – 867384.



VROUWENPARTIJ ONBEREIKBAAR

De meeste geluiden die wij hoorden n.a.v. het oprichten van de Vrouwenpartij waren sputter sputter wat denken ze wel, voor wat voor soort vrouwen dan etcetera.

Ook onze eigen vrouwenredaktie was verdeeld over het idee van een Vrouwenpartij. Wat voor vrouwen dan wel? Wat voor standpunten nemen ze in? Moeten we nu ineens karrière gaan maken? En mag abortus van ze? En als vrouwen nou in het leger willen is dat dan fout? En eigenlijk willen we helemaal geen partijen toch? Kortom, ook onder vrouwen zijn grote tegenstellingen.

We wilden dus wel eens met die Vrouwenpartij praten. Na talloze malen gebeld te hebben met hun antwoordapparaat hadden we eindelijk een afspraak voor een telefonisch interview geregeld, maar op de afgesproken tijd antwoordde weer het apparaat. Dat interview komt er dus niet.

Het partijprogramma bracht ons cynisme terug tot een klein beetje redelijkheid. Misschien hebben ze toch wat meer te vertellen dan we dachten. Ze nemen standpunten in, hoe vrijblijvend dan ook. Hoewel ze zich 'niet links en niet rechts' noemen scharen ze zich in hun politieke standpunten bij de kleine linkse partijen (Hoe vinden de VVD/CDA vrouwen dit?). Ze zijn in ieder geval voor een 25-urige werkweek, voor een basisinkomen, tegen het leger en tegen kernenergie, voor een schoner milieu -en dan echt- en voor bescherming van de 'zwakkeren' ten koste van de 'sterkeren' in de samenleving en verder lezen jullie het partij 'stencil' zelf maar.

We hebben nog wel onze twijfels over de invulling van het partijprogramma in de praktijk. Zal de Vrouwenpartij serieus genomen worden of wordt dit het feministies geweten van de Tweede Kamer?



AMSTERDAM ZAAGT POTEN ONDER EIGEN STAD VANDAAN

AMSTERDAM – In NN #21 schreven we even over de geplande bouw v.e. kolencentrale aan de Hemweg in A'dam. Even gloorde er hoop, dat het gezond verstand het zou winnen v.h. kortzichtige politieke gedram. Een breed gevormde lobby van milieu-beweging tot de grootste bedrijven probeert de politiek nog een keer te bewegen om in plaats v.e. kolencentrale een veel schonere- en goedkopere! -gascentrale te bouwen. Begin maart heeft de Tweede Kamer zich erover uitgesproken: het blijft kolenstook!

De meeste partijen in de 2e Kamer waren voor een gascentrale, maar de VVD en CDA hebben helaas de meeste zetels. Lansink v.h. CDA wilde eigenlijk helemaal niet praten over de gascentrale. Wanneer de milieubeweging zich echt ongerust maakt over de vervuiling v.h. milieu, zo zegt hij, moet ze kiezen voor kerncentrales. Ook heeft hij geen zin om een wispelturig, ad-hoc beleid te voeren. Er is nu eenmaal besloten een kol encentrale te bouwen in A'dam, en dat moet zo blijven!

De bekende standpunten dus die het ergste doen vrezen voor de diskussie straks over de maatregelen die worden voorgesteld in het Nationaal Milieubeleidsplan. Het enige nieuwe in de diskussie van begin maart in de 2e Kamer was het officiële standpunt v.d. gemeente A'dam. Bij de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraad eind februari gaat de PvdA toch nog om en steunt een motie van Links Akkoord en D'66. In deze motie wordt minister De Korte (EZ) opgeroepen om een gascentrale in A'dam toe te staan en daarvoor gas ter beschikking te stellen. Dat de Amsterdamse PvdA deze motie steunt is een draai van minstens 180 graden. Hiermee heeft ze haar 'milieugezicht' naar buiten in ieder geval gered.

Hoe B&W van A'dam vervolgens aan deze motie gehoor hebben gegeven is echter hemeltergend. De brief die aan de minister wordt gestuurd zegt eigenlijk 'sorry minister, we hebben de Raad nog proberen te overtuigen dat die motie een slechte zaak is, maar ze wilden niet luisteren'. Een citaat uit deze brief: "Tijdens de Raadsbehandeling zijn een aantal moties ingediend over de Hemwegcentrale. In bijgaand pre-advies op de moties geven wij derhalve aan dat het gelet op uw standpunt in deze weinig realistisch is te verwachten dat alsnog aardgas i.p.v. kolen zou kunnen worden ingezet. Op dit punt hebben wij de meerderheid v.d. gemeenteraad echter niet kunnen overtuigen".

