Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #25

UIT: NN #25 van 9 MAART 1989



KOMPUTERTUIG EN BIZARRE SEX

Sensatie in Duitsland. Komputerkrakers verkochten geheimen aan KGB-agenten!, berichtte de Norddeutsche Rundfunk in een speciale uitzending van Brennpunkt op 2 maart. Het zou om het grootste spionageschandaal sinds 1974 gaan.

Het programma gaf een beeld van komputerkrakers als alkohol- en drugs- (nou ja: hasjies-)verslaafden die wegens geldgebrek hun resultaten verkopen aan de KGB. Zoveel adrenaline tegelijk ruikt naar gebakken lucht. De helft van het verhaal stond afgelopen zomer in het Chaos Computer Buch en daarvoor beknopt in bijv. NN nr 1: een informatika-student uit Hannover werd er in mei '88 van verdacht te zijn binnengedrongen in een netwerk van Amerikaanse militaire komputers.

Prof. Clifford Stoll ontdekte de inbraken al in 1986 in een komputer in Berkely, Californië, maar het kostte langdurig speurwerk om de bron te achterhalen. De vermoedelijke dader is toen niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Kranten publiceerden naar aanleiding daarvan al hetzelfde rijtje gekraakte komputers dat nu opnieuw indrukwekkend de voorpagina's haalde.

De verslaggever van Brennpunkt wekte de lachlust van deskundigen met de verklaring dat tot de verkochte supergeheime informatie een C-Compiler behoorde, een bijna gratis en volledig legaal verkrijgbaar stukje software. Verder ging het o.a. om besturingssoftware die standaard bij bepaalde komputers wordt geleverd en om gegevens die de Hamburgse Chaos Computerclub (CCC) in 1987 publiceerde na het bekend worden van een inbraak in NASA-komputers. Misschien is voor een deel van het materiaal de KGB gewoon handig opgelicht.

Inmiddels spreken autoriteiten en deskundigen elkaar tegen over hoeveel niet-openbare informatie er nu eigenlijk is doorverkocht. Minister Zimmermann van Binnenlandse Zaken heeft het over een "grote overwinning op een internationaal opererende komputerspionagebende" maar woordvoerders van Justitie ontkennen dat de krakers ook maar ergens geheime informatie vandaan konden halen, daarin bevestigd door Prof. Clifford Stoll die de inbraken in 1986 ontdekte.

Wau Holland, bestuurslid van de CCC, zegt er o.a. over: "Absurd is hoogstens dat de geheime diensten over elkaar goed geïnformeerd zijn maar proberen hun kennis voor de rest van de wereld geheim te houden." De CCC pleit volgens hem al lang voor strafvrijstelling voor krakers die zelf met hun kraak naar buiten komen, juist om dit soort chantage door geheime diensten te voorkomen. "De huidige wetgeving gooit krakers en kriminelen op een hoop, zodat jongeren makkelijk een speelbal van geheime diensten worden", zegt CCC-voorzitter Steffen Wernery. De CCC konstateerde na de NASA-kraak in '87 toegenomen wervingspogingen door - westerse - geheime diensten. Om niet verstrikt te raken in operaties van geheime diensten en dwangsituaties, opereert de CCC volgens Wau altijd openlijk.

De redaktie van het Amsterdamse Hack-Tic protesteert in een persverklaring tegen de kriminele beeldvorming van komputerkrakers in Duitsland. Ze voegt er o.a. aan toe: "Hackers, zowel hier als in WestDuitsland, proberen aandacht te krijgen voor de gevaren van de informatiemaatschappij. Zij proberen mensen te overtuigen van de nadelen van grote computerbestanden en wijzen onaflatend op grote veiligheidsfouten in de computers die het hart van onze samenleving zijn gaan vormen. De idealen van de hackers (o.a. het streven naar meer openheid) zijn zo volledig tegengesteld aan die van geheime diensten van welk land dan ook) dat het voor een 'echte hacker' ondenkbaar is informatie te verkopen aan de KGB."

Redaktie Arbeid en Technologie

 

 

.Terug naar boven