Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1988    ● Overzicht #9

UIT: NN #9 van 1 SEPTEMBER 1988



FASCISTEN BIJEEN IN KORTRIJK

Zaterdag 27 aug. werd in Kortrijk (België) een internationale fascistiese bijeenkomst 'Het Euro-Ring-Congres' gehouden, georganiseerd door de Vlaamse Militante Orde, het VMO. Opgericht in 1949 door hun leider Werner van Steen, werd het VMO in 1983 verboden en kwam even later weer terug onder de naam van Vereniging voor Meer sport en Ontspanning, VMO dus. (zie ook BLUF! #269, nog via NN verkrijgbaar). Werner van Steen begon er mee toen hij niet zo kon aarden in het fascistiese Vlaams Blok.

De burgemeester van Kortrijk, E. de Bethune, de provincie/ gouverneur en de SP-minister van Binnenlandse Zaken hebben een goor spelletje gespeeld omtrent het Euro-Ring-Congres. Op 19 juli verklaarde De Bethune het volgende: "Toelating verlenen veronderstelt een aktieve daad die ik zeker niet gesteld heb en t.o.v. private vergaderingen ook niet kan stellen". Hiermee stelde hij zich openlijk op tegen het Congres.

Merkwaardig genoeg wist Werner van Steen al die dag zelf, dat het besluit van de burgemeester geenszins het verbod van zijn congres betekende. Hij verklaarde dit aan de pers. En Warempel! Op 25 aug. vertelde De Bethune aan een delegatie van het Kortrijk's Komitee tegen Fascisme en Racisme het toch toe te laten. Dit had hij besloten samen met 2 andere circusartiesten: de provincie/ gouverneur en de a-socialist Tobback, deze laatste was groot voorstander van het doorgaan van het congres. Dat besluit werd genomen omdat het Congres een privékarakter had en omdat fascisten ook mogen zeggen wat ze willen (even een teiltje aub!).

Er werd speciaal voor het fascistiese congres een commandopost opgericht, die alle fascistiese acties van zowel politie als rijkswacht volgde en coördineerde. Ook werd besloten tot een samenscholingsverbod (Nee, dit was niet Chili maar België). Een dag van tevoren werden op de toegangswegen naar Kortrijk personen met lang haar en baarden uitgekozen voor kontrole. Franse anti-fascisten werden 15 min. lang aan de grens gekontroleerd, terwijl Franse fascisten van het Front National van dictator Le Pen, die met de trein naar Kortrijk kwamen, geen moeilijkheden ondervonden. Hieruit bleek aan welke kant de politici en hun keurkorpsen stonden.

Op de dag van het Congres werd dit nogmaals benadrukt. Kortrijk werd op 27 aug. onguur gemaakt door Engelse, Franse en Belgiese fascisten, maar gelukkig brachten anti-fascisten uit België, Frankrijk en Nederland een beter klimaat mee. Wij, de anti-fascisten, verzamelden om 9 uur in de ochtend bij het station. In groepjes van 5 gingen wij met eieren naar de plek des onheils. Toen nazi Van Steen bij het Congres aankwam, begonnen de gevechten met de staats-fascisten. Van Steen kreeg tot aller vreugd een ei op zijn ongezonde knakker.

Helaas waren de staats-fascisten beter bewapend. Met de wapenstokken werden wij van het Congres weggeslagen. Vijftien mensen werden gearresteerd, inklusief de organisatoren. Helaas waren wij snel geïntimideerd en werd er na dit fascistiese geweld niets meer ondernomen dan alleen het scanderen van anti-fascistiese leuzen. Wij besloten om 11.30 naar het politieburo te gaan, omdat daar het circusvertoon van politici en Rijkswacht werd gedemonstreerd op een perskonferentie. Omdat we niet toegelaten werden gaven wij een persverklaring af.

Wij denken dat ons optreden gedeeltelijk gelukt en gedeeltelijk mislukt is. Gelukt omdat wij de fascisten hebben aangetoond dat wij hun Congres absoluut niet dulden. Tevens hebben wij het valse gedrag van de bloedhonden De Bethune, de provincie/gouverneur en Tobback in het daglicht weten te plaatsen. Onze betoging heeft ervoor gezorgd dat het Congres niet meteen al werd verzwegen.

Mislukt omdat de fascisten hun vergadering konden houden en 's nachts hun lusten konden botvieren tijdens 'rock against communism'. Als we radikaler en doeltreffender hadden gereageerd was het Congres in het water gevallen. We hadden het gebouw met stenen of bommetjes onklaar moeten maken, zodoende zou hun fascistiese vergaderen niet plaats hebben kunnen vinden. De schrik zal er bij de fascisten de volgende keer nog inzitten. Wij hebben ons te snel door de Rijkswacht laten intimideren. Een sit-down zou bijv. goed zijn geweest toen wij niet meer opgewassen waren tegen het geweld van dat keurkorps.

Ook bleek dat toen de organisatie was opgepakt er geen goede eenheid meer was. Een slechte zaak. Wij moeten meer zelfinitiatief tonen, dan er als een zoutzak bij lopen. Ook zijn we teleurgesteld dat er uit Nederland maar twee mensen waren gekomen (+de BVD, maar die telt niet mee), terwijl het een belangrijke gebeurtenis was. Belangrijker dan Kedichem, omdat het internationaal was.

Antifascisten moeten elke vergadering van fascisten aan het licht brengen en verstoren. Ruimte geven aan fascisten betekent ruimte geven aan racistiese en seksistiese diktatuur. Blijkbaar hebben mensen dit in Nederland niet goed beseft. Wij hopen dat jullie de volgende keer jullie lamlendige houding omzetten in aktie tegen fascisten. 'Als een fascist ademt dan liegt ie' betekent dat antifascisten zijn strot moeten dicht knijpen, zodat de lucht in de wereld niet nog meer wordt vervuild.

namens 2 anti-fascisten

Noot NN:

Mogelijke reden van slechte opkomst zou kunnen zijn: de slechte werving! Slechts in de NAR en in de GRRR.KRT. werd melding gemaakt (NN ontving helaas de oproep na verschijning NN #8, 20-8). Volgens de Belgiese politie waren er 30 arrestaties onder fascistiese jongeren, onder wie 9 Britten. Enkelen van hen werden ingerekend toen zij zich lieten fotograferen in een paramilitair uniform. Een 20-tal demonstranten dat slaags raakte met de neo-nazi's werd voor korte tijd aangehouden. Volgens VMO-leider Werner van Steen zou Jean-Marie Le Pen, de voorzitter van het Frans extreem-rechtse Nationale Front, gevraagd zijn thuis te blijven omdat hij "een demokraat is."

 

 

.Terug naar boven