En vervolgens wordt de minister verzocht zijn brandstofkeuze te heroverwegen. In de laatste zin laten B&W de minister nog weten, dat "het bestuur van deze gemeente te allen tijde loyaal zal meewerken met het tot uitvoering brengen v.h. elektriciteitsplan". De minister zal van deze brief wel heel wat slapeloze nachten hebben gehad. Als de gemeenteraad dit pikt van B&W dan neemt ze zichzelf niet serieus.

Leuk, maar eigenlijk zeer schokkend is het bericht in het Parool van donderdag 16 maart: "Broeikaseffekt tast A'dam aan". Uit een onderzoek v.h. Internationaal Instituut voor Stedelijk Milieu in Delft blijkt dat het oude deel van A'dam, gebouwd op houten palen, geheel zal moeten worden gesloopt als de temperatuur op aarde door het broeikaseffekt met enkele graden stijgt. Door de temperatuurstijging komen er grotere schommelingen in het grondwaterpeil waardoor in de zomerperiode de houten palen boven water komen te staan en weg zullen rotten.

De kolencentrale levert vergeleken met een gascentrale bijna een dubbele bijdrage aan het broeikaseffekt (door de kooldioxide-uitstoot). A'dam is dus letterlijk bezig de poten onder de eigen stad weg te zagen. Verder voorlopig niets nieuws van het kolenfront. Behalve dat de voorbereidingen voor de bouw inmiddels zijn begonnen.

Hemweg-overleg



'ZE ZEI MIJNHEER TEGEN MIJ!'

ARNHEM – Gelukkig ben ik nu wat ouder en kan ik zien hoe McDonald's mijn jeugd gebruikt heeft. Ze hebben me gemanipuleerd om er zelf beter van te worden.

Onder dit motto zijn afgelopen week bij McDonald's in Arnhem de sloten dicht gelijmd. Zodat er de volgende dag niemand meer in kon. Hulde, dit voorbeeld moet in de rest van het land massaal opgevolgd worden.



500.000.000 DODEN

BARNEVELD – Met het neerzetten v.h. bloedrode getal 500.000.000 op een tapijt van witte veren staat de Nederlandse Vegetariërsbond op dinsdag 21 maart stil bij de gigantiese kuiken- en kipproduksie in Nederland.

Bij het standbeeld v.d. kip in Barneveld richtte de Vegetariërsbond een eigen monument op. Dit betekent tevens de start v.e. kampagne die de konsument op zijn eigen verantwoordelijkheid in het dierenleed zal wijzen. Uit een literatuuronderzoek is gebleken dat per jaar 500 miljoen kuikens worden uitgebroed, die vervolgens een snelle of minder snelle dood sterven. Omgerekend kan men stellen dat 500 miljoen kuikens de snelweg A'dam-Parijs geheel zouden bedekken.

In Nederlandse broedmachines worden jaarlijks 500 miljoen kuikens uitgebroed. Niet tijdig uitgekomen kuikens worden met de resterende eierschalen vermalen. Van het totale aantal, behoren 400 miljoen kuikens tot de zogenaamde vleesrassen. Zij worden in ongeveer 50 dagen opgefokt tot slachtkuiken. De dieren worden in donkere schuren gehouden omdat ze dan minder bewegen en meer energie overhouden om te groeien. Alleen tijdens het eten gaat het licht aan.

De overige kuikens behoren tot de legkiprassen. De haantjes hiervan worden direkt na het uitkomen verdronken of vergast. Een weinig humane manier van doden die zo'n 50 miljoen dieren per jaar ten deel valt. 50 miljoen hennetjes worden opgefokt tot batterijkippen. Over het leven en lijden van deze dieren is al veel gezegd. Kuikens en kippen worden ten onrechte gezien als vleesmachines. De opbrengst v.h. vlees wordt alleen vergeleken met de kosten van voer en arbeid. De konsument die kippevlees koopt staat niet stil bij het verhaal dat er achter zit. Toch is het nodig daar stil bij te staan, te bedenken dat een kuiken recht heeft op een leven.

De aktie betekent de start v.e. landelijke kampagne die aan de konsument het verband wil duidelijk maken tussen het jonge dier dat vaak emotioneel benaderd wordt en het vlees dat een aantal dagen later op het bord ligt. In het verlengde hiervan zal de konsument door lokale groepen benaderd worden met de brochure 'Ik heb nog 48 dagen te leven'. In deze brochure wordt de konsument gewezen op de eigen verantwoordelijkheid en de keuzemogelijkheden. Iedere konsument die afziet v.d. konsumptie van kip kan gemiddeld 15 dieren het leven sparen.



AKSIE TEGEN BONTWINKEL

AMSTERDAM – Zondagnacht 5 maart is er in Amsterdam bij een bontwinkel geprobeerd brand te stichten. Doordat er een plexiglas raam in de voorgevel zat, is dit niet gelukt.

