Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #24

UIT: NN #24 van 23 FEBRUARI 1989



LANDELIJKE KRAAKWEEK

Een overzicht, mede dankzij Bulletinboard De Zwarte Ster. Verklaringen zijn hier en daar ingekort, anders paste het niet meer.



GRONINGEN KRAAKT IN HAAR VOEGEN

GRONINGEN – In het vroege ochtend'gloren' van een zwoele 10e februari is in Groningen de landelijke kraakweek alvast begonnen.

Het voormalige Vrouw- en Werkpand aan de St. Walburgstraat zou gesloopt worden ten gunste van archeologiese opgravingen. Daarna zou er een soort glas/staal/beton hoogbouw (een ons reeds zeer bekend beeld) moeten verrijzen. Een projekt van gemeente en projektontwikkelaar de KANT (Den Haag).

Dit lelijke stukje architektuur zal zich uitstrekken vanaf Gronings trots, de Martinitoren over het al ruim twee jaar braakliggende terrein van het voormalige gekraakte Oude Politie Buro, via het Landbouwhuis (wordt momenteel gesloopt) tot aan de St. Walburgstraat.

De bouwplannen zijn, na al die jaren (in '71 vertrokken de cops uit het OPB) nog steeds uiterst vaag (al moesten de bouwplannen klaar zijn voordat het OPB ontruimd/gesloopt kon worden). Er is sprake geweest van luxe appartementen, bejaardenwoningen, winkelpassage, kantoren, parkeertoestanden e.d., vijf verdiepingen hoog. Dit alles zou het rustieke karakter van het Martini-kerkhof (een klein parkje met rondom monumentale pandjes) moeten benadrukken, NOU JA!!!!!!

Blijkbaar waren gemeente en de Kant nogal bang dat we het Landbouwhuis ook nog zouden gaan kraken, want het hele weekend vanaf vrijdagavond 10-2 heeft er een bewakingsdienst met honden binnen gezeten (nogal louche typetjes). Maandag 13-2 werd er lustig gesloopt en om niet nog een nacht bewakingsdienst te hoeven betalen, werden aan het eind van de middag stukken dak weggehaald en met een dragline een paar gaten in de muren gehakt.

Over enkele dagen hebben we dus uit onze ramen een fantastisch uitzicht op Martinitoren en Grote Markt. Volgens de laatste berichten kan het nog wel even duren voordat ze ons uit het pandje hebben. Een kort geding kunnen ze moeilijk aanspannen, omdat de bouwplannen niet rond zijn en archeologies onderzoek geen spoedeisend belang heeft. Maar je weet natuurlijk nooit welke truukjes ze nu weer uithalen!! We houden jullie op de hoogte!

Groetjes uit de gekraakte WALNOOT



HAARLEM AXIE ZATERDAG

HAARLEM – Er is zaterdag aktie gevoerd bij het winkelcentrum waar ooit onze huizen stonden. Wij zijn toen ontruimd omdat er plaats gemaakt moest worden voor een 4-sterren hotel, een bank, en winkel/kantoorruimtes. Door middel van muziek van een aktiestraatorkest is het winkelcentrum 'ludiek' geopend.

Met dertig mensen hebben we, inklusief een burgemeester, een verklaring voorgelezen tegen de cityvorming. De nieuwe bivak is ook uitgevonden, een kartonnen doos beschilderd als flatgebouw op je hoofd. Om op die manier hebben we geprotesteerd tegen de Cityvorming in Haarlem. Meer en meer grote kantoorkolossen en winkelcentra verschijnen in de binnenstad.



HAZENSTRAAT

AMSTERDAM 19-2-89 Een samengevatte verklaring: Zondag 19 februari hebben wij pand van drie etages aan de Hazenstraat in Amsterdam gekraakt. Het laatste stond vijf jaar leeg en was in ernstig vervallen staat. De eigenaar had er wel plannen mee, maar geld en vergunningen waren er niet.

De gearriveerde smeris deed niet moeilijk en was snel weer weg. De eigenaar probeerde via zijn autotelefoon kennissen bij elkaar te halen. Nadat we alarm gebeld hadden en hem duidelijk hadden gemaakt dat hij dat niet kon flikken was hij voor meer reden vatbaar. Inmiddels wordt er met hem onderhandeld over een huurkontrakt. Kraakgroep Jordaan.



