Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1988    ● Overzicht #6

UIT: NN #6 van 21 JULI 1988

 

 


BLADEREN

 

INTERMEDIAIR nr 28. 15 juli. Een boeiend artikel over de Koreaanse Boeing die de Russen 5 jaar gelden uit de lucht schoten. Nieuwe feiten maken vrijwel zeker dat het een spionagevlucht was. Amerika knoeide met het bewijsmateriaal. Verder in dit nummer o.a.: Openbaar vervoer in Zwitserland. De nieuwe koers van Khadafi. Een kwart eeuw studentenprotest. En natuurlijk Fractals, maar dat staat in ieder blad rond deze tijd.

 

VIES VOOS VERKEERD - Heeft dit keer als thema 'Rotterdam steunt apartheid' meegekregen. De Rotterdamse haven is voor het blanke apartheidsregime in Pretoria een van de toegangspoorten tot de wereldmarkt. Tot voor enkele jaren importeerde Zuid-Afrika een aanzienlijk deel van haar oliebehoefte via Rotterdam. Tot op de dag van vandaag worden in de Rotterdamse ha ven goederen uit Z-Afrika overgeslagen: kolen en fruit. maar bijvoorbeeld ook uraniumerts op weg naar Europese kerncentrales. De PvdA pleitte er in '86 voor dat er een einde moest komen aan deze praktijken. Vandaag de dag heeft "de fractie besloten te stoppen met een aantal zaken die veel werk en frustratie en weinig effekt bleken te hebben".

 

Verder in deze VVV: Olie-export in Rotterdam. kolen-import in de haven. Zuid-Afrikaans fruit. Shell in Zuid-Afrika. Rotterdam en het Namibisch uranium en over de wapen-export naar Z-Afrika. Tot slot in deze anti-apartheidskrant een artikel over de mislukte pogingen van de Rotterdamse gemeenteraad om tot een effektieve boycot te komen aangaande Pretoria. Adres VVV: Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam.

 

AMOK - Eind van de zomer beginnen de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Een land dat de laatste jaren veelvuldig de wereldpers haalt door zijn interne botsingen tussen autoriteiten en oppositie. Amok nr.3 besteedt aandacht aan de splitsing van Korea, aan de samenhang tussen de diverse coups en de ekonomische hervormingen en aan de droehoeksverhouding tussen Seoel, Tokyo en Washington. Verder in deze Amok onder meer aandacht voor de opheffing van BONK, het Duitse persoonsbewijs en de Sovjet-uitbuiting van de Derde Wereld. Adres: Esdoornstraat 14 Utrecht.

 

HET VOLKSGEBIT - "De hele linkse beweging is in feite bang van het klootjesvolk, en toch wil ze die logge, onbeweeglijke massa inpalmen. En omdat ze dit laatste zo hard wensen, verdringen ze haast allemaal hun eigen 'verzets-kreativiteit'. Het gevolg hiervan is vervreemding en moedeloosheid, solidariteit is een hol woord geworden. Velen voelen zich miskent (waaronder heel wat vrouwen), nutteloos en stappen er uit. Ik begrijp trouwens niet waarom men het klootjesvolk zo graag te vriend wil houden, vormen zij als voorstanders van orde en rust geen hinderpaal voor een vrije en plezierige maatschappij?" Aldus een schrijverster in het tweemaandelijkse Belgische anarchistenblad 't Volksgebit. Het artikel handelt over 'subversie'. Adres: Schermerstraat 14c, 2000 Antwerpen.

 

 

.Terug naar boven