Vlak daarna heeft de politie 5 verdachten gearresteerd. Eén daarvan is wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten, een vrouw werd wegens cellentekort vrijgelaten. De overige drie zullen deze week worden voorgeleid voor verlenging van hun voorarrest met 30 dagen.



DEMO MILIEUCONFERENTIE

DEN HAAG – Zaterdag 11 maart organiseerde het Haagse Brundtlandplatform een demonstratie bij het Vredespaleis in Den Haag. Aanleiding was Lubbers' milieuconferentie waar zo'n 20 regeringsleiders(ters) praatten over het aanpakken van de milieuproblematiek. Er kwamen een paar honderd mensen demonstreren tegen het kletskarakter van de conferentie.

De tijd van praten is voorbij, er moet nu wat gebeuren. Er waren een flink aantal vertegenwoordigers van organisaties waaronder van plaatselijke en landelijke Milieudefensiegroepen, Noorse en Braziliaanse clubs en van het Brundtlandplatform. Iemand die op demonstratie aanwezig was geweest vond het aantal mensen tegenvallen: "Het had zwart moeten staan van de mensen".

Het Brundtland platform is ontstaan naar aanleiding van de diskussies over/rond het Brundtlandrapport 'Our Common Future'. Dit rapport is het verslag van een studie van een Verenigde Naties commissie die de mogelijkheid van een duurzame (economische) ontwikkeling heeft onderzocht. Het platform wil (in de toekomst) een aantal grote projecten organiseren waarbij vooral ook nadruk op onderwijs wordt gelegd.

Er zijn acht vrijwilligers aktief, en vele mensen zijn bereid tot hand en spandiensten. Veel organisaties op het gebied van vrede, milieu, derde wereld e.a. ondersteunen het platform. Er wordt vooral gekeken naar de relatie tussen de milieuproblematiek hier en in de derde wereld (en wat wij daar mee te maken hebben). Hierbij valt te denken aan export van chemisch afval en verouderde technologie en monocultures ten behoeve van onze voedselvoorziening. Het Brundtland platform richt zich vooral op Den Haag.

Meer info: Prinsegracht 38 2512 Den Haag (Derde Wereld Centrum) tel:070456154.



40 JAAR NAVO EN INNU

LEEUWARDEN – Op 4 april bestaat de NAVO 40 jaar. Om hiertegen een protest te laten horen wordt om 11.00 uur de toegangspoort bij de vliegbasis Leeuwarden geblokkeerd.

De poort is op de Toelstraweg in Leeuwarden (richting Stiens). De blokkade wordt tevens uitgevoerd uit solidariteit met de INNU-indianen in Canada. Op 4 april wordt in Canada een proces gestart tegen een aantal indianen die protesteerde tegen de laagvliegoefeningen door Nederlandse luchtmachtvliegtuigen.



ALLES DRAAIT OM GELD

In NN #25 kondigden we al aan dat de Interamerikaanse Ontwikkelings Bank (IDB) haar jaarvergadering van 20-22 maart in A'dam zou houden. De IDB is een niet-partikuliere bank. Ze is 30 jaar geleden door de VS en 19 Latijnsamerikaanse landen opgericht. Ze staat onder auspiciën v.d. Organisatie van Amerikaanse Staten en heeft officieel de doelstelling om partikuliere en publieke objekten in Latijns Amerika te stimuleren.

Dit geschiedt in een nauw omlijnd kader. Het gaat meestal om projekten onder de een miljard dollar. Na het afdanken v.d. generalen in Zuid-Amerika probeert zij haar imago te veranderen. Dit door een wat menslievender en milieuvriendelijker jasje aan te trekken.

Er is de laatste tijd stijgende kritiek op de manier waarop de IDB haar leningen verstrekt zonder naar de milieu-gevolgen te kijken. Het felst bekritiseerde IDB-projekt is de verlenging v.e. wegtrajekt naar de Braziliaanse stad Rio Branco, diep in het Amazone-gebied. De eerste 1300 kilometer van dat trajekt is gefinancierd met een Wereldlening.

De weg had een verwoestend effekt op het Amazonewoud omdat daardoor een ongebreidelde stroom kolonisten in staat werd gesteld honderden kilometers bos aan weerszijden v.d. weg af te branden voor de landbouw. Noch de Wereldbank, noch de IDB durven zich op te werpen als financier voor het ontbrekende trajekt (850 kilometer) naar de Peruaanse stad Pucallpo, waarmee de link met de Stille Oceaan gemaakt zou zijn. Japan toonde zich minder scrupuleus en wilde de benodigde driehonderd miljoen dollar wél aan de Braziliaanse regering voorschieten.