BEZETTINGEN CDA KANTOREN

AMSTERDAM 20-2-89 Maandag 20 februari bezetten ongeveer 30 werkloze jongeren in Amsterdam 2 uur lang het fractiekantoor van het CDA. Politici en fractiemedewerksters kregen een te ondertekenen protestbrief onder de neus geduwd. De meesten tekenden niet (zeker niemand van het CDA). In het briefje stond o. a.:

'Ondergetekende wil middels dit schrijven kenbaar maken zich niet te kunnen verenigen met het beleid dat het kabinet in Den Haag voorstaat met betrekking tot de uitkeringen van jongeren. De voorgenomen verlaging van de uitkeringen voor jongeren van 18 tot 27 jaar houdt in dat een grote groep uitkeringsgerechtigden onder het bestaansminimum terecht komt.' Mensen van links akkoord, fraktiemedewerkersters van PvdA, de direkteur van Baanvak en enkele ambtenaren tekenden de verklaring.

Uit een verklaring van de bezetters: 'We hebben het CDA gekozen omdat het de meest hypocriete maar de meest machtige partij in land is. Een partij die nog zou kunnen veranderen aan het beleid als ze dat zouden willen. De aanwezige fractiemedewerker reageerde zeer verstoord, werd nogal sjagrijnig en begon later zelfs mensen papieren die ze doorbladerden uit de handen te trekken en mensen achter de computer vandaan te duwen.' Het geld moet toch ergens vandaan komen, zei een medewerker nog. 'Tegenover deze onverschilligheid (v/h CDA. red.) staat onze stelregel: Wie niet luisteren wil zal steeds meer voelen.'

UTRECHT 20-2-89 Vanmorgen hebben mensen de CDA-kamer in het stadhuis in Utrecht bezet gehouden gedurende 1,5 uur. Er is een gesprek geëist met iemand van de CDA, om een verklaring met eisen te ondertekenen waarin hen werd gevraagd hun afkeuring tegen het landelijk beleid van de CDA uit te spreken. De persoon in kwestie weigerde tegen het landelijk beleid te tekenen, maar wilde het wel in de fraktievergadering aan de orde stellen. Er waren ongeveer 100 mensen bij deze bezettingsaktie aanwezig en alles is vreedzaam verlopen zonder geweld. Er was namelijk ook een gijzeling bezig in de Utrechtse rechtszaal waardoor men waarschijnlijk daar zijn mensen nodig had. Komitee Vecht voor je recht, strijd voor je ontbijt.

Verklaring: 'Via een betrouwbare bron is ons het volgende bekend geworden. De bezetting van de CDA-fraktiekamer was reeds voor de aanvang van de aktie zeer gedetailleerd bekend bij de Utrechtse politie. Bekend is ook, dat de politie naast de gangbare middelen, ook de GBO en een speciaal arrestatieteam in gereedheid had gebracht!!! Doordat er zich op het moment van onze aktie een gijzeling afspeelde in het Gerechtsgebouw aan de (Hamburgerstraat, zijn deze -naar ons idee- grove middelen, niet tegen ons ingezet! Dat middelen die door de politie geschikt worden geacht voor het beheersen van een gewapende gijzeling, ingezet hadden kunnen worden bij een geweldloze niet op eskalatie gerichte aktie, die bovendien de ondersteuning van een kerkelijke organisatie ontving, is ons inziens absurd.'

DEN BOSCH 20-02-89 Vanmiddag is het CDA-kantoor een uur lang bezet door ongeveer 15 personen. Niemand is gearresteerd en er zijn geen moeilijkheden geweest. Toen er geprobeerd werd een discussie te voeren werd daar niet op gereageerd. Verdere persverklaring zie verklaring A'dam, Utrecht, Wageningen.

WAGENINGEN 20-2-89 Maandagochtend, 20/2/1989, is het CDA-kantoor in Wageningen door 20 mensen bezet. In het gebouw zitten ook volkshuisvesting en sociale zaken. Na een tijdje kwam de wethouder opdagen en er was een pittige discussie. De wethouder heeft toegezegd een brief te schrijven over zijn persoonlijke visie (wat dat al moge inhouden) naar de 2de Kamer en verantwoordelijke ministers.

