Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #22

UIT: NN #22 van 2 FEBRUARI 1989


LINKS EN HET OOSTBLOK

Vrijdag 27 Januari 1989. Eenheden van het Sovjetleger en het Afghaanse regeringsleger hebben eerder deze week een slachting aangericht onder de burgerbevolking. Tientallen dorpen tot 50 kilometer in de omtrek zijn met de grond gelijk gemaakt.

Dit in een uiterste poging de hoogst belangrijke bevoorradingsweg, de zgn. Salang-route tussen Kaboul en de Russische grens, open te houden. Dit bericht was bij de kranten per telex binnen gekomen en in het 8 uur journaal op de tv donderdag de 26ste uitgezonden.

De Salang-route is een flessehals die door het Afghaans verzet was afgesloten. De Sovjettroepen hebben de Salang-route nodig om hun rollend materieel mee terug te nemen. Vandaar de beschieting van re dorpen zonder dat de bevolking de kans kreeg te vluchten. De Sovjets-tanks vervolgden hun weg door gewoon over de lijken van de gedode burgers heen te rijden.

En dit was maar één van de hoeveelheid berichten over de strijd in Afghanistan de laatste jaren. Wat mij opvalt is dat geen van de linkse kranten of linkse mensen daar over schrijven of zelfs maar praten. Was hetzelfde gebeurd in bijv. de Gaza-strook of op de Westbank door Israël dan waren er, zeker in Europa, protestmarsen geweest en wat niet al.

Niemand liet iets van zich horen, maar gruwelen door Israël, Zuid-Afrika, Amerika of waar ook ter wereld behoren veroordeeld te worden. Zo ook de wandaden door de Russen in Afghanistan of in één van de Sovjet republieken. Op zijn minst kan men dit doen door een picket-line of door een protest te laten horen bij de ambassade.

Maar nee, we zijn elitair en selectief bezig met wat op een zeker moment een mode verschijnsel is geworden, een must. Bovendien dreigt in Afghanistan een burgeroorlog na het vertrek van de Russen. Een paar miljoen gevluchte Afghanen naar Iran hebben de heilige oorlog uitgeroepen en wensen bij terugkeer eenzelfde regime als in Iran. Wat daarvan de gevolgen zullen zijn? Duizenden doden door martelingen en executies en wat dies meer zij.

Voeg daarbij de voedsel tekorten en het gebrek aan medicijnen en medische hulp en ziedaar, de chaos is compleet. Maar daarvoor de straat opgaan of anderszins? Ho maar, linkse aktievoerders zijn makkelijk te porren voor ondersteunende initiatieven en solidariteit met onderdrukte volken in gebieden met een rechts regime! Maar wat doen zij met wandaden van linkse regimes? Is met die onderdrukte volken geen solidariteit nodig?

R.

 

 

.Terug naar boven