De verbinding met de Stille Oceaan is voor 's werelds grootste importeur van tropies hardhout van enorm belang President Bush heeft premier Takeshita van Japan bij de begrafenis van keizer Hirohito laten weten dat de VS grote bezwaren tegen de lening koesteren vanwege de negatieve ekologiese gevolgen voor het Amazone-bekken. Deze maand verklaarden Japan en Brazilië dan ook prompt geen plannen voor de weg in de koker te hebben.

De ontwikkelde landen zijn bang dat de vernietiging v.h. regenwoud het wereldklimaat aantast en zij pleiten veelal voor het behoud v.h. regenwoud. Daarentegen ziet Brazilië, vastbesloten om zelf een ontwikkeld land te worden, het Amazonegebied als een onmisbaar ingrediënt voor zijn groei.

Nu het debat over het Amazonegebied feller wordt, spannen buitenlandse milieubeschermers zich in om te voorkomen dat Brazilië kredieten krijgt voor zijn grote projekten. De buitenlandse kampagnes wekken woede bij de Braziliaanse regering, die zich afvraagt waar de ontwikkelde landen het morele gezag vandaan halen om kritiek te leveren op Brazilië. Vooral omdat deze landen -inklusief de Europese- zich in hun eigen ekspansiedrift nooit door ekologiese overwegingen hebben laten weerhouden en die tot op de dag van vandaag de grootste energieverbruikers zijn. De VS bijvoorbeeld verbruiken vijftien maal meer energie per hoofd v.d. bevolking dan Brazilië.

Zoals het er nu uitziet is het belangrijkste resultaat van de jaarvergadering dat er bij de IDB een milieu-afdeling komt die de ekologiese aspekten van een projekt waar een lening voor nodig is in de gaten houdt. Hoe de afdeling gaat werken en wat haar bevoegdheid is zal nog moeten blijken.

Om de Indianen (bewoners v.h. Amazone-gebied) te steunen en om het tropies regenwoud te behoeden, zijn er tijdens de jaarvergadering in Amsterdam een aantal pickets gehouden die helaas niet zo veel mensen trokken, maar redelijk geslaagd kunnen worden genoemd. Vooral bij het Concertgebouw reageerde de voorbijgangers zeer positief. De talloze bankiers (aanhang veelvuldig met bontjas) keken wat cynieser, en vooral Ruding (die de jaarvergadering voorzat) wist niet waar hij moest kijken.

Ook de Nederlandse banken ABN en NMB wilde een graantje meepikken van de aanwezigheid van talloze belangrijke (?) mensen in A'dam. En organiseerde o.a. een galakonsert in het Concertgebouw. Ook organiseerde ze een uitgebreide lunch in het hoofdkantoor van de NMB, waar 'informeel' gepraat kon worden. Ingewijden fluisterden dat de meeste hotemetoten dit het leukste vonden van hun korte verblijf in Nederland.

De vernietiging van het oerwoud moet stoppen! De inheemse volken moeten zélf hun toekomst kunnen beslissen! Het is immoreel om de bevolking van een land na jaren diktatuur op te zadelen met de erfenis uit die periode!



BANANEN EN NICARAGUA

Sinds drie jaar voert Nicaragua bananen uit naar West-Europa. Ze is hiertoe genoodzaakt omdat ze door de economische boycot van de Verenigde Staten haar bananen niet langer in dat land kwijt kan. Als reactie op de Nicaraguaanse import zijn enkele grote concerns een bananenoorlog begonnen.

Chiquita, Del Monte (zit ook in Zuid-Afrika), Dole en Turbana willen de bananenhandel in Noordwest- en Midden-Europa blijven beheersen. Daarom leggen zij er momenteel geld op toe (geschat: een miljoen dollar per bananenboot) om de Nicaraguaanse import de das om te doen. De grote concerns maken miljardenwinsten door de uitbuiting van de landarbeider/sters in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zij staan financieel sterk in zo'n bananenoorlog. Nicaragua heeft onze steun harder nodig dan ooit! Kies bewust, koop bananen, koffie en suiker uit Nicaragua. [bron: Fuente 3/1989, via BBS de Zwarte Ster]



SCHERBENGERICHT GEGEN WOHNUNGSNOT

ZÜRICH – Zaterdag 18 maart vond er een massale demonstratie plaats gericht tegen de grondspekulatie in het Zwitserse Zürich. Met de grootste materiële schade sinds het begin van de jaren '80 eindigde zaterdag de aktieweek 'Wohnen tutnot', zoiets als onze kraakweek.