VERKLARING N.A.V. VAN BEZETTINGEN BIJ DIVERSE CDA-AFDELINGEN 20/02/89 (Enkele citaten) 'Vandaag hebben wij, uitkeringsgerechtigden, besloten bij het CDA met de deur in huis te vallen. Met deze aktie protesteren wij nogmaals tegen de voorgenomen verlaging van de uitkeringen van mensen tot 27 jaar. Het wordt je onmogelijk gemaakt om zelfstandig te leven. Op papier ben je vanaf 18 jaar zelfstandig maar van 765 gulden per maand kun je niet leven. (...)

'Al die maatregelen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze ademen een CDA-moraal uit waarin het gezin als hoeksteen van de samenleving centraal staat. Jongeren worden gedwongen om bij hun ouders te blijven en vrouwen worden onder het mom van grotere zelfstandigheid verplicht zich op de arbeidsmarkt aan te bieden (1990-maatregel), in de praktijk vaak als goedkope arbeidskracht. Van de economische groei wordt alleen door bedrijven en mensen met beter betaalde banen geprofiteerd, terwijl de positie van degenen die op een uitkering zijn aangewezen stap voor stap wordt aangetast. (...)

'Wij willen naar:

- Een basisinkomen van 1500 gulden per individu per maand, waardevast.

- gelijkheid, dus afschaffing van de begrippen als economische eenheid en voordeurdeler.

- Vrijheid van leven, werken en studeren, dus geen sollicitatie-, scholings- of arbeidsplicht.

Vecht voor je recht, strijdt voor je ontbijt.

VERKLARING De taakgroep Uitkeringsgerechtigden van DISK (Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken) heeft een solidaire verklaring uitgegeven n.a.v. de akties tegen het CDA.

21-02-'89 DEN HAAG Vanochtend vroeg hebben wij (Radikale Jongeren Tegen Krisispolitiek) het landelijk secretariaat van het CDA in de stank gezet. CDA stinkt! Het CDA speelt de minima tegen de minima uit. Het minimumloon ging omlaag, de uitkeringen gaan weer omlaag, studiefinanciering wordt verminderd. Dit is een politiek die krisis schept voor de armen. (Zie verder verklaring bij andere CDA-bezetingen). In solidariteit met de bezettingen van de CDA-kantoren in Wageningen, Utrecht en A'dam. Radikale jongeren tegen krisispolitiek.



SCHINVELD

SCHINVELD, 20 febr - De kraak van een boerderij mislukt vanwege de plaatselijke APV.



KROTTENKAMP NIJMEGEN

NIJMEGEN 20-02-1989 – Vandaag is er in Nijmegen een krottenkamp gebouwd op het Trojanusplein.

Deze aktie is gedaan door een samenwerkingsverband van het Werklozencentrum, de studentenbond AKKU, HBO en MBO studenten en krakers/sters. Deze aktie is bedoeld als protest tegen het huisvestings- en inkomensbeleid van de overheid. Op het krottenkamp zijn 80 mensen bezig om hutten en krotten te bouwen. Er is nog geen reactie van de overheid of politie.



KRAAK IN DELFT

DELFT 21-2-89 – Vanmorgen kraakten in Delft ongeveer 20 mensen het pand Oranje Plantage 49.

Het stond al meer dan twee jaar leeg, en het zag er tot nu toe niet naar uit dat daar verandering in zou komen. Eenmaal binnen bleek het pand echter niet zo goed voor bewoning geschikt aangezien het tot de nok toe volstond met teringzooi. Na enkele uren kwamen de eigenaar en de kit langs.

Eerst werd het spandoek van de gevel gerukt, daarna vertelde de eigenaar dat hij het ook zonde vond dat het pand stond te verkrotten, dat hij de huisvestingsproblematiek ook, had meegemaakt en dat hij ons best begreep en gelijk gaf. (...) Vervolgens beloofde hij met enkelen van ons op een later tijdstip verder te praten over het opknappen van het pand, en beloofden wij het pand te herkraken wanneer er geen verbetering in de situatie zou komen. Tot de volgende kraak.



MINNEBROEDER

UTRECHT 21-2-1989 Vannacht hebben ongeveer 30 mensen twee panden aan de Minnebroederstraat (nr 15 en 17) gekraakt.

De panden zijn eigendom van de familie Lisman en zijn sinds 1972 ondergebracht in de Lisman Holding BV, een beruchte firma in huizenhandel. Lisman was ook eigenaar van het Labrehuis aan de Plompetorengracht. Dat werd in 1982 gekraakt na 5 jaar leegstand. Lisman had er een plan voor om er luxe-appartementen te bouwen. Door inspanningen van buurt en bewoners wordt voorkomen dat er een onderwijsinstituut in komt.

