Ravage   ● Archief    ● Overzicht 1988    ● Overzicht #0

UIT: NN #0 van 28 APRIL 1988HOMO VERVOLGING ENGELAND

In veel homobars in Engeland zijn tegenwoordig 'stillen' aanwezig. Niet omdat zij eindelijk uitkomen voor hun eigen homoseksuele gevoelens, maar om de bezoekers/sters van de betreffende bar te kontroleren op 'onzedelijk' gedrag. Als twee mannen of vrouwen elkaar een zoen geven, dan is dat onzedelijk. De bareigenaar krijgt een soort gele kaart. Bij drie 'gele kaarten' wordt de bar gesloten.

Op zaterdag 30 april vindt in Londen een grote demonstratie plaats tegen de onlangs afgekondigde anti-homowet CLAUSE 28. Deze wet verbiedt het in het openbaar propageren van homoseksualiteit. De tekst van de wet is met opzet vaag gehouden, zodat ie naar de letter niet in strijd is met de fundamentele rechten van de mens, de uitwerking in de praktijk is dat echter wel. Het wordt aan de lokale overheden overgelaten om te bepalen wat 'openlijk propageren' is. Situaties als hierboven beschreven zijn hier het direkte gevolg van.

Het verzet tegen deze wet is in Engeland zelf pas laat op gang gekomen. Misschien zelfs wel te laat. Het is moeilijk om een al aangenomen wet ingetrokken te krijgen. Steun vanuit het buitenland is voor de Engelse potten en flikker-organisaties dan ook broodnodig. Niet alleen symbolische ondersteuning zoals de gemeente Amsterdam doet, maar direkte steun bijvoorbeeld door hier aktie te voeren tegen alles wat met de Engelse overheid te maken heeft.

Een goede gelegenheid hiervoor is het bezoek wat koningin Elizabeth aan Amsterdam brengt op 5 juli. Dan wordt gevierd dat driehonderd jaar geleden koning Willem III stadhouder van Engeland en Schotland werd. Deze viering vindt plaats in de Nieuwe Kerk, en daarbij zullen veel Nederlandse hotemetoten aanwezig zijn, zoals burgemeester Van Thijn en Beatrix.

Ondertussen wordt ook in het Europees parlement gewerkt aan een resolutie van afkeuring over deze wet. Het initiatief hiervoor is genomen door een lid van de Labour-fraktie. Of de resolutie het zal halen is onzeker; het zou best eens zo kunnen zijn dat de anti-homostemming in heel Europa weer gaat toenemen. Als de resolutie het wél haalt, blijft de vraag of Thatcher en haar boys zich hier iets van aan zullen trekken. Erg waarschijnlijk is dit niet.

OPROEP: op 6 mei is om 20.00 uur een vergadering in het potten en flikkerpand, Haarlemmerstraat 95, over akties in A'dam. Maandag 2 mei op radio 100 (100 FM, alleen in Amsterdam) om 18.00 u. een programma met opnames van de Londense demo en gesprekken over CLAUSE 28 en de Europese eenwording. [Marc]

 

 

.Terug naar boven