Uit de demonstratie met meer dan 3000 deelnemers arresteerde de politie een leuzenkalker. Hierdoor eskaleerde de demo. Na afloop van de demonstratie probeerden honderden demonstranten in de Bahnhofstrasse te komen (een luxueuzere en pompeuzere uitvoering van de PC Hooftstraat). Ze werden gestopt door de politie. Barrikades werden opgeworpen waarna de stenen en mollies er overheen werden gegooid.

De politie antwoordde met traangas en rubber kogels, dreef de demonstranten een kantoorwijk in. Daar aangekomen werden er in een mum van tijd voor een paar miljoen gulden schade aangericht en liet men nog een politiebus branden. Niemand werd gearresteerd. Ook op de laatste drie donderdagen werden er demonstraties met traangas en rubberkogels beëindigd. De manier waarop de politie in Zürich reageert, is dus duidelijk.

De woningnood, waartegen de akties en demonstraties gericht waren, heeft in Zürich een enorme omvang aangenomen. De aktieve Züricher huurders organisatie heeft uitgerekend, dat iemand met een doorsnee inkomen 2/3 deel van zijn of haar inkomen moet uitgeven voor een drie-kamerwoning. Op een kleine advertentie, waarin een vier-kamerwoning wordt aangeboden voor 1600 gulden, melden zich binnen 5 uur maar liefst 700 geïnteresseerden.

Het spreekt voor zich in wat voor een situatie de mensen met lagere inkomens zich bevinden. De banken-expansie en de gigantische grondspekulatie hebben geleid tot plannen om meerdere woonwijken in het stationsgebied af te breken en kantoren voor "geld- en vermogenverkeer" te bouwen. In deze gebieden staan nu al huizenblokken leeg, de andere huizen zijn door de bewoners bezet gehouden.

Daarom is het Bondsparlement zich op dit moment aan het afvragen of woningbezitters op z'n minst redenen moeten geven als ze hun huurders willen uitzetten. Dit plus de veryuppisering van de oude wijken maakt het onmogelijk betaalbare woonruimte te vinden in Zürich. De hierdoor ontstane frustraties zijn met de paar miljoen gulden schade nog maar zwakjes uitgedrukt.



KINKERKRAAK

AMSTERDAM – Op vrijdag 24 februari, in de kraakweek, werd een etage in de Frederikstraat gekraakt. Eigenlijk was het de bedoeling om ook het bovenhuis te kraken maar door de zwaar overspannen indruk die de zeer snel aanwezige eigenaar maakte werd hier vanaf gezien. Inmiddels is deze error rechtgezet. Verleden week werden ook de andere etages gekraakt.



KRAAKS IN UTRECHT

UTRECHT – Nadat de 95 t/m 100ste kraken in Lombok mislukt waren, is op 2 maart de 101 ste kraak weer wél gelukt. Een pandje aan de Borneostraat werd na een half jaar leegstand de gelukkige bezitter van nieuwe bewoners. Een kleine week later werd er weer gekraakt, ditmaal in de Croesestraat.



ONS HUIS JULLIE KRUIS

AMSTERDAM - Een week geleden is er axie gevoerd bij de huizen van de twee voornaamste beleggers van het fonds dat het pand Reguliersgracht 12 in bezit heeft.

De in Groningen woonachtige speculanten troffen hun woningen de volgende ochtend aan voorzien van een nieuwe laag verf en wat leuzen. Ook het kantoor van hun advocaat in Amsterdam werd die nacht niet vergeten. Misschien dat ze nu wat nieuwe redenen hebben om voorlopig van luxe appartementenbouw af te zien.



GROTE UITVERKOOP

AMSTERDAM – Verleden week maakte het gemeentelijk grondbedrijf bekend dat ze van plan is om 150 à 200 panden te verkopen teneinde een bezuiniging van 2 miljoen door te kunnen voeren. Voor een deel zal het hierbij gaan om gekraakte bedrijfspanden, voor de rest om gehuurde panden.

Huurders van de panden zouden volgens het plan twee weken de tijd krijgen om te beslissen of ze hun pand zelf willen kopen, daarna wordt het op de vrije markt gegooid. Uit een onlangs gehouden inventarisatie blijkt dat zo'n 50 bedrijfspanden van de gemeente gekraakt zijn. Omdat het in het bezit hebben van deze panden de gemeente enkel poen kost en niets oplevert, staan deze boven aan de lijst om verkocht te worden.

Om uit deze verkoop een maximale winst te slepen zouden ze echter eerst ontruimd moeten worden. Dit is momenteel niet mogelijk omdat middels de motie Cnoop Koopmans het gemeentelijk anoniem dagvaarden en dus ontruimen aan bepaalde voorwaarden onderworpen is. Ontruiming voor verkoop is momenteel niet mogelijk.