Verder is er in 1975 met behulp van een knokploeg een pand van hem aan de Annastraat ontruimd. Om ongeveer 17.00u heeft de politie het pand ontruimd. Op het moment van ontruiming waren er heel weinig mensen aanwezig in het pand, die het verlieten door een grote overmacht aan politie.



MISLUKTE STUDENTENKRAAK

AMSTERDAM, 21 FEB – Het aktiekomitee 'kraken tegen Deetman' heeft vandaag getracht een gebouw van de Universiteit van Amsterdam te kraken. Dit in het kader van de landelijke kraakweek en in het bijzonder om het jongeren- en studentenhuisvestingsbeleid van de gemeente en de UvA aan de kaak te stellen.

Het aktiekomitee is tegen de plannen om een deel van het gebouw (paviljoen 3 op het Binnen gasthuisterrein) te slopen voor een pleintje terwijl de woningnood onder studenten en jongeren schrikbarend hoog is. (...) Helaas is door verschillende oorzaken de kraak mislukt waardoor woonruimte voor circa 30 personen verloren is gegaan. Bij de kraak waren zo'n 40 mensen aanwezig.



LAURIERKERK GEKRAAKT

AMSTERDAM, 21 FEB – Vandaag hebben wij, de Amsterdamse kraakgroepen, met ruim honderd mensen de kerk aan de Lauriergracht 132 gekraakt. Meer dan twee jaar wordt het gebouw nu niet meer gebruikt als kerk.

Op het bord dat sindsdien op de voorgevel hangt vertelt eigenaar Ludenhoff het verhaal dat er luxe appartementen in zijn gebouwd. (...) Het enige wat hij tot nu toe heeft gedaan is dat hij een jaar geleden de vloer er heeft uitgebroken voor een 'fundamentenonderzoek '. (...) De gemeente vindt het alternatief van verkrotting niet erg aantrekkelijk en wil nu gaan vorderen. In plaats dat zij dat twee jaar geleden had gedaan om te voorkomen dat er inderdaad appartementen kwamen met alle negatieve gevolgen voor de buurt begint zij die procedure nu pas.

Aangezien deze vorderingsprocedure nog een flinke tijd zal duren en het allesbehalve zeker is dat hij zal slagen, en vervolgens een eventuele verbouw ook nog een tijd zal duren, is jarenlange leegstand en verdere verkrotting waarschijnlijk het gevolg. Hier willen wij niet op wachten, wij hebben nu op dit moment urgent betaalbare woonruimte nodig. Daarom hebben wij vandaag dit pand gekraakt en zullen wij hier blijven wonen. De Amsterdamse kraakgroepen.



SOOS BEZET

WAGENINGEN 21-02-89 – Vandaag bezetten in Wageningen ongeveer 25 mensen het kantoor van de sociale dienst.

Dit gebeurde uit protest tegen de openingstijden van de sociale dienst. Deze is alleen geopend op d1nsdag voor heroriënteringsgesprekken. Er zijn geen arrestaties verricht.



BEZETTING NIJMEGEN

NIJMEGEN, 21/02/89 – Vanochtend is het centraal informatie- en inschrijfpunt voor woningzoekenden bezet. Iedereen is na 1 uur en 20 minuten weggesleept door zo'n 20 wouten.

De aktie was in samenwerking gedaan met studenten. Er zijn geen arrestaties verricht. De krottenwijk wordt vandaag verhu1sd naar de Nijmeegse universiteit. Er is door de wouten een bus met materiaal aangehouden. Dit bleek slechts treiterij.



BEZETTING NELIS

UITGEEST - Dinsdagmiddag 21 februari is het hoofdkantoor van Nelis bouwbedrijf in Uitgeest bezet door ca 25 aktievoerdersters uit protest tegen de betrokkenheid van het bedrijf bij de sloop- en nieuwbouwplannen voor het kraakpand Emma in Wijk aan Zee.

Geëist wordt dat het bedrijf zich uit het bouwprojekt terugtrekt en alle stukken die met de bouw te maken hebben openbaar maakt. De direktie zwicht onder druk van de bezetting en zegt toe om donderdag op een perskonferentie alle stukken openbaar te maken en definitief uit sluitsel te geven over het al dan niet door gaan met Emma.



KRAAK IN DELFT

DELFT – Hallo, Eindelijk is het zover. In de landelijke kraakweek wordt op vrijdag 24 februari het nieuwe kraakkafe in Delft geïntroduceerd.

