Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1988    ● Overzicht #6

UIT: NN #6 van 21 JULI 1988

 

 


VAN ASPEREN, DE ROOD EN PEN

 

Het advocatenkantoor v. Asperen, de Roos en Pen behartigt belangen van vele bewegersters. Ze doen veel kraakzaken en ook totaalweigeraars. Het kantoor is enkele malen in opspraak geraakt omdat het verdachten van verkrachting verdedigt.

 

Begin juni gebeurde er weer zoiets. J. Pen en I. de Vos (niet van dat kantoor) verdedigden 2 smerissen die een man hadden mishandeld. De man, S., eiste in hoger beroep schadevergoeding. Op 7 okt. '85 staat S. in de Halvemaansteeg in Amsterdam in de file. Hij roept twee agenten toe: "hé, doe er eens wat aan." Daarna gaat hij niet als enige een beetje toeteren. De smerissen willen zijn auto onderzoeken, S. wil hem niet aan de kant zetten en een smeris pakt z'n sleutelbos uit z'n jaszak. Het autosleuteltje zit hier niet bij, dat zit in het kontakt.

 

De smeris staat voor lul en als S een stap naar achter doet voelt de cliënt van Pen zich bedreigd en geeft S. een klap in het gezicht. Assistentie wordt geroepen en de inmiddels geboeide S. wordt in een busje gepropt. Onderweg naar het buro drukt S. met z'n knieën tegen de voorbank omdat hij klem zit, dit wordt opgevat als schoppen en hij wordt met een wapenstok op het hoofd geslagen.

 

Pen legt het waarom van de zaak als volgt uit. De smeris (zijn cliënt) is aangesloten bij een kleine onafhankelijke politiebond die het optreden van de grote bonden te zwak vindt. Van Asperen etc. behartigen alle juridische zaken van deze bond, volgens Pen om zo de grote bonden en de gemeente te stressen. Dit zijn voornamelijk administratief-rechtelijke zaken en enkele strafzaken, waarvan een klein deel mishandeling is.

 

Een uur voor de zitting hoorde Pen dat hij deze zaak moest behandelen, iemand anders was ziek. Hij besloot het te doen en er het beste van te maken. Na deze zaak heeft het kantoor besloten geen meppende smerissen meer te verdedigen.

 

Bovenstaande problemen gaan allemaal over dezelfde vraag: voor wie is de sociale advocatuur bestemd? Volgens Pen heeft iedereen met te weinig geld of met een zwakke sociale of juridische positie recht op juridische bijstand door de sociale advocatuur. Hierbij komt hij soms in konflikt met in de beweging geldende opvattingen maar meestal zijn de zaken voor de beweging in orde.

 

Binnen de sociale advocatuur is al een hele diskussie gaande over de grond waarop zaken moeten worden afgewezen (sociale of politieke gronden). Hierbij speelt een rol dat de 'sociale' lijn ervan uitgaat dat verdachten onschuldig zijn tot een veroordeling en uitsluitend uitgaat van de financiële/sociale/juridische positie van de cliënt.

 

De 'politieke' lijn laat van tevoren meetellen wat voor soort misdrijf in het geding is, en 'veroordeelt' de verdachte eigenlijk al door hem/haar niet te verdedigen. De beweging heeft langzamerhand de sociale advocatuur voor zich opgeëist en zou het liefst zien dat sociaal advocaten alleen nog maar politiek verantwoorde zaken doen. Of de sociale advocatuur daar toe te dwingen is is nog maar de vraag.

 

b/v

 

 

.Terug naar boven