Komende weken echter wordt de leegstandswet in de gemeenteraad geëvalueerd en het is overduidelijk dat het college zal proberen de motie C. Knoopmans overboord te zetten. Het ziet er ook naar uit dat het college hierin gesteund wordt door een PvdA/CDA/VVD meerderheid.

Een poging om meer informatie van het grondbedrijf los te krijgen liep vast op de onwetendheid van een betrokken ambtenaar (Buursma) Desgevraagd vertelde hij niet te weten of het hier ook panden betreft die met de gemeente in gesprek zijn over legalisatie. Deze gesprekken vallen onder de afdeling verhuur en daar had hij als werknemer op de afdeling verkoop geen zicht op!!

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat panden door hem of zijn collega's voor de verkoop bestemd worden terwijl men elders in hetzelfde gebouw bezig is om met de bewoners tot een verbouw- en huurovereenkomst te komen.



DEMONSTRATIE 5 APRIL

In de nacht van 8 op 9 februari hebben Ad en Roland op de vliegbasis Gilze-Rijen, m.b.v. kloofbijlen een aantal Hawk-luchtdoelraketten ontmanteld. Dit uit protest tegen het militarisme in het algemeen, en tegen de modernisering van de Lance en Patriot raketten in het bijzonder. En natuurlijk ook uit solidariteit met Kees en Co, die eerder dit jaar met bijlen op NF-5's inhakten.

Roland werd 10 februari vrij gelaten, Ad zit sindsdien in voorarrest. Ad en Roland moeten woensdag 5 april voorkomen voor de arrondisementsrechtbank te Breda. Daarom roepen wij op om op 5 april naar Breda te komen voor een demonstratie:

– tegen het militarisme

– voor solidariteit met Ad en Roland

– tegen de NAVO, die in stand wordt gehouden om de ekonomiese belangen van het Westen te verdedigen.

– tegen de kriminalisering van antimilitaristen

– voor stopzetting van de repressie, door de staat, tegen de radikaal-linkse aktiebewegingen (art 140 etc.)

Kom op 5 april massaal naar Breda. Verzamelen om 11.00 uur voor het station. De organisatie kost nogal wat geld; stort daarom gul en onbeheerst op gironr 212806 tnv St. WAK-Haarlem. Post voor Ad kun je sturen naar Ad Hennen, cel 2-28, HvB postbus 90113 4800 RA Breda. Voor meer informatie over de demonstratie: Steungroep Ad en Roland, postbus 2304 2002 CH Haarlem tel. 023-313429 bgg 023-275497



VAK-MOBIEL AXIEPERIODE IN ROTTERDAM

Op woensdag 29 maart begint de eerste axieperiode voor 1989, die duurt tot en met maandag 3 april en wordt afgesloten met een eerste-maandag-van-de-maand-axie.

Op het Quarantaine gebied wordt een kamp ingericht. Van daaruit worden axies gehouden richting militaire objekten en bedrijven die zich met miltaire produktie bezig houden. Het terrein is te bereiken door vanaf Zuidplein bus 68 naar de Heijplaat te nemen. Uitstappen bij de Eemhavenweg. Via de Eemhavenweg (700m) en de Quarantaineweg kom je op de plaats van bestemming. Je kunt een slaapzak meebrengen. Voor extra dekens wordt gezorgd. Voor meer info kun je bellen naar Woensdrecht (01646-15183) of Eindhoven (040-444707).



HET MILIEU VRAAGT OM ONTWAPENING

Natuur en Milieu stuurde 7 mrt. een persbericht de wereld in waarin uitgelegd werd dat het leger de komende jaren het milieu meer zal vervuilen en natuur en landschap meer zal schaden.

De ontwikkelingen binnen de NAVO die ondanks de vooruitzichten op ontwapening het accent legt op voortschrijding en modernisering van de (vooral conventionele) bewapening heeft ernstige gevolgen voor ons milieu. Nu reeds is van het energiegebruik in Nederland 5% voor militaire doeleinden, en 25% van het verbruik van giftige en/of zeldzame grondstoffen (thallium, thorium, koper, beryllium, cadmium, zink en lood).

Het ruimtebeslag van militaire installaties en activiteiten bedraagt minstens 12%, waarvan 32 en 21% voor respektievelijk de Waddenzee en de Veluwe. Veel van de nieuwe wapens zullen 'dual capable' worden uitgevoerd, wat wil zeggen dat ze dat ze geschikt zijn voor zowel conventionele als chemische, biologische of nucleaire munitie. Voorts zijn de 'elektronificatie' van kommandovoering, verbindingen en waarneming, en de grotere mobiliteit wezenlijke onderdelen van het nieuwe oorlogsconcept. Deze veranderingen hebben grote schadelijke gevolgen voor natuur en milieu.