Het kafe moet proberen een bijdrage te leveren nieuwe strukturen te ontwikkelen binnen de 'beweging(en)' in Delft d.m.v. thema-/videoavonden, politieke dizkuzzie, eetkafe, kraakspreekuur, uitgebreide leestafel, vergaderplek, drinkgelegenheid, geldelijke steun aan derden, etc. Een goed draaiend kafé zorgt voor de geldelijke middelen, voor de verschillende aktiviteiten zijn al mensen maar nog niet genoeg. (vooral bar staan & koken) Daarom is vrijdag de 24e voorlopig eenmalig.

Of het kafe daarna ook als kafe zal gaan draaien hangt af van de vergadering van maandag 27 februari om 20.00 uur. Op deze vergadering kunnen we me alle aanwezigen proberen afspraken te maken en te praten over de inhoud van het kraakkafe. Het is dus erg belangrijk dat iedere die zijn of haar steentje bijdragen wil aan het kraakkafe aanwezig is. Tot ziens, medewerkersters KraakKafe Huyterstraat 2, Delft, 015-134651.



WEERDSINGEL

UTRECHT, 22 feb – Vanmorgen is het pand aan de Weerdsingel nr 32+33A gekraakt.

Het was een kippenslachterij, die al sinds juli 1988 leeg stond. Eigenaar is J.J.M. de Groot (Jan). De panden worden te huur aangeboden door Witjens - Ruys BV te Utrecht, en worden niet verbouwd of voor opslag gebruikt.

De panden waren 's morgens om 4.00u al gekraakt, en de grote groep zou om 8.30u erbij komen, om de panden bezet te houden. Maar voor de groep bij het pand was, was er al een knokploeg van de eigenaar met latten met spijkers (15 man) via een ruit naar binnen gegaan en verjoeg de 7 aanwezigen. De politie die daarna kwam, sommeerde de krakers te vertrekken, vanwege de ordeverstoring, terwijl de knokploeg ook buiten nog mensen bedreigde. Tegen de knokploeg is door de aanwezige politie (2 agenten) niets ondernomen.



KROTTENKAMP

NIJMEGEN 22-02-1989 – In Nijmegen is vandaag voor de derde dag een krottenwijk gebouwd. Na het Trajanusplein (maandag) en het Erasmusplein (dinsdag) staat de krottenwijk nu onder de Waalbrug.

Hier zijn de krottenwijkbewoners/sters weer gaan bouwen uit protest tegen de Cityvorming in Nijmegen en de rest van Nederland. De krottenwijkbewoners/sters, werklozen, studenten en krakers/sters, hebben de krottenwijk aan de gemeente aangeboden. Deze heeft nog geen antwoord gegeven.



KRAAK IN A'DAM OOST

AMSTERDAM, 22-2-89 - 's Ochtends 2 dingen gekraakt De eerste in de Dapperbuurt door 4 mensen: een etage in de Reinwardstraat. De twee was een pand in de Wibautstraat, 2 etages en een zolder.



FIETS-RELLY AMSTERDAM

AMSTERDAM, 22 feb – 's Middags namen zo'n 200 mensen deel aan een fietsrelly. De tekst van een uitgereikte verklaring luidde als volgt:

'Vandaag, in de kraakweek, staat de cityvorming centraal. Wij protesteren tegen de voortschrijdende tendens om de (binnen)stad met beton en glas, parkeergarages en dure hotels vol te stoppen, waarbij prijzen en huren omhoogschieten en steeds meer gebieden alleen nog voor yuppies en hun poen bedoeld lijken. Wie minder geld heeft wordt er uitgewerkt, kraakpanden worden ontruimd en gesloopt. Met de mensen verdwijnen ook de goede initiatieven en plannen.

'We protesteren op gepaste manier door massaal per fiets de meest schrijnende voorbeelden van cityvorming te bezoeken, daar duidelijk te maken wat er gaande is en onze alternatieven te presenteren. De tocht gaat van de met ontruiming bedreigde panden Stadhouderskade 82/83 tot aan de Stopera. Als bij onze fietstocht de auto's misschien in het gedrang komen zijn we daar niet rouwig om. Laat die files rokend blik maar eens een keer last hebben van ons, in plaats van andersom.

