Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #26

UIT: NN #26 van 23 MAART 1989


KOBUS EN OORLOG

Het is vreselijk dat Cornel Lagrouw is vermoord door het Salvadoraanse leger. Een journalistiek strijder tegen onrecht en fascisme is met hem verloren gegaan. Maar waarom staat vrijwel de hele vaderlandse pers nu ineens op z'n kop? Een gedeelte is oprecht verontwaardigd, daar twijfel ik niet aan. Maar Ivo Niehe c.q. Nivo Nihil oprecht verontwaardigd? En Wim Bosboom? En Karel -lijkenpikker van der Graaf? Kom nou, daar geloof ik geen snars van.

Plotseling willen al die lui uit de Hilversumse ivoren toren, die zelfs nog nooit een ontruiming van dichtbij hebben gezien, er ook bij horen. Ook een beetje journalistieke held zijn, gesneuveld tijdens de uitvoering van een heilige taak in dienst van de openbaarheid. En dan nog meer.

Waarom nu ineens al die oproer terwijl dagelijks honderden, zo niet duizenden mensen sneuvelen in vergelijkbare situaties. Zij het zonder camera. Vermoord met wapens geleverd door een van de vele moordtuigfabrieken hier in het westen. Waarom toch die hypocrisie? Is het goed dat onze cameralieden moordpartijen kunnen filmen zonder zelf het slachtoffer te worden? Kan het dan ineens wel?

Geschokt zijn omdat je weer eens met je neus op de harde feiten wordt gedrukt, oké. Maar in de media ter ontspanning ende vermaeck van het volk ineens gaan zitten doen of je zelf ook een beetje Cornel was, gaat mij te ver. Koketterie is het, en niets anders. Bah.

KOBUS