Het volgende staat ons te wachten:

– Stijging van het militaire energie- en grondstoffenverbruik. Vooral de zeer energie en gevaarlijke en zeldzame grondstoffen verbruikende elektronische industrie groeit stormachtig.

– Toename en intensivering van het ruimtegebruik, door de steeds groter wordende mobiliteit en de integratie van marine, land- en luchtmacht, en door grootschaliger gevechtsoefeningen (ook in andere landen als Canada). Verder zijn belangrijk: een nieuwe helikopterhaven in Noordoost Nederland met bijbehorende oefeningen, uitbreiding en nieuwbouw van munitiedepots voor materiaal en munitie, en uitbreiding en intensivering van de schietranges en schietkampen.

– Toename van militaire oefeningen buiten de aangewezen oefenterreinen (eventueel buiten Nederland).

– Toename van de nachtoefeningen. Aanbevelingen voor goed onderzoek naar de milieueffecten van militaire activiteiten van de Raad voor Milieu- en Natuuronderzoek wachten al een jaar op inhoudelijke reactie van minister Nijpels. Ook Defensie doet er het zwijgen toe...



HET FAILLIET VAN DE EERSTE MEI

Het 1 mei-initiatief is aan een voortijdig einde gekomen. De initiatiefnemers houden het voor gezien. De redenen hiervoor willen we hier aangeven.

Het initiatief was opgestart door een aantal organisatoren v.h. radikale blok in de FNV-demo van 8 oktober. Bij de voorbereiding van dit blok waren wij (toen varend onder de noemer 'Verzetsgroep Oktoberrevolutie') op een aantal verschijnselen gestuit die volgens ons tekenend zijn voor de huidige aksiebeweging.

Ten eerste bleken de verschillende groepen binnen die beweging slecht op elkaar afgestemd te zijn. Ze reageren niet of te laat op elkaars initiatieven. Dit blijkt bijna elke keer weer bij het opstarten v.e. aksie.

Ten tweede is de eigen visie op en de alternatieven voor de bestaande maatschappij bij de meeste groepen onduidelijk. Daardoor is volgens ons ook de verhouding met potentiële bondgenoten bij het bevechten van maatschappijverandering, of die nu te vinden zijn onder arbeidersters, migranten, of studenten, vaag. Hiertegenover staat, dat de laatste twee jaar de diskussie over nieuwe koersen en strategieën binnen de beweging zijn toegenomen.

Het 1 mei-initiatief was een poging bij te dragen aan deze diskussie en ze te verbinden met praktiese samenwerking tussen de 7 betrokken groepen. Wij wilden vaststellen wat de minimale overeenkomsten zijn waarop samenwerking tussen revolutionaire/radikale groepen mogelijk is. En om te verhinderen dat de diskussie hierover zich tot de studeerkamer zou beperken, moest ze verbonden worden met de organisatie v.e. gemeenschappelijke aksie op 1 mei (histories en internationaal gezien een revolutionaire strijddag). De diskussie kon zich dan vertalen in de mee te voeren leuzen en eisen op die dag.

Dat is mislukt. De respons op het initiatief was minimaal. Voor velen was het allemaal te hoog gegrepen, anderen staarden zich dood op door ons gebruikte zinswendingen. Maar wij menen dat de oorzaak v.d mislukking niet te zoeken is bij de door ons gekozen vorm. Een minimale overeenstemming in ideeën en praktijk tussen verschillende aksiegroepen kan niet worden nagestreefd, als de visies van die groepen zelf niet ontwikkeld zijn. Een aantal groepen zijn wat dit betreft nog in opbouw, andere hebben genoeg aan aksievoeren op zich.

Diegenen die ons revolutionair ongeduld verweten, omdat we de aksies op verschillende terreinen (imperialisme, krisispolitiek, vrouwen-, migranten- en milieustrijd) wilden verbinden, hebben daarmee in zekere zin gelijk gekregen. Voor alles bestaat de juiste tijd. Voor een 1 mei is die nog niet gekomen. In voorbereiding is een verder uitgewerkte inhoudelijke analyse over de stand van zaken in de 'beweging'.

Het voormalig 1 mei comité



HOEZO NIEUWE KERNWAPENS?

Ondanks de verbetering van het politieke klimaat tussen Oost en West de laatste jaren, wil de NAVO-top in april besluiten om over te gaan tot modernisering van kernwapens. Oude kernkoppen van bijvoorbeeld kruisraketten worden op schepen en in vliegtuigen geplaatst.

Alle reden voor aktie. Juist in deze tijd van ontspanning kunnen we deze nieuwe bewapeningsstappen niet over onze kant laten gaan. Alsof het geld voor bewapening niet voor betere dingen te gebruiken is. Daarom is er op 16 april, aan de vooravond van de NAVO-top, in Brussel een internationale demonstratie.

