Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1989    ● Overzicht #21

UIT: NN #21 van 26 JANUARI 1989



SHELL EN SPONSORING

De laatste maanden druppelen de berichten binnen over instellingen en individuen die donaties weigeren aan te nemen van Shell. Aan de ene kant natuurlijk toe te juichen, zo'n kritische opstelling richting deze investeerder in apartheid. Maar aan de andere kant kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het wel een heel goedkope manier is om je op deze manier publiekelijk op de borst te slaan. Want, hoe werkt dat nu eigenlijk met die sponsoring?

Al geruime tijd worden instellingen en instituten gesponsord door het bedrijfsleven. Een instelling dat donaties probeert te krijgen schrijft hiervoor diverse bedrijven aan die aan sponsoring doen. Shell is zo'n belangrijke sponser en poetst hiermee haar bekritiseerde imago enigszins op. Als je zo'n donatie krijgt mag je dat natuurlijk weigeren, en tegelijkertijd er een persbericht over uitgeven. Maar dan blijf ik zitten met de vraag: waarom vraag je dan eerst zo'n donatie aan? Hoe het ook moge zijn, iedere melding van een donatie-weigering stemt mensen tot nadenken en krenkt het imago van Shell.

Hoeveel instellingen en individuen Shell jaarlijks enigszins verrijkt valt moeilijk te achterhalen. Shell doet hier geen uitspraak over. Je krijgt wel een globale indruk als je wat jaargangen van het Shell Venster doorneemt. Hierin verhaalt de multinational onomwonden over tonnen aan giften ten behoeve van 'prachtige' objekten. Zo kreeg de Rotterdamse Kunststichting ten behoeve van de culturele manifestatie 'R'dam '88, de stad als podium' een gift van een ton. Andere Rotterdamse instellingen als de Erasmus Universiteit en de Stadsschouwburg behoorden ook tot de gelukkigen. Zo kreeg de Stadsschouwburg zelfs een speciale 'Shell-foyer' aangeboden.

In Amsterdam heeft het Tropen Instituut een donatie gekregen voor een tentoonstelling over Indonesië. De direkteur van het museum verklaarde desgevraagd dat Shell ook in het bestuur zat van het instituut. Hij zei verder dat het instituut de richtlijnen volgt van het Nederlands-buitenlands beleid en dat Shell géén inhoudelijke inbreng in het museum had.

Dierentuin Artis laat dieren donateren. Zo donateert Shell, hoe kan het ook anders, een gorilla met onderkomen. Een voorlichtster van Artis stelde dat de politiek buiten de dierentuin gehouden wordt en dat iedere geldschieter er welkom is. Volgens haar heeft de direktie nog geen negatieve reakties ontvangen betreffende de donateur. Ook het Nederlandse Theater Instituut kreeg een royale gift, diverse leden hebben reeds hun ongenoegen hierover gespuid.

Via het overslagbedrijf OBA werd een stoomschip van het Nederlands Scheepvaart Museum bevoorraad met 15 ton Shell-kolen. Het Nederlands Kamerkoor, recentelijk in het nieuws, heeft dus haar Shell-donatie geweigerd. Voorzitter Boersma, ingesteld als woordvoerder in deze 'zaak' was desgevraagd niet bereid enig kommentaar te leveren. De leden van het koor is spreekverbod opgelegd.

De Tilburgse Universiteitsraad had vorig jaar april al besloten niet meer gebruik te willen maken van de jaarlijkse subsidie van Shell. Shell zendt nu een vertegenwoordiger naar Tilburg die op 9 maart het beleid van Shell ten opzichte van Zuid-Afrika komt goed praten. Dat gebeurt tijdens een openbare buitengewone vergadering van de Tilburgse Universiteitsraad. (shells angels, gij benne gewaarschuwd).

 

 

.Terug naar boven