Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #23

NN #23 van 9 FEBRUARI 1989



NATIONAAL MILIEUBELEIDS PLAN

In een brief aan de regering noemt Vereniging Milieudefensie de belangrijkste doelstellingen uit het Nationaal Milieubeleids Plan (NMP) onaanvaardbaar: De regering weigert het broeikasprobleem aan te pakken.

De regering legt zich er bovendien bij neer dat het grootste deel van het Nederlandse bos zal sterven. Door al het gekrakeel rond de financiering van het NMP dreigt men volgens Milieudefensie op dit moment uit het oog te verliezen dat het plan zelf volstrekt onvoldoende is om de milieuproblemen ook maar enigszins het hoofd te bieden.

De doelstellingen van het NMP werden eind januari gepubliceerd in de Tijd. Hieruit blijkt dat de regering geen reductie van de C02-uitstoot nastreeft. C02 is het gas dat voor het grootste deel verantwoordelijk is voor het broeikas-effekt. De regering wil slechts de stijging beperken tot 5% ten opzichte van 1985. De C02-doelstelling betekent dat de regering zich neerlegt bij het broeikas-effekt, naar verwachting het meest dramatische milieuprobleem van de komende eeuw.

De zeespiegelstijging zal in de delta's in de derde wereld tientallen miljoenen slachtoffers vergen. De verschuiving van klimaatzone's zal de ondergang betekenen van honderden planten- en diersoorten, temeer daar de klimaatsveranderingen gepaard zullen gaan met een toename van het aantal stormen, bosbranden, droogtes en extreme regenperiodes. Het broeikas-effekt zal een uitbreiding van het gebied met permanente droogte tot gevolg hebben tot het gebied rond de Middellandse zee tot Noord-India.

Om een beeld te krijgen van de gigantische effekten een overzicht van de gevolgen voor de 'Boreale regio', zeg maar het klimaat van Skandinavië. Karakteristiek voor deze regio zijn de coniferenbossen, laiga's met een dikke laag van takken en naalden op de grond, die langzaam verteerd omdat de temperatuur er laag is. Het grondwater zit vlak onder het oppervlak en is alleen gedurende de winter bevroren. Het sneeuwvrije groeiseizoen duurt maar 4 maanden.

Volgens klimaatmodellen zal de temperatuur in de zomer met 4-7 graden C stijgen en in de winter met 6-10 graden C. Er zal meer sneeuw vallen en daardoor meer smeltwater ontstaan in de lente. Het groeiseizoen zal 5-6 maanden bedragen met meer regen. Grote delen van de bossen verdwijnen en delen van de toendra's zullen juist bebost raken. Wat betreft de landbouw zullen er meer mogelijkheden komen voor granen, maïs, sojabonen en olie- en fruitgewassen. Plaaginsekten, schimmelziekten en onkruiden zullen oprukken naar het noorden.

Alle deskundigen zijn het erover eens dat de zeespiegelstijging en de klimaatveranderingen in ieder geval niet te snel moeten verlopen. Het broeikaseffekt moet op zijn minst worden afgeremd. In het rapport Zorgen voor morgen wordt berekend dat dit alleen mogelijk is als het verbruik van fossiele brandstoffen wereldwijd (lees: in de geïndustrialiseerde landen) met 80% wordt teruggedrongen.

De depositiedoelstelling van 2400 equivalenten zuur per hectare per jaar betekent dat de regering ervoor kiest alleen de bossen op de rijkere delen te beschermen. Wat de regering betreft moet het overgrote deel van het Nederlandse bos en alle heide dus als verloren worden beschouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bossen in Brabant, in Drente en voor de Veluwe.

Vereniging Milieudefensie noemt de uitgelekte conceptdoelstellingen een klap in het gezicht voor iedereen die zich oprecht ernstige zorgen maakt over het milieu. De milieuorganisatie vraagt de regering met klem in het NMP te kiezen voor doelstellingen die wel in overeenstemming zijn met de ernst van de problematiek, zoals deze is geschetst in de rapporten Zorgen voor morgen en Our Common Future. De C02-uitstoot moet jaarlijks met 2 à 3 % worden teruggedrongen. Ten aanzien van de verzuring moet een depositiedoelstelling van maximaal 1400 zuurequivalenten per jaar gehanteerd worden.

 

 

.Terug naar boven