Informatie en buskaarten bij het Vredescentrum, Grotekerkplein 5, 3011 CG Rotterdam, tel. 010-4147044.



BLADENENBLAADJES

GEPAKTE STAD (onafhankelijk stadspolitiek tijdschrift) nr. 31 mrt. '89. N.a.v. het verzoek van de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam ook eens aandacht te besteden aan de gehandicapten in de stad, besloot de redaktie een reportage met interviews te maken. Gehandicapten in beweging. Ander aardigheidje: een interview met Ada Wildekamp over haar recente beleidsnota. Losse nummers f 4,95.

WORDT VERVOLGD (berichten van Amnesty International) nr.3 mrt. '89. Aandacht voor de DDR, m.n. Oost-Berlijn in het artikel 'de muur bestaat nog steeds'. Andere artikelen: Europa sluit zich voor vluchtelingen & Artsen klagen collegas aan.

IGLO (blad van het LOBH) Onroerend-goedbelasting voor huurders omhoog. Dankzij een blunder van PvdA Tweede Kamerlid Hummel gaan 130.000 Amsterdamse huishoudens volgend jaar (ten onrechte) onroerend goedbelasting (ogb) betalen. Veel andere huurders krijgen bovendien te maken met hogere tarieven voor de ogb. Verder in dit nummer: Vrouwenschool in Nijmegen mag pas over drie jaar verbouwen, Anti Heerma aktiekatern. [mrt. '89 prijs f 3,50]

PROMOTOR (onafhankelijk politiek maandblad) 20 mrt. '89. Vakbond laat verplegende in de steek volgens een artikel in dit nummer. Een kritische analyse over de milieuvoorstellen onder het kop stuk 'schijn bedriegt'. En Heermaplannen, huurders worden gepakt volgens promotor verslaggever.

TRIBAAL NIEUWS (maandblad stichting werkgroep inheemse volken) nr.3 mrt. '89. Verslagen over o.a. Haida indianen verklaren zich onafhankelijk, onderzoek Pax Christi in Colombia,Depo Provera toegepast op Aboriginal vrouwen.



WOONWAGENPERIKELEN IN A'DAM

AMSTERDAM - De woonwagen- en hutbewoners/sters van het KNSM eiland hebben bij monde van wethouder Genet toegezegd gekregen dat toilet en watervoorzieningen op nun eiland aangelegd zullen worden. Ook is hen uitstel van ontruiming verleend tot december i.p.v. augustus.

Tenslotte wordt door de gemeente een soort beheerder aangesteld die in overleg met de bewoners/sters zal proberen een leefbare situatie te behouden/laten ontstaan. Een erg makkelijke taak wacht deze beheerder niet, maar dat is zijn/haar probleem. Wat na december met de woonwagen en hutbewoners/sters gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ten stadhuize heerst een soort algemene opinie waaruit te concluderen valt dat een redelijke kans bestaat op het aanwijzen van een alternatief terrein. Met of zonder minimale water en afvoervoorzieningen, dat blijft vooralsnog onduidelijk.

Wat het terrein achter Artis betreft, hier gaat het er minder positief aan toe. Op dinsdagochtend 22-3 om 10.00 deed de Raad van State uitspraak in een procedure die de huidige bewoners/sters van het terrein tegen Artis hadden aangespannen. Om 9.45 waren de bulldozers en andere vernietigingsinstrumenten echter al begonnen om de helft van het terrein 'bouwrijp' te maken. Vooruitlopend op de voor de bewoners/sters negatieve uitspraak die om 10.00 kwam.

De caravans die nog op de 'verkeerde' helft van het terrein stonden zijn naar de andere helft versleept. Dit is nu enigszins 'overbevolkt' geraakt, maar daar trekt de gemeente zich niet zoveel van aan. Spanningen lopen op omdat mensen al zolang in onzekerheid zitten over hun toekomst. Het geloof in een goede afloop neemt af. "Je merkt duidelijk dat we in de tijd van de technokratie zitten waarin de techniek het wint van de ethiek", zo verwoordde een bewoner van het Artisterrein zijn idee over de handelwijze van toeristentrekpleister Artis en de gemeente.

Voortdurend worden mensen het slachtoffer van de voortschrijdende economische groei en vooruitgang waar juist de huidige PvdA-bestuurders naar streven. Want wat komt er in de plaats van de 'mensentuin' waar mensen in vrijheid en creativiteit hun eigen leven leidden? Een parkeerplaats voor 250 stinkende en verzurende koekblikken van toeristen die komen kijken naar de beestjes die ze zelf langzamerhand vernietigen met hun naïeve expansiedrift. Amen. [M]

 

 

.Terug naar boven