Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #23

NN #23 van 9 FEBRUARI 1989



BERICHTEN VAN HET SCHULDENFRONT

Na het IMF kongres in Berlijn is de zgn. Derde Wereld schuld een beetje van de eerste pagina's verdwenen maar ze blijft toch onverminderd doorgroeien. Dat komt omdat er voortdurend nieuwe schulden gemaakt worden om de oude af te betalen (of alleen om de rente op de oude schulden af te betalen).

We schijnen nu de een-en-een-kwart duizend miljard (!!) dollars gepasseerd te zijn en het gaat maar door. (de VS staatsschuld is ook alweer vrolijk de tweeduizend miljard dollar voorbij.) Je begint je wel af te vragen welk doel al die super-slimme truuks dienen die de laatste jaren worden bedacht om de schuldenlast te verminderen (koop een stuk Colombiaans bos, 'n Braziliaanse voetballer of aandelen in een Mexicaans staatsbedrijf) als ze maar een fraktie voorstellen van het bedrag waarmee de schuld jaarlijks groeit.

Wel geen enkel dus. Misschien is het tijd om, je af te gaan vragen of er niet een veel duisterder strategie achter zit. Dat doet Susan George in haar laatste boek A fate worse than debt (1988). Dat de Derde Wereld schuld nooit, al was 't maar voor een (groot) deel terugbetaald zal worden weet zelfs Ruding, al wordt 't ontkend. In feite komt het voor de machtigen op aarde, laten we zeggen het internationaal kapitaal en in het bijzonder de VS uitstekend uit: je kan tot in de eeuwigheid landen onder curatele houden (zgn. strukturele aanpassingen), je kan leuke dingen voor je eigen bedrijfsleven regelen ('liberalisatie'), en het levert ook nog geweldig veel geld op (bij elke nieuwe lening rinkelt de kassa van de bank).

Maar het wordt nog mooier: veroorzaakt de schuldenlast en de daaruit voortkomende ekonomische 'aanpassingen' ellende op grote schaal? Gaan er hele Derde Wereld landen stil (of luidruchtig) aan kapot? Fantasties!! Des te beter voor de VS! Weliswaar valt er aan die arme donders geen moer meer te verdienen maar dat deden toch alleen de Europeanen of de Japanners. En als je lelijk rotzooi trapt (Mozambique bijv.) dan laat je die vermaledijde Europeanen ook nog flink bloeden aan hulp.

Storten schuldenlanden door de 'liberalisering' in de sociale anarchie? Prima, het geld komt nog meer in de zakken van de plaatselijke rijken.. die het prompt naar de VS, in 'veiligheid' brengen: twee maal tikt de kassa dus. (Latijns-Amerikaanse kapitalisten hebben nog meer geld in 't buitenland staan dan de totale L.A. Schuld).

Het is zo langzamerhand bekend geworden dat het Pentagon (+ alles wat het maatschappelijk in de VS vertegenwoordigt) een stiekeme, smerige oorlog tegen sommige, misschien wel alle Derde Wereld landen begonnen is, de strategie van het Low Intensity Conflict (LIC): goedkoop, diskreet en zeer effektief. Schuldenpolitiek à la IMF past daar wonderwel in (Susan George noemt het FLIC, voor Financial LIC).

Hierdoor ontstaat er wereldwijd een soort economisch-sociaal moeras, waar je alle onwelgevallige initiatieven en evt. ook nog je konkurrenten, in kan laten wegzakken, opdat de States oppermachtig blijven binnen hun inkrimpend imperium want als de VS niet op eigen kracht economisch en politiek (en ideologisch) de sterksten kunnen zijn, dan moeten de anderen maar eens flink verzwakt worden.

Dit lijkt wel de manier waarop de Sovjet-Unie werd benaderd, er zijn ook overeenkomsten met de nukleaire targetting politiek: jarenlang bestond er een raadsel rond 'overtallige' kernkoppen totdat men begreep dat die op Bombay, Buenos Aires, of misschien wel Brisbane gericht zijn: ook na een supermachten-oorlog moet je Nr. One blijven!

Is er een omkering mogelijk? Er zijn wel alternatieve beleidswegen aan te wijzen zoals de '30' oplossing (Debt, Democracy, Development) maar ze tasten zodanig de kern van het internationale onderschikkingssysteem en de bestaande sociale machtsstrukturen aan dat je je af kan vragen of het zin heeft om serieus erover na te denken en ervoor te vechten. Het mooie van Susan George's boek is dat zij dat dus wel -en zeer goed- doet en niet in zwartkijkerij wegzakt (zoals ik).. een echte aanrader en nog betaalbaar ook.

Susan George

A Fate Worse than Debt Penguin (pelican)

1988 ong. 20,-

(Patries)

 

 

.Terug naar boven