'Hoewel we veel aandacht aan hotels besteden onderweg, zijn we natuurlijk niet tegen hotels op zich, en ook niet tegen toeristen. We zijn wel tegen toeristenindustrie, de klompen-en-molentjes leegheid plus gepronk met Zuid-Afrikaanse diamanten, waarvoor de binnenstad 'schoongeveegd' schijnt te moeten worden. We zijn ook tegen die hotels die nu verrijzen; kolossen met schandalig hoge prijzen, waar we zelf ook nooit gebruik van zouden kunnen maken. Yuppiedromen zijn nachtmerries! Wij eisen de stad terug!

Via de Stadhouderskade vertrok men via de Groote Wetering naar Byzantium en de Tesselschade. Op het bord van de aannemer van A*dams duurste appartementen werden eieren en verf gegooid. Er ontstond een handgemeen met een vervelende taxichauffeur en daarna met de toesnellende politie. Een arrestatie mislukte; de tegenstand bleek te groot.

Vervolgens ging de tocht via Kleene en het Koningsplein waar V&D een nieuw kooppaleis uit de grond wil stampen waarvoor op het Singel het een en ander gesloopt zal moeten worden. Daarna kwamen we langs het immer leegstaande paleis op de Dam en het voormalig PTT-gebouw waar een luxe Zweeds warenhuis moet verrijzen. Uit de geluidsinstallatie klonk 'Money money' van Abba.

Vervolgens ging het naar het Centraal Station waar aandacht werd geschonken aan de daar verrijzende hotels (Holiday Inn, U weet wel van Wyers, had toen inmiddels al wat verfbommen te pakken). Daarna naar de achterkant van CS waar verteld werd over de Shell blokkade (1921 april) en de IJ-boulevard. Hier begon de smeris te fokken en reed 3 fietsen plat. De tocht einigde bij de Stopera, waar een ieder tevreden haars/zijns weegs ging.



KANTOORPAND BEZET

UTRECHT, 23-02-89 – In Utrecht is vandaag een al jaren leegstaand kantoorpand bezet.

Enige citaten uit de persverklaring: 'Uit protest tegen de cityvorming hebben wij dit gebouw bezet. Al tientallen jaren is de leefbaarheid in de stad aanzienlijk verslechterd. Kantoren, luxe hotels, parkeergarages en andere prestigeobjekten schieten als paddestoelen uit de grond, terwijl het aantal woningzoekenden nog steeds toeneemt. (in Utrecht 27.000)

'De ekonomiese belangen wegen aanzienlijk zwaarder als de belangen van vele woningzoekenden. Dat de meeste kantoren na de bouw leeg komen te staan, stoort de gemeente Utrecht blijkbaar weinig. Wij wilden dit pand voor korte tijd bezet houden en hopen dit op vreedzame wijze te kunnen doen. Stop stadsverniewing, stop projektontwikkelaars!! Stop kantoorterroristen !! Vrijheid voor iedereen !!



ANTI-CITY KRANT DEN HAAG

DEN HAAG 23-02-89 – Vandaag hebben wij, bezorgde Haagse jongeren, aktie gevoerd tegen de miljoenen verslindende waanzin van cityvormingsprojekten.

D.m.v. plaatsing van een alternatief, aanemersbord welk oproept op de lokatie van het toekomstige stadhuis een krottenwijk annex buurt park op te richten. Anti-citykranten werden uitgedeeld en met passanten werd gediscussieerd. Ook is er gevideood voor a.s. zaterdag. Er waren geen moeilijkheden en alles verliep in zeer goede sfeer. Cityvorming in de villawijken niet voor onze deur!

In Den Haag wordt komen e week een 'Anti-Cityvorming-krantje' verspreid in een oplage van 10.000. "Twee jaar geleden overvielen Adrie Duivesteijn en de gemeenteraad ons met prestigieuze plannen voor een nieuw stadhuis. Ondanks verzet uit de stad, vernietigende rapporten en het feit dat 70% van de bevolking geen nieuw stadhuis wil, worden de plannen nog steeds doorgezet. Inmiddels hebben de plannen al meer dan 80 miljoen gekost. Het Lummus-terrein (het gat van Duivesteijn) kost al 60 miljoen. Maar het gaat niet alleen om een nieuw stadhuis, het plan is slechts een schakel in de plannen voor cityvorming in Den Haag."

In Den Haag wordt het huis-aan-huis verspreid. Het is als bijlage meegegaan met 'De 9de Editie' en 'De Zwarte'.

 

 

.Terug naar boven